O γύρος της Ελλάδας μ’ ένα πιάτο!

24.07.2016
Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα ανάβει το τσουκάλι και σου κάνει το τραπέζι με γεύσεις ανόθευτες, γνήσιες, παραδοσιακές.

Γνώρισε το γαστρονομικό χάρτη κάθε περιοχής που θα επισκεφτείς και δοκίμασε νοστιμιές ελληνικές που αντέχουν στο χρόνο.

Χαρακτηριστικά τοπικά φαγητά, μεζέδες και γλυκά που σε προτρέπουμε να δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία. Βεβαίως, κάθε αντίθετη άποψη σεβαστή – για γεύση μιλάμε, η γνώμη είναι υποκειμενική...

ΘΡΑΚΗ

ΕΒΡΟΣ

Καβουρμάς με ντομάτα και φέτα σε πήλινο

ΡΟΔΟΠΗ

Τζιγεροσαρμάδες (συκωτάκια αρνιού και γέμιση, τυλιγμένα σε μπόλια)

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Λαχανιά (κοτόπουλο με λάχανο τουρσί και πλιγούρι)

ΞΑΝΘΗ

Σιροπιαστά

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΑΒΑΛΑ

Κουραμπιές Νέας Καρβάλης

ΔΡΑΜΑ

Παστίτσιο με πράσα

ΣΕΡΡΕΣ

Ακανές (λουκούμι με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλο)

ΚΙΛΚΙΣ

Μπάνος (λαχανοτυρόπιτα με καλαμποκάλευρο)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρίγωνα Πανοράματος

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Γίδα λεμονάτη

ΠΕΛΛΑ

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα

ΗΜΑΘΙΑ

Αρνάκι γιαχνί με πατάτες σε νταβά (μεγάλο ταψί)

ΠΙΕΡΙΑ

Γιουβαρλάκια σούπα

ΦΛΩΡΙΝΑ

Λιμνίσια ψάρια με κρεμμύδια γεμιστά

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Λαχανόφυλλα γεμισμένα με κιμά

ΚΟΖΑΝΗ

Σκορδόρυζο

ΓΡΕΒΕΝΑ

Μοσχάρι και λουκάνικα γιουβέτσι

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Χέλι με σπανάκι στο φούρνο

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Χοιρινό με πράσα

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σαρδέλες στα κάρβουνα

ΑΡΤΑ

Κοτόπουλο σαλμί με σκόρδο

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ

Πέστροφα Ασπροποτάμου (τηγανισμένη σε κατσικίσιο βούτυρο και χυλό καλαμποκιού)

ΛΑΡΙΣΑ

Χαλβάς σαπουνέ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μπατζίνα (τυρόπιτα χωρίς φύλλο)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Σπετζοφάι

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Αρνί σούβλας

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Φασόλια λασπιώτικα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Πετάλια (ψάρια κέφαλοι ανοιγμένα, αλατισμένα και στεγνωμένα στον ήλιο, ψητά στα κάρβουνα)

ΦΩΚΙΔΑ

Φασόλια με λουκάνικα

ΒΟΙΩΤΙΑ

Τυρόπιτα με τραχανά

ΕΥΒΟΙΑ

Όστρακα (πίνες, χτένια, γυαλιστερές, μύδια κ.ά.)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Βοσίβα (στριφτός μπακλαβάς με σταφίδες)

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Αρνάκι με μελιτζάνες

ΛΑΚΩΝΙΑ

Μπαρδουνιώτικο (κόκορας κοκκινιστός με κρεμμυδάκια, κανέλα και γαρίφαλο)

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Γουρουνόπουλο στη σούβλα

ΑΡΚΑΔΙΑ

Μελιτζάνες τσακώνικες με τραχανά

ΗΛΕΙΑ

Γιαουρτόπιτα

ΑΧΑΪΑ

Μπάμιες λαδερές

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπουρδέτο

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ψάρι σαβόρο σε πήλινο ταβά

ΙΘΑΚΗ

Μπακαλιαρόπιτα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Ψάρι πλακί

ΚΡΗΤΗ

ΧΑΝΙΑ

Γαμοπίλαφο

ΡΕΘΥΜΝΟ

Καλτσούνια (πιτάκια με μυζήθρα)

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στάκα με αβγό

ΛΑΣΙΘΙ

Χόντρος με χοχλιούς (χοντραλεσμένο σιτάρι με σαλιγκάρια)

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΥΔΡΑ

Αμυγδαλωτά

ΚΥΘΗΡΑ

Λουβία (φρέσκα κουκιά) τηγανητά

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Κρεμμυδόπιτα

ΑΝΔΡΟΣ

Φουρτάλια (ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα)

ΣΚΥΡΟΣ

Αστακομακαρονάδα

ΣΙΦΝΟΣ

Μαστέλο (κατσικάκι με άνηθο και τυρί)

ΡΟΔΟΣ

Κοφτό μακαρονάκι με γιαούρτι και τυρί

ΣΥΜΗ

Γαελόπιτα (πίτα με γαέλες, είδος αθερίνας)

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Στριφτή τυρόπιτα

ΠΑΤΜΟΣ

Μελιτζάνες παπουτσάκι

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Κεφτέδες θαλασσινών (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές)

ΝΙΣΥΡΟΣ

Πιτιά (ρεβιθοκεφτέδες)

ΣΥΡΟΣ

Γαρίδες πιλάφι

ΤΗΝΟΣ

Αγκινάρες ομελέτα

ΠΑΡΟΣ

Γούνες (ψητό λιαστό σκουμπρί ή κολιός με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη)

ΜΥΚΟΝΟΣ

Μελιτζανοπίλαφο

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Φάβα παντρεμένη

ΑΝΑΦΗ

Μελιτερά (γλυκά τυροπιτάκια με φρέσκια μυζήθρα)

ΜΗΛΟΣ

Πιταράκια (τυροπιτάκια με ντόπιο τυρί)

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά) με κόκορα

ΣΑΜΟΣ

Μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα

ΧΙΟΣ

Κατσικάκι σιγοψημένο με μαστίχα, ντομάτες και τραχανά

ΙΚΑΡΙΑ

Σουφικό (μελιτζάνες με ντομάτα και φέτα)

ΛΕΣΒΟΣ

Σαρδέλες Καλλονής γεμιστές με σκόρδο και μαϊντανό

ΛΗΜΝΟΣ

Πετεινός με φλομάρια (αλανιάρης κόκορας με χωριάτικες χυλοπίτες)

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Γεμιστό κατσικάκι (ελευθέρας βοσκής)

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 132

Update: Ιούλιος 2016.