Δες γιατί κάνεις κατακράτηση υγρών

18.07.2016
Νιώθεις συχνά φουσκωμένη; Αισθάνεσαι πρησμένο το στήθος, την κοιλιά και τα πόδια σου; Το βάρος σου έχει αυξηθεί ξαφνικά κατά 1 έως 3 κιλά μέσα σε 24 έως 48 ώρες χωρίς να έχεις φάει υπερβολικά; Τι μπορεί να φταίει;

Ο οργανισμός που λειτουργεί φυσιολογικά διατηρεί σταθερό το υδατικό του ισοζύγιο, αποβάλλοντας καθημερινά ίση ποσότητα υγρών με αυτή που προσλαμβάνει. Ωστόσο, κάποιες φορές, εξαιτίας διαφόρων λόγων, ο οργανισμός αναγκάζεται να κρατήσει περισσότερα υγρά από όσα χρειάζεται και να αποβάλει λιγότερα, κατάσταση που περιγράφεται ως «κατακράτηση υγρών».

Tεστ σε 1 λεπτό! Πίεσε δυνατά με το εσωτερικό του αντίχειρα τα σημεία του σώματός σου που αισθάνεσαι πρησμένη, ένα σημείο κάθε φορά. Απομάκρυνε το δάχτυλο και παρατήρησε το σημείο πίεσης. Εάν έχει αφήσει ένα ορατό λευκό σημάδι που μένει αναλλοίωτο για πάνω από δύο δευτερόλεπτα, τότε ενδεχομένως έχεις κατακράτηση υγρών.

Είδη και αίτια κατακράτησης

Μικρής διάρκειας: διαρκεί από μερικές ώρες έως ένα 24ωρο. Προκαλείται συνήθως από την υπερβολική απορρόφηση νατρίου ή νερού, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, ακραίας κόπωσης, ελλιπούς ξεκούρασης ή αϋπνίας αλλά και από μικροφλεγμονές λόγω κάποιου τραυματισμού, ασθένειας ή έντονης σωματικής άσκησης.

Περιοδική, μέσης διάρκειας: διαρκεί περισσότερες από 48 ώρες και μέχρι περίπου 7 μέρες. Οφείλεται κυρίως σε ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, σε σχεδόν τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 2-3 μέρες πριν αδιαθετήσουν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Μακράς χρονικής διάρκειας: είναι πολύ σπάνια σε υγιή άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας (π.χ. φλεβική ανεπάρκεια, καρδιοπάθειες, παθήσεις θυρεοειδούς, νεφρικές ή ηπατικές νόσους κ.ά.), ενδοκρινικές ανωμαλίες, παρατεταμένη μικρή λήψη νερού, ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μακροχρόνια υπερβολική πρόσληψη νατρίου, υδατανθράκων, αλκοόλ και καφεΐνης ή σε χρόνια λήψη φαρμάκων (αναβολικά, ορισμένα αντισυλληπτικά, αγχολυτικά, κορτιζόνη κ.ά.) και μυοαναπτυξιακών συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. κρεατίνη).

Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις πώς θα απαλλαγείς από την κατακράτηση ανάλογα με την αιτία που σου δημιουργεί το πρόβλημα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 132

Update: Ιούλιος 2016.