Πες αντίο στα κιλά με τη δίαιτα pH (Β' μέρος)

11.11.2015
Ένα διαιτολόγιο με αναλογικά περισσότερες αλκαλικές και ουδέτερες τροφές δημιουργεί το κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο οργανισμός μπορεί να παράγει ενέργεια επιταχύνοντας το μεταβολισμό και να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό κλοιό των περιττών κιλών, καίγοντας λίπος…

Αφού διαβάσεις το άρθρο μας Aλκαλική διατροφή! + στην υγεία, - στα κιλά! και ενημερωθείς δες παρακάτω το υπόδειγμα εβδομαδιαίου διαιτολογίου της δίαιτας pH και θα τα χάσεις!

Μηχανισμός απώλειας λίπους

Ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο με περισσότερες αλκαλικές τροφές:

  • Βοηθάμε τον οργανισμό να διατηρήσει το επιθυμητό pH και ενισχύουμε την αποτοξινωτική ικανότητά του. Από τη στιγμή που η οξύτητα περιορίζεται και οι επιβλαβείς ουσίες εξουδετερώνονται και αποβάλλονται, το αποθηκευμένο περιττό λίπος δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια λειτουργική ανάγκη και αρχίζει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.
  • Συγχρόνως, με τη διατήρηση της αλκαλικής κατάστασης, ξεμπλοκάρεται ο μεταβολισμός, το σώμα αποκαθιστά τη θερμιδική του ισορροπία και η επιθυμία για φαγητό ελαττώνεται, αφού η δραστηριοποίηση των αποθεμάτων λίπους παρέχει στον οργανισμό μεγάλα ποσά αξιοποιήσιμης ζωτικής ενέργειας.
  • Έτσι, η σημαντική αύξηση των καύσεων που λαμβάνει χώρα στο λιπώδη ιστό, επιφέρει γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ελάττωση των περιττών κιλών και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το σωματικό βάρος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Δες στην επομενη σελίδα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής της δίαιτας pH

Υπόδειγμα εβδομαδιαίου διαιτολογίου

Δευτέρα

Πρόγευμα: Μήλα και σταφίδες με γιαούρτι ή τυρί.

Γεύμα: Ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα και ελαιόλαδο.

Δείπνο: Τονοσαλάτα με τόνο, πράσινα λαχανικά, σέλινο, πιπεριές, αβοκάντο και λαδολέμονο, ψωμί ή παξιμάδι.

Σνακ ημέρας: Μπανάνα με σουσάμι.

Επιπλέον των αναφερομένων: Ακτινίδια.

Τρίτη

Πρόγευμα: Χυλός βρώμης με φυτικό ρόφημα σόγιας ή γάλα.

Γεύμα: Σαλάτα με λάχανο, καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο, χορτοφαγικά «μπιφτέκια» (π.χ. σόγιας) ή ρύζι αναποφλοίωτο με ξηρούς καρπούς.

Δείπνο: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ομελέτα με λαχανικά και μυρωδικά, ψητό μήλο με σταφίδες.

Σνακ ημέρας: Γιαούρτι ή πολτοποιημένο ανθότυρο με σουσάμι και μέλι.

Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.

Τετάρτη

Πρόγευμα: Μουσκεμένα ξερά σύκα ή βερίκοκα με καρύδια και γιαούρτι ή τυρί.

Γεύμα: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ρεβίθια με ρύζι ή φακές με ξηρούς καρπούς.

Δείπνο: Μπρόκολο, λάχανο και καρότα στον ατμό, ζυμαρικά με σάλτσα σκόρδου ή ταχινιού.

Σνακ ημέρας: Ξεροί χουρμάδες ή σύκα με κολοκυθόσπορους ή φουντούκια.

Επιπλέον των αναφερομένων: Χυμοί λαχανικών ή φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Πέμπτη

Πρόγευμα: Μούσλι με σταφίδες, σπασμένο λιναρόσπορο και φυτικό ρόφημα σόγιας ή γάλα.

Γεύμα: Πρασόρυζο ή σπανακόρυζο με φιστίκια κάσιους ή καρύδια πεκάν.

Δείπνο: Σαλάτα με πράσα ή σπανάκι, σολομός ή σκουμπρί με φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σνακ ημέρας: Σπιτικό ποπ-κορν με λίγο βούτυρο και αλάτι ή γκοφρέτες ρυζιού.

Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.

Παρασκευή

Πρόγευμα: Βρεγμένα κριθαρένια παξιμάδια ή ψωμί σίκαλης με τυρί, ελιές και λαχανικά.

Γεύμα: Λαχανοσαλάτα με ελιές και ελαιόλαδο, φακές ή φασόλια σόγιας.

