Απογείωσε το μεταβολισμό σου! (Β' μέρος)

23.10.2015
Δες πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις περαιτέρω το μεταβολισμό σου και κάψε καθημερινά δεκάδες παραπάνω θερμίδες…

Απόλαυσε τα όσπρια κρύα

Τα μαγειρεμένα όσπρια που καταναλώνονται παγωμένα απευθείας από το ψυγείο περιέχουν πιο πολύ ανθεκτικό άμυλο σε σύγκριση με τα ζεστά. Το ανθεκτικό άμυλο δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό, τρέφει τα φιλικά μικρόβια του εντέρου και διεγείρει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία αυξάνουν το μεταβολισμό.

Δοκίμασε αυτά: Μαγείρεψε μεγαλύτερες ποσότητες οσπρίων και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρισμένα σε ατομικές μερίδες. Κατανάλωσέ τα παγωμένα κατευθείαν από το ψυγείο ή αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου – μην τα ζεσταίνεις ξανά! Πρόσθεσε ½ φλιτζάνι παγωμένα φασόλια, φακές και ρεβίθια σε σαλάτες λαχανικών και σούπες, συνδύασέ τα με ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.


Πίνε παγωμένα ροφήματα

Τα κρύα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του νερού, διεγείρουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό. Επιπλέον, αναγκάζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει ενέργεια, επομένως να δαπανήσει θερμίδες για να τα ζεστάνει.

Δοκίμασε αυτά: Πιες αρκετό κρύο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και επίσης παγωμένο τσάι ή καφέ. Πρόσθεσε παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο για να μειώσεις περαιτέρω τη θερμοκρασία τους και να τη διατηρήσεις χαμηλή. Αντικατάστησε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με κρύο ανθρακούχο νερό, σόδα ή νερό με λίγο χυμό λεμονιού.

Μείωσε τους υδατάνθρακες κατά τις κρίσιμες μέρες

Από την 3η έως και τη 10η μέρα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά 10-15% ημερησίως, με ή χωρίς αντίστοιχη αύξηση των πρωτεϊνών, βοηθά το γυναικείο οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Δοκίμασε αυτά: Συμπερίλαβε κάποιο αμυλούχο τρόφιμο σε κάθε γεύμα, π.χ. νιφάδες βρόμης, ρύζι καστανό, πλιγούρι, πατάτα, αλλά περιόρισε την ποσότητά του στο ½ φλιτζάνι ή όσο περίπου η σφιγμένη γροθιά σου. Αντικατάστησε ένα μέρος των τροφίμων που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι λευκό, με τρόφιμα που περιέχουν συγκριτικά λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες πρωτεΐνες, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακάς.


Περιόρισε τη φρουκτόζη

Η υπερκατανάλωση φρουκτόζης και παραγώγων αυτής, όπως το σιρόπι καλαμποκιού (υψηλό σε φρουκτόζη), προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλεί εναπόθεση λίπους στο ήπαρ και επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Δοκίμασε αυτά: Προτίμησε πηγές φρουκτόζης πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Ελάττωσε την κατανάλωση φρουτοχυμών, τη χρήση κρυσταλλικής φρουκτόζης ως γλυκαντικής ύλης, καθώς και τα προϊόντα που μπορεί να την περιέχουν επιπρόσθετα, όπως γλυκίσματα, επιδόρπια γιαουρτιού και φρουτοποτά.

Μην τρως άλλο… πλαστικό

Ορισμένες χημικές ουσίες των πλαστικών συσκευασιών που μεταναστεύουν στα τρόφιμα και από εκεί στον οργανισμό δρουν ως «ενδοκρινολογικοί ταραξίες», διαταράσσοντας την ισορροπία του ορμονικού συστήματος, αυξάνουν το τοξικό φορτίο του σώματος και προκαλούν δυσλειτουργίες που αποδιοργανώνουν το μεταβολισμό.

Δοκίμασε αυτά: Προτίμησε γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες χωρίς εσωτερική επικάλυψη πλαστικού. Απόφυγε στο μέτρο του εφικτού πλαστικές φιάλες υγρών, πλαστικά ποτήρια, εύκαμπτες μεμβράνες τροφίμων. Μην βάζεις καυτά υγρά, π.χ. καφέ ή φαγητά σε πλαστικά δοχεία, μην μαγειρεύεις σε σκεύη με πλαστικές επιστρώσεις, μην επαναχρησιμοποιείς τις φιάλες μιας χρήσεως.


Μην κόβεις τους υδατάνθρακες το βράδυ

Αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι υδατάνθρακες το βράδυ παχαίνουν, ίσως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: άτομα σε δίαιτα αδυνατίσματος που καταναλώνουν τους περισσότερους υδατάνθρακες το βράδυ διατηρούν πιο υψηλή την ταχύτητα του μεταβολισμού τους και χάνουν πιο πολύ βάρος συγκριτικά με εκείνα τα άτομα που τους κατανέμουν σχεδόν ισόποσα σε όλα τα γεύματά τους.

Δοκίμασε αυτά: Γυμνάσου πριν από το βραδινό γεύμα, ώστε οι προσλαμβανόμενοι υδατάνθρακες να αναπληρώσουν την απώλεια γλυκογόνου από την άσκηση. Φρόντισε οι συνολικά προσλαμβανόμενες θερμίδες από το βραδινό να μην υπερβούν τις 500. Χώρισε νοερά το σύνηθες πιάτο σου σε τρία ίσα μέρη και γέμισέ το 1/3 με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το άλλο 1/3 με διάφορα λαχανικά, στα οποία θα προσθέσεις ελαιόλαδο,και το τελευταίο τρίτο με άπαχη πρωτεΐνη, ζωική ή φυτική – μην καταναλώνεις προϊόντα σόγιας αν έχεις πρόβλημα θυρεοειδούς! Ολοκλήρωσε το γεύμα σου τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 153

Update: Οκτώβριος 2015.