Πόσο θρεπτικά είναι τα τυριά;

19.07.2016
Ποια απαραίτητα διατροφικά στοιχεία περιέχει το τυρί;

Στην ελληνική αγορά διακινούνται περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη τυριών, ντόπια και εισαγωγής, στα οποία η συγκέντρωση διατροφικών στοιχείων διαφέρει σημαντικά.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Όλα τα τυριά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πολλά εκ των οποίων έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κρέατος.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τα περισσότερα περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και συνήθως όσο περισσότερα λιπαρά περιέχει ένα τυρί τόσο μικρότερη είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες.

ΛΙΠΑΡΑ

Η περιεκτικότητα ποικίλλει και μπορεί να κυμαίνεται από 2-45%. Τα περισσότερα λιπαρά, ως επί το πλείστον κορεσμένα, περιέχουν τα σκληρότερα τυριά που παρασκευάζονται από πλήρες γάλα.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Τα κίτρινα τυριά από πλήρες γάλα περιέχουν πιο πολλά ολικά λιπαρά και περισσότερη χοληστερίνη σε σχέση με τα λευκά.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα τυριά αποτελούν πηγή των βιταμινών Β2, Β6 και Β12 και επίσης, ανάλογα με τα λιπαρά τους, των βιταμινών Α και D.

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ

Κατά κανόνα τα σκληρότερα τυριά είναι πιο πυκνά, επομένως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου, φωσφόρου και καλίου σε σύγκριση με τα μαλακά.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Παρμεζάνα, γραβιέρα, γκούντα, κεφαλοτύρι, κασέρι και ένταµ είναι μερικά από τα τυριά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα τυριά με μειωμένα λιπαρά περιέχουν συνήθως περισσότερο ασβέστιο συγκριτικά με τις πλήρεις σε λίπος εκδοχές τους.

ΑΛΑΤΙ

Διαφέρει σημαντικά από τυρί σε τυρί, ακόμα και στους ίδιους τύπους τυριού από διαφορετικό παρασκευαστή. Η συνήθης περιεκτικότητα είναι 1-2% ή 400-800 mg νατρίου ανά 100g. Σε γενικές γραμμές τα πιο σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε αλάτι σε σχέση με τα μαλακά, ενώ πολύ αλάτι μπορεί να περιέχουν και τα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.


Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g τυριού*

Είδος τυριού

ΘΕΡΜ.

ΠΡΩΤ.

(g)

ΛΙΠ.

(g)

ΚΟΡ.

(g)

ΧΟΛ.

(mg)

ΑΣΒ.

(mg)

ΝΑΤ.

(mg)

Ανθότυρο Κρήτης

184

11,8

14,0

10,2

55

202

116

Γαλοτύρι Μακεδονίας

249

6,7

17,5

11,8

60

184

430

Γραβιέρα Νάξου

412

29,4

32,6

20,3

110

1128

461

Ημίσκληρο light Θεσσαλίας

234

32,0

10,0

6,7

56

490

456

Καλαθάκι Λήμνου

244

16,5

19,5

14,4

72

256

645

Κασέρι Ηπείρου

370

25,4

29,6

19,1

82

908

511

Κατίκι Δομοκού

169

10,0

13,0

8,5

50

152

400

Κεφαλογραβιέρα

408

25,5

33,8

24,0

90

927

754

Κεφαλοτύρι Μακεδονίας

404

25,7

33,4

25,3

98

1246

864

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

398

26,2

32,3

22,3

90

1156

606

Μανούρι Μακεδονίας

421

8,1

42,6

29,7

84

109

281

Μετσοβόνε

376

28,7

29,0

19,7

79

813

636

Μυζήθρα Κρήτης

206

11,9

16,3

10,5

47

238

191

Τελεμές Θεσσαλίας

298

16,8

25,4

15,5

52

328

575

Φέτα Ηπείρου

262

18,0

21,1

16,2

70

471

560

ΘΕΡΜ. = θερμίδες, ΠΡΩΤ. = πρωτεΐνες, ΛΙΠ. = λιπαρά, ΚΟΡ. = κορεσμένα λιπαρά, ΧΟΛ. = χοληστερίνη, ΑΣΒ. = ασβέστιο, ΝΑΤ = νάτριο.

* Ενδεικτική περιεκτικότητα ορισμένων ελληνικών τυριών. Οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 166

Update: Ιούλιος 2016.