Οι πιο trendy ελληνικές τροφές!

12.10.2015
Παλιοί διατροφικοί μας γνώριμοι επανακάμψαντες με νέα μορφή αλλά και καινούριες προτάσεις από Έλληνες παραγωγούς…

Βουβαλίσιο κρέας

Με μόλις 2% λιπαρά, αποτελεί ένα από τα πλέον άπαχα κρέατα, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β – τέλειο για δίαιτα!

Ελαιόλαδο σε σπρέι

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία ψεκασμού (σπρέι), έτσι ώστε να ελέγχεις με απόλυτη ακρίβεια την ποσότητα που βάζεις.

Ζέα

Ίσως το αρχαιότερο ελληνικό δημητριακό. Τα ζυμαρικά που προέρχονται από αυτήν είναι εξαιρετικά εύγευστα και πολύ πλούσια σε λυσίνη και μαγνήσιο.

Καρπούζι άσπερμο

Λόγω του μικρού μεγέθους και βάρους του (2-3 κιλά) αλλά και της απουσίας κουκουτσιών έχει μειώσει σε αρκετές αγορές της Ευρώπης την εμφάνιση της «φέτας» καρπουζιού.

Κολοκάσι

Λαχανικό πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες, γνωστό και ως «αγκινάρα της Ιερουσαλήμ». Ωστόσο, μοιάζει περισσότερο με βολβό πατάτας και μαγειρεύεται σχεδόν σαν κι αυτή. Είναι πολύ διαδεδομένο στην Κύπρο αλλά και στην Ικαρία, όπου το βράζουν και το κάνουν σαλάτα ή το μαγειρεύουν με φασόλια.

Λαχανίδες

Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, ασβεστίου και πολλών αντιοξειδωτικών. Έχουν θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εντέρου, στην υγεία των οστών και στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα.

Nashi

Κοινώς το ασιατικό αχλαδόμηλο. Πρόκειται για φρούτο κίτρινου χρώματος που μοιάζει με το αχλάδι, αλλά είναι τραγανό σαν μήλο. Καλλιεργείται εντατικά στην Κύπρο.

Σαλιγκάρια

Οι χοχλιοί και πάλι στη μόδα! Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη (0,5-2%), υψηλή όμως σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων και ω-3. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες (10-16%) και ανόργανα θρεπτικά στοιχεία.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139

Update: Οκτώβριος 2015.