Τι να διαλέξω: Κολοκυθάκια ή μελιτζάνες;

02.08.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Θερμίδες ανά 100 γραμμ.: Ωμά 20, νερόβραστα 13, τηγανιτά 115.

  • Φτωχά σε θερμίδες.
  • Πλούσια σε νερό, καλή πηγή φυτικών ινών.
  • Καλή πηγή καροτενοειδών και βιταμινών όπως Α, Β2, φολικό οξύ, C και K.
  • Πολύ περιεκτικά σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και φώσφορο.
  • Συμβάλλουν στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.
  • Αυξάνουν τη διούρηση και την αποβολή νατρίου, βοηθούν στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Έχουν καταπραϋντική και αγχολυτική δράση.
  • Διεγείρουν ήπια την εντερική λειτουργία, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
  • Μειώνουν στους άντρες τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη.
  • Αποτελούν ιδανική τροφή για οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος, χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Θερμίδες ανά 100 γραμμ.: Ωμές 26, νερόβραστες 22, τηγανιτές 219.

  • Χαμηλή θερμιδική αξία.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες.
  • Πηγή μαγνησίου, βιταμινών Β και φυτοθρεπτικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κυρίως φαινολικά συστατικά και φλαβονοειδή.
  • Πλούσιες σε νασουνίνη, μια ανθοκυανίνη που προστατεύει τα λιπίδια του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο δρα αντιμικροβιακά.
  • Προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου, βοηθούν στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Συμβάλλουν στην ελάττωση της "κακής" LDL-χοληστερίνης.
  • Ο συνδυασμός μελιτζάνας, σκόρδου και ελαιόλαδου στην μελιτζανοσαλάτα έχει συνεργατική αντιοξειδωτική δράση.
  • Η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση μελιτζανών μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή πονοκεφάλους και επιπλέον να πυροδοτήσει καταθλιπτικές κρίσεις σε άτομα με ευαισθησία.

Σημείο προσοχής: Επειδή και τα δύο αυτά λαχανικά περιέχουν οξαλικό οξύ, πολύ περισσότερο η μελιτζάνα, το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, καλό είναι να μην συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα με γαλακτοκομικά προϊόντα όπως π.χ. τυριά. Η μελιτζάνα είναι προτιμότερο να μην συνδυάζεται ούτε με πηγές σιδήρου, π.χ. κόκκινο κρέας, γιατί μειώνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητά του.


Επομένως: Κολοκυθάκια και μελιτζάνες αποτελούν κατ' εξοχήν καλοκαιρινά λαχανικά, ιδιαίτερα σημαντικά σε κάθε ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ωστόσο, τα κολοκυθάκια είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι τηγανισμένα –όταν τηγανίζονται απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού και επιβαρύνονται πολύ θερμιδικά.

Διατροφικές προτάσεις: Προτίμησε βραστά κολοκυθάκια περιχυμένα με ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Εναλλακτικά, μαγείρεψέ τα με σάλτσα ντομάτας, ως λαδερό μαζί με πατάτες και δυόσμο, γέμισέ τα με ρύζι, κρεμμυδάκι, άνηθο και μαϊντανό ή ψήσε τα στο γκριλ.