Πότε δεν πρέπει να τρως ψωμί

18.07.2016
Μήπως είσαι από τα άτομα εκείνα που δεν πρέπει να καταναλώνουν ψωμί;

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν το ψωμί, εκτός κι εάν επιλέγουν ψωμί «ελεύθερο γλουτένης», ενώ άτομα με γαστρεντερολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με το είδος του ψωμιού που πρέπει να επιλέγουν και την ποσότητα κατανάλωσής του. Επίσης, άτομα με στομαχική ευαισθησία, δεν θα πρέπει να τρώνε το ψωμί ζεστό.

Πόσο ψωμί πρέπει να τρώμε;

Η ποσότητα εξαρτάται από την υπόλοιπη διατροφή μας, τις ανάγκες μας, το σωματικό μας βάρος αλλά και την κατάσταση της υγείας μας. Σε γενικές γραμμές, τα υγιή άτομα με φυσιολογικό βάρος καλό είναι να τρώνε καθημερινά 2-4 λεπτές φέτες ψωμιού, ενώ τα υπέρβαρα άτομα να περιορίζονται σε 1-2 λεπτές φέτες μαύρου ψωμιού ημερησίως.

Σάντουιτς

Το ψωμί μπορεί να συνοδεύσει όλα τα φαγητά, να αποτελέσει μια εύκολη λύση για κολατσιό αλλά και να γίνει ένα πλήρες και εύκολο στη μεταφορά γεύμα, με τη μορφή σάντουιτς. Το σάντουιτς, κλειστό ή ανοικτό, είτε ωμό είτε ψημένο σε τοστιέρα, τηγάνι ή γκριλ, μπορείς να το γεμίσεις με όποια υλικά προτιμάς, π.χ. για αλμυρή γεύση με τυριά, αλλαντικά, κοτόπουλο, μπιφτέκι, τόνο, σολομό, αβγό, ελιές, λαχανικά, ενώ για γλυκιά γεύση με λιωμένη σοκολάτα, ταχίνι, μπανάνα, ξερά φρούτα, μέλι κ.ά.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Ιούλιος 2016.