Τι να διαλέξω: Σταφύλια ή σύκα;

01.09.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Ενεργειακή απόδοση ανά μικρομερίδα

52 θερμίδες και 11,7g σάκχαρα ανά ½ φλιτζάνι ή 10-12 ρώγες μεσαίου μεγέθους

Θρεπτική αξία

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • Πλούσια σε κάλιο, προβιταμίνη Α και βόριο.
  • Εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών, αναλόγως χρώματος, όπως ρεσβερατρόλη, ρουτίνη, τανίνες κ.ά.

Ενδεχόμενα οφέλη

  • Αντισηπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού, ελάττωση υπερπαραγωγής κορτιζόλης.
  • Βελτίωση κυκλοφορίας αίματος.
  • Προστασία καρδιάς, αγγείων και δέρματος.
  • Υποβοηθητικά σε περιπτώσεις άσθματος, αναπνευστικών προβλημάτων, εκζεμάτων, νεφρικών διαταραχών, χολόλιθων και ήπιων ηπατικών προβλημάτων.
  • Συντελούν στην καλή εντερική λειτουργία και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αρνητικά κατά περίπτωση

  • Μπορεί να προκαλέσουν διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και ερεθισμό του παχέος εντέρου.
  • Μπορεί να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων δυνητικά επικίνδυνων ουσιών.

ΣΥΚΑ ΦΡΕΣΚΑ

Ενεργειακή απόδοση ανά μικρομερίδα

35 θερμίδες και 8,1g σάκχαρα ανά τεμάχιο 42g

Θρεπτική αξία

  • Πλούσια σε σάκχαρα.
  • Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Πηγή ενζύμων, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων.
  • Σχετικά φτωχά σε βιταμίνες.

Ενδεχόμενα οφέλη

  • Τονωτικές και ενδεχομένως αφροδισιακές ιδιότητες.
  • Αύξηση ενεργητικότητας.
  • Ενίσχυση και προστασία δέρματος.
  • Δρουν χωνευτικά και διουρητικά, προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθούν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άσθματος, βρογχικών, φαρυγγίτιδας και των διαταραχών της εμμηνόπαυσης.

Αρνητικά κατά περίπτωση

Μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Προσοχή! Ούτε τα σταφύλια ούτε τα σύκα είναι περισσότερο «παχυντικά» συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ωστόσο, λόγω του περιεχομένου τους σε σάκχαρα, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και μέτρο στην ποσότητα από παχύσαρκα άτομα, καθώς και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανεβασμένα τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο.


Σταφύλι και σύκο είναι δύο φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία που όλοι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη. Όταν, όμως, έχουμε το δίλημμα της επιλογής, είναι αναγκαίο να συνεκτιμούμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε περίπτωσης, σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες μας.

Μέση τυπική σύγκριση ανά 100g*
Διατροφικά στοιχεία Σταφύλια Σύκα
Θερμίδες 79 83
Πρωτεΐνες (g) 0,7 0,8
Υδατάνθρακες (g) 17,8 19,2
Ολικά λιπαρά (g) 0,6 0,3
Φυτικές ίνες (g) 5,6 10,0
Κάλιο (mg) 322 232
*Η θερμιδική αξία διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία.

Ποιο από τα δύο;

Σταφύλια, υπό την προϋπόθεση της λελογισμένης κατανάλωσής τους, δηλαδή το πολύ 20-30 ρώγες σταφυλιού συνολικά ημερησίως και όχι ολόκληρα τσαμπιά που το καθένα μπορεί να ζυγίζει έως και μισό κιλό!

Πώς; Ανεξαρτήτως ποικιλίας και χρώματος, τα σταφύλια είναι προτιμότερο να τρώγονται μόνα τους, καλύτερα ως πρωινό ή ενδιάμεσα των γευμάτων και φυσικά πολύ καλά πλυμένα. Γευστικά ταιριάζουν άριστα με γιαούρτι, ημίσκληρα, μαλακά και κρεμώδη τυριά, καπνιστά αλλαντικά, ξηρούς καρπούς και σε σαλάτες φρούτων ή ωμών λαχανικών.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