Δείπνο: Πουρές διάφορων λαχανικών με ψαχνό κοτόπουλου ή κοτόσουπα με λαχανικά.

Σνακ ημέρας: Πορτοκάλι με κανέλα και καρύδια.

Επιπλέον των αναφερομένων: Μήλα.

Σάββατο

Πρόγευμα: Χυλός βρώμης (σε νερό) με αμύγδαλα, σπασμένο λιναρόσπορο, σταφίδες και μήλο.

Γεύμα: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα λαχανικών ή πατάτες στο φούρνο.

Δείπνο: Σαλάτα με μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, κρεμμύδια, καρύδια, σπασμένο λιναρόσπορο και ελαιόλαδο.

Σνακ ημέρας: Ψητό μήλο με σουσάμι και γιαούρτι.

Επιπλέον των αναφερομένων: Ακτινίδια.

Κυριακή

Πρόγευμα: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Γεύμα: Ραδίκια ή άλλα χόρτα εποχής με ελαιόλαδο, ψάρι ή κρέας ή κοτόπουλο στο φούρνο με σκόρδο και λαχανικά.

Δείπνο: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ελιές και καρύδια, πατάτες ή ρύζι.

Σνακ ημέρας: Παστέλι ή κράκερ χωρίς ζάχαρη ή γκοφρέτες ρυζιού.

Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.

* Σνακ ημέρας: Προαιρετικό μικρογεύμα για την περίπτωση που νιώσεις πτώση της ενεργητικότητάς σου, πείνα, επιθυμία για γλυκό ή απλώς έχεις συνηθίσει να τσιμπολογάς κάτι μεταξύ των γευμάτων.

** Επιπλέον των αναφερομένων: Φρέσκα φρούτα τα οποία πρέπει να καταναλώσεις ενδιαμέσως των γευμάτων για να αυξήσεις περισσότερο τα αλκαλικά σου αποθέματα. Τα αναφερόμενα είναι ενδεικτικά για τη συγκεκριμένη και μόνο εποχή.

Συμβουλές

  • Πίνε καθημερινά τουλάχιστον 1-2 λίτρα καθαρό νερό, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο, για να υποβοηθήσεις την εξουδετέρωση των οξέων και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ποσότητες των αλκαλικών τροφών. Το ποιο θα είναι το «μέτρο» της ποσότητας, επαφίεται στην κρίση σου. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση επιτυχίας είναι να προσαρμόσεις τις ποσότητες των όξινων τροφών έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν το 25% του συνόλου.
  • Μπορείς να προσθέσεις στο διαιτολόγιο όποιες επιπλέον αλκαλικές τροφές επιθυμείς ή να αντικαταστήσεις όξινες τροφές με ουδέτερες.
  • Επιλέγεις τροφές της καλύτερης δυνατής ποιότητας, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες και όπου είναι δυνατόν εποχιακές, φρέσκιες και βιολογικής προέλευσης.
  • Απόφυγε να μαγειρεύεις υπερβολικά τις τροφές, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν πολλά θρεπτικά συστατικά και απαραίτητα ένζυμα.
  • Χρησιμοποίησε στα φαγητά και στις σαλάτες άφθονο λεμόνι, σκόρδο και αρωματικά βότανα.
  • Ολοκλήρωσε το τελευταίο γεύμα το πολύ μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ, διότι πέραν αυτής της ώρας ό,τι τρως χωνεύεται δυσκολότερα και επιβαρύνει τον οργανισμό σου.
  • Η κατανάλωση καφέ, βιομηχανοποιημένων ροφημάτων και οινοπνευματωδών ποτών μειώνει την αποτελεσματικότητα της αλκαλικής δίαιτας.

Το πρόγραμμα διατροφής «τελειώνει» όταν εσύ αποφασίσεις ότι έχεις επιτύχει το επιθυμητό βάρος και αισθάνεσαι καλά και γεμάτοι ενεργητικότητα. Συνιστάται όμως να κάνεις προληπτικά μια ελάχιστη συντήρηση, συνεχίζοντας να καταναλώνεις περισσότερες αλκαλικές τροφές. Επίσης μπορείς να επαναλάβεις το πρόγραμμα οποτεδήποτε νιώσεις την ανάγκη.

Τόσο η αυξημένη κατανάλωση όξινων τροφών όσο και η μονομερής ή υπερβολική κατανάλωση αλκαλικών τροφών, μπορεί να διαταράξουν τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Πριν λοιπόν κάνεις οποιαδήποτε τροποποίηση στη συνήθη διατροφή σου, συμβουλεύσου τον προσωπικό σου ιατρό ή διαιτολόγο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 83

Update: Νοέμβριος 2015.