Τροφές που... πονάνε

13.11.2015
Υποφέρεις από συχνούς πόνους και νιώθεις αδυναμία και κατάπτωση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως ο πραγματικός ένοχος είναι κάποιες από τις τροφές που τρως ή ο λανθασμένος συνδυασμός τους;

Όλοι ξέρουμε ότι ορισμένα τρόφιμα δεν μας κάνουν καλό και τα αποφεύγουμε. Αλλά τι γίνεται με τα τρόφιμα που ενώ φαίνονται καλά και υγιεινά, στην πραγματικότητα είναι μια κρυφή ωρολογιακή βόμβα για τον οργανισμό μας; Όπως έχει αποδειχτεί, πάνω από το 30% των σωματικών πόνων μπορεί να πυροδοτείται από ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα, όπως φυσικά συστατικά, χημικά πρόσθετα, τοξίνες, ακόμα και μικροοργανισμούς.

Εάν λοιπόν υποφέρεις από χρόνιους πόνους, ίσως μπορείς να τους αποφύγεις ή να μειώσεις τη συχνότητα και την έντασή τους, περιορίζοντας την κατανάλωση τροφίμων που ενδεχομένως τους ενεργοποιούν.

Οι «συνήθεις ύποπτοι»…

Σίγουρα ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και σίγουρα κάθε τροφή μπορεί να προκαλεί σε διαφορετικούς οργανισμούς διαφορετική αντίδραση, θετική ή αρνητική. Παρόλα αυτά, η πλειονότητά μας παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά τους...

Αλκοολούχα ποτά

Ενοχοποιείται η αιθυλική αλκοόλη και επίσης διάφορα προστιθέμενα συστατικά, όπως ζάχαρη, χρωστικές, αεριούχες ουσίες, συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης.

Αλλαντικά

Ενοχοποιούνται κακής ποιότητας πρώτες ύλες, συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και βελτιωτικά γεύσης. Κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, γλουτένη και νάτριο επαυξάνουν τις αρνητικές επιδράσεις.

Αναψυκτικά

Κάθε κουτάκι περιέχει περίπου 6 κουταλάκια ζάχαρη, ενώ τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Και τα μεν και τα δε περιέχουν διοξείδιο του άνθρακος, φωσφορικό οξύ και συντηρητικά. Τα ποτά τύπου «κόλα» και κάποια ενεργειακά ποτά, περιέχουν καφεΐνη.

Βιομηχανοποιημένα σνακ

Τα κύρια συστατικά τους είναι ραφιναρισμένο αλεύρι, ζάχαρη, υδρογονωμένα λιπαρά, διογκωτικές ύλες, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης και αλάτι.

Γαλακτοκομικά

Περιέχουν λακτόζη, την οποία πολλοί ενήλικοι αδυνατούν να διασπάσουν ικανοποιητικά. Επιπλέον, τα πλήρη γαλακτομικά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα τυριά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα και σε αλάτι. Επίσης, αρκετά άτομα, κυρίως παχύσαρκα, παρουσιάζουν εθισμό στην β-καζεϊνομορφίνη, ουσία που περιέχεται κυρίως στο συμπυκνωμένο γάλα, και συνεπώς σε τυριά, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά.

Δημητριακά και προϊόντα αλεύρου

Τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών στερούνται τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες που περιέχουν από τη φύση τους, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν ταχύτατα το σάκχαρο του αίματος. Εκτιμάται επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων έχει αναπτύξει δυσανεξία στην γλουτένη, μια πρωτεΐνη που αποτελεί συστατικό όλων σχεδόν των λευκών αλεύρων και δημητριακών, εκτός καλαμποκιού, ρυζιού και οσπρίων.

Ζάχαρη

Καταστρέφει τις βιταμίνες Β, αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ελαττώνει την ανθεκτικότητα στον πόνο και εξασθενεί την αντοχή. Θεωρείται η τροφή με το μεγαλύτερο δείκτη τροφοεξάρτησης, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωσή της τόσο εντείνεται η επιθυμία για επανάληψή της. Εκτός από τα γλυκά και τα αναψυκτικά, «κρυφή» ζάχαρη περιέχουν τρόφιμα των fast foods, κονσέρβες, αφυδατωμένες σούπες, επιδόρπια, σάλτσες, αλκοολούχα ποτά, πολλά προμαγειρεμένα φαγητά, αλλά και ορισμένα τρόφιμα «υπεράνω υποψίας», όπως κρεατοπαρασκευάσματα και κατεψυγμένα κρέατα.

Καφές

Τα διαφορετικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ είναι πάνω από δύο χιλιάδες. Όμως, για την πρόκληση πόνων ενοχοποιούνται κυρίως η καφεΐνη και η μεθυλξανθίνη. Ο εθισμένος στις συγκεκριμένες ουσίες οργανισμός αντιδρά αρνητικά σε οποιαδήποτε στέρηση, μείωση της ποσότητας ή καθυστέρηση της συνήθους ώρας λήψης.

Κονσέρβες

Ενοχοποιούνται διάφορα συστατικά τους, κυρίως συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Επίσης, το υλικό εσωτερικής επίστρωσης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιεχομένου από την οξείδωση και συνεπακόλουθα στις προκαλούμενες από αυτήν αλλοιώσεις του τροφίμου.

Κρέας

Είναι από τα πιο επιβαρημένα τρόφιμα με παθογόνους μικροοργανισμούς, κατάλοιπα φαρμάκων και χημικές ουσίες. Οι κίνδυνοι λοιπόν σχετίζονται τόσο με την ποιότητά του, όσο και με την ποσότητα κατανάλωσής του.

Παστά και καπνιστά

Το πάστωμα με αλάτι και το κάπνισμα των τροφίμων αυξάνει το περιεχόμενό τους σε νιτροζαμίνες, ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για τον οργανισμό.

Σοκολάτα

Οι έρευνες καταδεικνύουν τόσο τις ευεργετικές επιδράσεις της, όσο και τους κινδύνους που ενέχει η υπερκατανάλωσή της. Κι αυτό γιατί η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διεγερτικές ουσίες, όπως ζάχαρη, καφεΐνη, θεοβρωμίνη και φαινυλθυλαμίνη.

Τεχνητά γλυκαντικά

Είναι πρόσθετα τροφίμων που δίνουν γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη. Χρησιμοποιούνται κατά κόρο στην παραγωγή διαιτητικών τροφίμων με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και για την παράταση του χρόνου διατήρησης κάποιων σκευασμάτων.

Τηγανιτά

Το τηγάνισμα προκαλεί θερμοοξείδωση η οποία αλλοιώνει τα λιπαρά του φαγητού, καταστρέφει τη δομή των πρωτεϊνών και αυξάνει την παραγωγή γλυκοτοξινών και ελευθέρων ριζών, ουσιών δυνητικά επιβλαβών για την υγεία.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73

Update: Νοέμβριος 2015.