Απογείωσε τις καύσεις σου τώρα!

14.07.2016
Ευρήματα ερευνών με τη γλώσσα των αριθμών. Η συστηματική εφαρμογή ενός θα βελτιώσει τις καύσεις, δύο θα τις αυξήσει σημαντικά, τριών ή περισσοτέρων θα τις απογειώσει…

Κινήσου

Όταν καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα, καίμε περίπου 1 θερμίδα ανά κιλό βάρους κάθε ώρα. Εάν κάνουμε ελαφρές σωματικές δραστηριότητες οι καύσεις μας αυξάνονται κατά 1,5 φορά κατά τη διάρκεια τους, με μέτριας έντασης δραστηριότητες διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, ενώ με κάπως έντονη γυμναστική, ειδικά εάν αυτή γίνεται το πρωί, αυξάνονται κατά 5-7 φορές και διατηρούνται αυξημένες κατά 7-10% για 1-2 ώρες.

Μην μένεις νηστική

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά 15-30% όταν μένουμε νηστικοί για μεγάλο διάστημα ενώ, αντίθετα, μετά την πρόσληψη τροφής αυξάνεται για τις επόμενες 2-3 ώρες. Το πρωινό γεύμα αυξάνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 10%.

Κάνε μικρά γεύματα

Αν αντί για 2-3 μεγάλα γεύματα τρώμε συνολικά τις ίδιες θερμίδες σε 5-6 μικρότερα γεύματα, καίμε μέχρι και 15% περισσότερες θερμίδες.

Δώσε προσοχή στη σύνθεση των γευμάτων

Μετά από γεύματα πλούσια σε λιπαρά, η αύξηση του μεταβολισμού σπάνια ξεπερνά το 3-5%. Αντίθετα, η κατανάλωση γευμάτων με αμυλούχους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες αυξάνει τις καύσεις κατά 8-15%, ενώ γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνες κατά 15-30%. Τα πικάντικα, καυτερά φαγητά αυξάνουν το μεταβολισμό μέχρι και 25%.

Προτίμησε τα ... ωμά

Καίμε 15-35% περισσότερες θερμίδες όταν τρώμε τα ίδια τρόφιμα ωμά, ανεπεξέργαστα και σε στερεά μορφή παρά όταν τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα, πολύ μαλακά, σε πολτοποιημένη μορφή, ημίρρευστη ή υγρή.

Κάνε αντικαταστάσεις

Η αντικατάσταση του 1/5 των υδατανθρακούχων τροφίμων με πρωτεϊνούχα χωρίς μεταβολή της θερμιδικής πρόσληψης και του αριθμού των γευμάτων, μπορεί να αυξήσει τις ημερήσιες καύσεις κατά 5%. Περίπου το 20% της ενέργειας που αποδίδουν οι άπαχες πρωτεΐνες, δαπανάται σχεδόν άμεσα από τον οργανισμό.

Πίνε νερό

10-12 ποτήρια κρύο ή δροσερό νερό μοιρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθούν στην επιπλέον καύση 50-100 θερμίδων.

Ναι στα ροφήματα

Ένα φλιτζάνι τσαγιού τύπου oolong αυξάνει το μεταβολισμό για την επόμενη ώρα περίπου κατά 10%, το πράσινο τσάι κατά περίπου 4%, ενώ ο σκέτος καφές από 4-6%. Ο συνδυασμός καφεΐνης (ή τανίνης) και κατεχινών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καύση 80 επιπλέον θερμίδων ημερησίως.

Προτίμησε το... κρύο

Σε κρύο περιβάλλον, το σώμα μας δαπανά 3-10% περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή.

Ναι και στο σεξ

Η σεξουαλική επαφή προκαλεί καύση μέχρι και 150 θερμίδων κάθε φορά.

Κοιμήσου

Με ένα 7ωρο καλού και απρόσκοπτου ύπνου καίμε μέχρι και 200 θερμίδες.

-5 κιλά (!) ΧΩΡΙΣ δίαιτα σε 3 μήνες

Ανάγκασε με αυτούς τους απλούς και εύκολους τρόπους το μεταβολισμό σου να ρίξει κι άλλα καύσιμα στις μηχανές του. Αν διατηρήσεις σταθερή την ενεργειακή σου πρόσληψη και αυξήσεις τις καύσεις σου κατά 200-300 θερμίδες ημερησίως, σε 3 μήνες θα βγεις στην παραλία με τουλάχιστον 5 κιλά μείον. Δεν είναι και λίγα..

Έχεις αργό μεταβολισμό; Δες τι φταίει! Διάβασε το άρθρο μας: Μεταβολισμός: 16 κόλπα για καύσεις-ρεκόρ!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 117

Update: Ιούλιος 2016.