Τι να διαλέξω: Μπανάνα ή πορτοκάλι;

27.10.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Μπανάνα και πορτοκάλι αποτελούν δύο από τα πλέον θρεπτικά και υγιεινά φρούτα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ισορροπημένη διατροφή, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Μπανάνα

Είναι πηγή σακχάρων που προσφέρουν γρήγορη ενέργεια και φυτικών ινών με πρεβιοτικές ιδιότητες. Χωνεύεται και αφομοιώνεται εύκολα, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου και την πληθυσμιακή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, βοηθάει στην αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών και της υπέρτασης. Συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δρα τονωτικά, αγχολυτικά και καταπραϋντικά, ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης.

Πορτοκάλι

Πλούσιο σε διάφορα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και πηκτίνη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει τα μάτια από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Προάγει την υγεία των αγγείων, συμβάλλει στον έλεγχο υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης και ομοκυστεΐνης στο αίμα, ελαττώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, εμποδίζει το σχηματισμό διάφορων καρκινογόνων ενώσεων μέσα στον οργανισμό, εξουδετερώνει τη δράση άλλων δυνητικά επικίνδυνων ουσιών.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διατροφικά στοιχεία ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
100g Τεμ. 100g Τεμ.
Θερμίδες 102 138 51 69
Πρωτεΐνες (g) 1,1 1,4 1,0 1,3
Λιπαρά (g) 0,5 0,7 0,1 0,2
Υδατάνθρακες (g) 23,4 31,6 11,6 15,7
Φυτικές ίνες (g) 2,4 3,2 2,1 2,8
*Τεμ. = τεμάχιο 135g. Οι αναφερόμενες τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και την προέλευση του φρούτου.

Ποιο από τα δύο;

Στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης το πορτοκάλι αποδίδει περίπου τις μισές θερμίδες και τη μισή ποσότητα υδατανθράκων συγκριτικά με την μπανάνα, μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ δεν υστερεί σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Γι’ αυτό:

Η μπανάνα είναι προτιμότερη επιλογή από το πορτοκάλι εάν υποφέρεις από γαστρεντερικά προβλήματα ή/και συχνές κεφαλαλγίες. Επίσης σε στιγμές που θέλεις να προσλάβεις περισσότερους υδατάνθρακες, π.χ. στο πρωινό γεύμα ή ύστερα από εντατική γυμναστική, όταν επιδιώκεις ταχύτερη αύξηση των επιπέδων ενέργειας ή όταν επιθυμείς να φας κάτι γλυκό και με κρεμώδη υφή. Μπορείς να την καταναλώσεις μόνη της ή πασπαλισμένη με κανέλα, να τη συνδυάσεις με ξηρούς καρπούς ή ταχίνι, να την προσθέσεις σε νιφάδες δημητριακών, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί αλλά και να τη χρησιμοποιήσεις σε milk shake, smoothie, γλυκές πίτσες και γλυκά σάντουιτς.

Το πορτοκάλι είναι προτιμότερη επιλογή όταν επιθυμείς ένα λιγότερο γλυκό και πιο ζουμερό φρούτο, με αναλογικά περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, πιο λίγους υδατάνθρακες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μειωμένο γλυκαιμικό φορτίο και χαμηλότερες θερμίδες. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη, κοιλιακή παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να το καταναλώνεις αυτούσιο και όχι με τη μορφή χυμού. Εναλλακτικά, μπορείς να το συνδυάσεις με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα, να το προσθέσεις σε ωμές σαλάτες με πράσινα λαχανικά, μαρινάτες κρεάτων και μαγειρευτά φαγητά ή να το ψήσεις στο φούρνο πασπαλισμένο με λίγη καστανή ζάχαρη και να το σερβίρεις ως γλύκισμα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 167

Update: Οκτώβριος 2015.