Μήπως χάλασαν; Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα

18.08.2016
Οι τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων… Δες ποια τρόφιμα κρύβουν τους μεγαλύτερους κινδύνους!

Ζωικά τρόφιμα

Έχουν αίμα; Γύρισέ τα πίσω

Όλα τα ζωικά τρόφιμα είναι ευπαθή και ευαλλοίωτα. Πρέπει λοιπόν να μαγειρεύονται πολύ καλά και να βεβαιώνεσαι ότι είναι επαρκώς ψημένα στο κέντρο τους – το εξωτερικό χρώμα τους δεν αποτελεί ένδειξη καλού ψησίματος! Ορατά αίματα στο ψάρι και στο κρέας ή ροζ μέρη στο κοτόπουλο σημαίνουν κακή παρασκευή κι αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης για θαλασσινά (ιδίως εάν είναι εκτεθειμένα σε βιτρίνες εστιατορίων), κιμά και κιμαδοειδή (π.χ. μπιφτέκια), αλλαντικά και γαλακτομικά προϊόντα.

Παγωτά

Κολλάει το περιτύλιγμα; Πέταξέ τα

Η σωστή θερμοκρασία συντήρησης των παγωτών είναι μικρότερη των -18οC. Παγωτά με παραμορφωμένο σχήμα, που κολλάνε στο περιτύλιγμά τους, έχουν κάνει κρυστάλλους, έχει συρρικνωθεί ή υπερχειλίσει το περιεχόμενό τους, είναι πολύ μαλακά, έχουν δυσάρεστη οσμή ή η γεύση τους είναι πικρή, αλμυρή ή ξινή είναι πιθανό ότι έχουν υποστεί αλλοιώσεις, επομένως δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Λαχανικά

Διάλεξε όσα πλένονται εύκολα

Ειδικά όσα πρόκειται να καταναλωθούν ωμά σε διάφορες σαλάτες είναι απολύτως απαραίτητο να πλένονται σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό, έτσι ώστε να απομακρύνονται οι διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί, ζωύφια, παράσιτα κ.ά. Όταν παραγγέλνεις σαλάτες σε εστιατόρια, προτίμησε όσες αποτελούνται από λαχανικά που πλένονται ευκολότερα από το προσωπικό ή ξεφλουδίζονται (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά) και απόφυγε όσες περιέχουν φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, λάχανο, μαϊντανό). Τα φρούτα πρέπει επίσης να πλένονται καλά και κατόπιν να ξεφλουδίζονται.

Νερό

Μην πειραματίζεσαι μαζί του

Νερό θολό, με κατακάθια (ιζήματα), έντονη οσμή ή δυσάρεστη γεύση είναι συνήθως αλλοιωμένο και ακατάλληλο προς πόση. Εάν έχεις αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού βρύσης, απόφυγε παγάκια και ροφήματα που φτιάχνονται από αυτό και χρησιμοποίησε εμφιαλωμένο για κάθε χρήση (πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή ροφημάτων, πλύσιμο δοντιών κ.ά.). Από τη στιγμή που θα ανοίξεις μια σφραγισμένη φιάλη νερού, κατανάλωσέ την όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το πιο συχνό λάθος

Απολαμβάνεις με το πάσο σου τα πλούσια ελέη του μπουφέ στο ξενοδοχείο, τα κρύα πιάτα του εστιατορίου ή τα δικά σου μεζεδάκια στην παραλία, αλλά ξεχνάς ότι όσο η ώρα περνά και αυτά παραμένουν εκτεθειμένα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αλλοίωσής τους. Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω εάν τρως κάποια τρόφιμα με τα χέρια και ακουμπήσεις κάτι που δεν είναι καθαρό, π.χ. τις ρακέτες, ή εάν επισκεφθείς την τουαλέτα και δεν πλυθείς καλά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Αύγουστος 2016.