Τι να διαλέξω: Μήλο ή μπανάνα;

10.11.2015
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

ΜΗΛΟ

  • Σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • Πλούσιο σε οργανικά οξέα, φλαβονοειδή, μηλικό οξύ, φυτικά οιστρογόνα και φυτικές ίνες, όπως η πηκτίνη.
  • Δραστηριοποιεί το πεπτικό σύστημα και τις εντερικές λειτουργίες.
  • Μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
  • Καταπραΰνει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Ασφαλής επιλογή για πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες.

ΜΠΑΝΑΝΑ

  • Καλή πηγή γλυκόζης, φρουκτόζης και φυτικών ινών.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Περιέχει βιταμίνες Α, Β6 και C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.
  • Χωνεύεται και αφομοιώνεται εύκολα.
  • Ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.
  • Δρα αγχολυτικά και τονωτικά.
  • Ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση.
  • Μειώνει την επιθυμία για γλυκά.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των κραμπών.
  • Συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του εντέρου.

1 μέτριο μήλο (138 g) 1 μέτρια μπανάνα (135 g)
Θερμίδες 82 138
Πρωτεΐνες (g) 0,4 1,4
Λιπαρά (g) 0,2 0,7
Υδατάνθρακες (g) 19,7 31,6
Φυτικές ίνες (g) 3,3 4,1
Βιταμίνη C (mg) 7,6 12,2
Κάλιο (mg) 155 534
Γλυκαιμικό φορτίο (GL) 7 (χαμηλό) 18 (μέτριο)
ORAC (Trolox/μmoleTE) 294 298
* Μέση θρεπτική εκτίμηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;

Και τα δύο, μήλο και μπανάνα, είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με τουλάχιστον τρία διαφορετικά φρούτα ημερησίως. Εντούτοις:

Η μπανάνα είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα, όταν επιδιώκουμε γρήγορη τόνωση και αύξηση των επιπέδων ενέργειας ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό και κρεμώδες. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε αθλητές, χειρωνακτικά και πνευματικά εργαζόμενους, όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, όπως π.χ. υπερτασικούς, καθώς και σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.

Το μήλο είναι εξαιρετικό ως σνακ μεταξύ γευμάτων αλλά και ως επιδόρπιο, ωμό ή ψημένο. Αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο υγείας, εξαιρετικό βοήθημα σε δίαιτα αδυνατίσματος και μια από τις καλύτερες επιλογές φρούτου για διαβητικά, καρδιοπαθή ή αλλεργικά άτομα. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα τους φαίνεται ότι μειώνει στατιστικώς σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα συμβατικά μήλα καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα, υπολείμματα των οποίων παραμένουν στη φλούδα τους και ορισμένες φορές «γυαλίζονται» με επίχρισμα κεριού. Επομένως, ή πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε πριν τα καταναλώσουμε, χάνοντας έτσι ένα μέρος των θρεπτικών τους ουσιών, ή να επιλέγουμε βιολογικά μήλα μικρού μεγέθους (π.χ. φιρίκια), να τα πλένουμε καλά με σαπούνι και να τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 123

Update: Νοέμβριος 2015