Μάθε τα πάντα για την μπίρα

05.08.2015
Παχαίνει η μπίρα; Πόσες θερμίδες έχει και ποια να διαλέξεις; Κάνει όντως καλό στον οργανισμό και πώς μπορείς να την απολαύσεις;

Μυστικά για να απολαμβάνεις την μπίρα!

Πώς θα μεγιστοποιήσεις την απόλαυση από ένα δροσερό ποτήρι μπίρας;

Επιλογή ποτηριού

Ιδανικά το ποτήρι της μπίρας πρέπει να είναι μεγάλο, ψηλό και να ανοίγει ελαφρώς προς τα πάνω, σχήμα που βοηθάει να αναδειχθούν το άρωμα και η γεύση της, ενώ καλό είναι να έχει λαβή, ώστε να μη ζεσταίνεται από την επαφή με το χέρι. Ανεξαρτήτως σχήματος, όταν το γεμίζεις με μπίρα πρέπει να είναι δροσερό και απολύτως καθαρό, χωρίς ίχνος βρωμιάς, χωρίς δαχτυλιές, άλατα ή λιπαρότητα. Για να ελέγξεις την καθαρότητά του, κράτησέ το ψηλά κάτω από το φως και υπό γωνία.

Σωστό άνοιγμα φιάλης

Πριν ανοίξεις το μπουκάλι, σήκωσέ το στο φως και βεβαιώσου ότι γύρω από το λαιμό του δεν σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν σχηματίζονται, τότε πιθανότατα η μπίρα έχει ταρακουνηθεί πρόσφατα και πρέπει να περιμένεις λίγο μέχρι να «ησυχάσει». Για να ανοίξεις το μπουκάλι, κράτησέ το από την πάνω μεριά και αφαίρεσε προσεκτικά το καπάκι με ανοιχτήρι – όχι απότομα και όχι χρησιμοποιώντας τα δόντια σου.

To τέλειο σερβίρισμα στο ποτήρι

Κράτησε το ποτήρι γυρτό, με κλίση περίπου 45 μοιρών. Ακούμπησε το λαιμό του μπουκαλιού στα χείλη του ποτηριού και άρχισε να σερβίρεις την μπίρα αργά, ενώ σταδιακά επαναφέρεις το ποτήρι στην κάθετη θέση και απομακρύνεις σιγά-σιγά το μπουκάλι, όχι υπερβολικά μακριά, αφήνοντας την μπίρα να ρέει μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό δαχτυλίδι αφρού στο πάνω μέρος. Για πιο πλούσιο και πυκνό αφρό ακολούθησε την ίδια τεχνική, αλλά περίπου από τη μέση της επαναφοράς του ποτηριού και μετά άδειασέ το περιεχόμενο του μπουκαλιού πιο γρήγορα.

Ιδανικό ταίριασμα με φαγητά

Μπίρες της κατηγορίας lager συνοδεύουν εξαιρετικά όλα σχεδόν τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, ενώ οι ale ταιριάζουν περισσότερο με τα ορεκτικά και τις ποικιλίες τυριών (ειδικά οι μοναστηριακές). Προτίμησε μια ελαφριά lager για σαλάτες, όπως η χωριάτικη, ψητά λαχανικά, ζυμαρικά, κοτόπουλο, σουβλάκια και την πίτσα, pilsner για τα ψάρια, stout για τα θαλασσινά ή μία bock για να συνοδεύσεις τα αλλαντικά σου.

Και στη μαγειρική!

Χρησιμοποίησε την μπίρα που σου αρέσει να πίνεις σε μαρινάτες κόκκινων κρεάτων, πουλερικών και αποξηραμένων φρούτων, ως συστατικό στο κουρκούτι για τηγάνισμα λαχανικών ή ψαριών, και επίσης σε διάφορα φαγητά, σάλτσες, σπιτικά ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα. Το μαρινάρισμα των κρεάτων σε μπίρα μειώνει κάποιες από τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. στη σχάρα, καθιστώντας τα έτσι πιο υγιεινά.


Θέλεις να μάθεις τα πάντα για την μπίρα; Διάβασε τα παρακάτω άρθρα:

Παχαίνει η μπίρα;

Ποια μπίρα να διαλέξω;

Δες πού κάνει καλό η μπίρα

Mπίρα με αφρό ή χωρίς;