Φρεσκολογιο: Τα καλύτερα... της εποχής

21.10.2015
Ενημερώσου για τα καλύτερα εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείς να βρεις στην αγορά αυτόν το μήνα και προτίμησέ τα.

Κυδώνι

Το «χρυσόμηλο» της Αφροδίτης

Μέση ενεργειακή αξία: 57 θερμίδες ανά 100g.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Πλούσιο σε τανίνες, πηκτίνη, μηλικό οξύ και ιχνοστοιχεία.

Πιθανά οφέλη: Συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, έχει χωνευτικές, αντιοξειδωτικές, αντιικές και ενδεχομένως αφροδισιακές ιδιότητες.

Κατανάλωση: Τα κυδώνια χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκισμάτων. Τρώγονται επίσης ωμά, ή ψητά, ή μαγειρεμένα, ταιριάζουν με κρέατα, πικάντικα λουκάνικα και λιπαρά τυριά, συνδυάζονται με πράσα γιαχνί ή σπανάκι, γίνονται γεμιστά, σάλτσες και αλκοολούχα ποτά.

Σημεία προσοχής: Απόφυγε την κατανάλωση κυδωνιών με στάμπες ή λεκέδες στη φλούδα. Μην τρως τα κουκούτσια τους – είναι τοξικά!

Λωτός

Το φρούτο της λησμονιάς

Μέση ενεργειακή αξία: 73 θερμίδες ανά 100g.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου. Περιέχει επίσης β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη, βιταμίνες Β, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πιθανά οφέλη: Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην καλή εντερική λειτουργία, στην προστασία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Κατανάλωση: Τρώγεται είτε αποξηραμένος είτε νωπός – αφαιρείς με μαχαίρι την κορυφή του νωπού φρούτου και τρως με κουταλάκι το εσωτερικό του. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως κέικ, πίτες, τάρτες και πουτίγκες.

Σημείο προσοχής: Οι λωτοί πρέπει να καταναλώνονται ώριμοι. Για να επιταχύνεις την ωρίμανσή τους, βάλε τους σε πλαστική σακούλα μαζί με 2-3 μήλα και κλείσε την ερμητικά.

Μαρούλι

Απαραίτητο στις σαλάτες

Μέση ενεργειακή αξία: 17 θερμίδες ανά 100g.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή φυτικών ινών, καροτενοειδών, βιταμίνης C, φολικού οξέος, βιταμίνης Κ, μαγγανίου και χρωμίου.

Πιθανά οφέλη: Ενισχύει την εντερική κινητικότητα, συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, βοηθάει στην ελάττωση της υψηλής χοληστερίνης, συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και ορισμένων τύπων καρκίνου, π.χ. μαστού, στομάχου.

Κατανάλωση: Τρώγεται κυρίως ωμό, π.χ. σε σαλάτες λαχανικών ή μέσα σε σάντουιτς ή με τη μορφή τυλιχτού (wrap), αντικαθιστώντας το ψωμί ή την πίτα. Μπορεί επίσης να μαγειρευτεί με διάφορα τρόφιμα, όπως αρακάς, κρέας, καλαμαράκια, πέρκα κ.ά.

Σημείο προσοχής: Αφαίρεσε και πέταξε τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού, πλύνε το πολύ καλά πριν από την κατανάλωση.

Στην αγορά μπορείς να βρεις αυτόν το μήνα και…

Λαχανικά και χόρτα: αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανοί, μανιτάρια, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρόκες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια, τσουκνίδες κ.ά.

Φρούτα: αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, δαμάσκηνα, κυδώνια, λεμόνια, λωτοί, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα κ.ά.

Της εποχής είναι ακόμα:

Φυτικής προέλευσης: γλυκοπατάτες και κοινές πατάτες, ελιές, καλαμπόκια, καρύδια και κάστανα φρέσκα, σκόρδα, αρωματικά χόρτα όπως βασιλικός, δυόσμος, φασκόμηλο.

Ζωικής προέλευσης: αλιεύματα όπως αθερίνες, γαλέοι, γαύροι, γόπες, καλαμάρια, κολιοί, λαβράκια, λυθρίνια, μπακαλιαράκια, μπαρμπούνια, πέρκες, στρείδια, τόνοι κ.ά. Επίσης, γιαούρτια κατσικίσια και πρόβεια, σαλιγκάρια, τυριά τοπικά όπως γραβιέρες, κασέρια, κρασοτύρια, ξινομυζήθρες.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Οκτώβριος 2015.