Ποια φρούτα είναι τα πιο ασφαλή;

25.07.2016
Μπορεί τα φρούτα να είναι υγιεινά και να κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι απολύτως ασφαλή ή ότι μπορούμε να τρώμε όσα θέλουμε…

ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΑ

Τα φρούτα επιμολύνονται από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και τα υπόγεια ύδατα από τα οποία αρδεύονται. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τέτοιων τοξικών ενδέχεται να υπάρχουν κυρίως σε φρούτα με πολύ λεπτή φλούδα, όπως κατά σειρά πιθανοτήτων:

  • φράουλες
  • κεράσια
  • σταφύλια
  • βερίκοκα
  • ροδάκινα
  • νεκταρίνια
  • μήλα
  • αχλάδια και
  • βατόμουρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ!

Πιο ασφαλή από τοξικά υπολείμματα θεωρούνται:

  • τα φρούτα βιολογικής γεωργίας λόγω του απολύτως ελεγχόμενου τρόπου παραγωγής τους,
  • οι παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες επειδή είναι πιο ανθεκτικές στις συνθήκες του τόπου μας (επομένως χρειάζονται λιγότερα φυτοπροστατευτικά),
  • τα φρούτα που καλλιεργούνται με κάποιο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (π.χ. «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής») και
  • τα φρούτα με χοντρή φλούδα την οποία πρέπει να απομακρύνουμε για να τα καταναλώσουμε, όπως π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, καρπούζι.

Χρήσιμη γνώση: Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων από διαφορετικά φρούτα μειώνει τους πιθανούς κινδύνους από την πρόσληψη τοξικών. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση ενός και μόνο είδους φρούτου καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο.

ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ Ή ΧΩΡΙΣ;

Τα φρούτα συμβατικής καλλιέργειας πρέπει να ξεφλουδίζονται, ιδίως δε αυτά που δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους, π.χ. εισαγωγής, και όσα θεωρούνται πιο επιβαρημένα με τοξικά, π.χ. αχλάδια, ή ενδέχεται να είναι περασμένα με κερί για να γυαλίζουν, π.χ. μήλα. Σε φρούτα που δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί ολικώς η λεπτή φλούδα τους, π.χ. φράουλες, πρέπει να την ξύνουμε προσεκτικά με μαχαιράκι. Τα φρούτα βιολογικής προέλευσης, εφόσον είναι πιστοποιημένα και είμαστε σίγουροι για την προέλευσή τους, μπορούμε να τα καταναλώσουμε με τη φλούδα τους, αφού όμως τα καθαρίσουμε πρώτα με το ειδικό μαλακό βουρτσάκι και τα πλύνουμε σχολαστικά.

Χρήσιμη γνώση: Η απομάκρυνση της φλούδας δεν διασφαλίζει την πλήρη απομάκρυνση των τυχόν χημικών υπολειμμάτων από το φρούτο, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό βρώσιμο τμήμα του.

ΠΩΣ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ;

Πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης, προτιμότερο φιλτραρισμένο, όλα τα φρούτα και ακόμα πιο σχολαστικά όσα πρόκειται να φάμε με τη φλούδα, είτε είναι συμβατικής γεωργίας είτε βιολογικής. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σαπούνι ή άλλου είδους απορρυπαντικό, γιατί αυτό μπορεί να εισέλθει μέσα στα φρούτα και από εκεί στον οργανισμό μας.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Update: Ιούλιος 2016.