Τι σχέση το ασβέστιο με το αδυνάτισμα;

29.07.2016
Για να αποφύγω την οστεοπόρωση, τρώω αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή όμως θέλω να χάσω μερικά κιλά, μήπως θα έπρεπε να τα ελαττώσω;

Οι περισσότεροι συνδέουμε την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου με τα γερά οστά και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού λίπους ή να βοηθήσει στην απώλεια κιλών.

Πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου σχετίζονται με αυξημένη δραστηριότητα ορμονών που δυσχεραίνουν την λιπόλυση και ευνοούν την αποθήκευση λίπους. Αντίθετα, επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, που εξασφαλίζει φυσιολογικά επίπεδά του στον οργανισμό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία καρδιάς και μυών, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και διευκολύνει την κινητοποίηση του σωματικού λίπους.

Επιπλέον, το προσλαμβανόμενο μέσω των τροφών ασβέστιο μειώνει την ποσότητα διατροφικού λίπους που απορροφούν τα έντερα κι αυτό συνεπάγεται συνολικά μικρότερη πρόσληψη θερμίδων. Επομένως, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσεις να καταναλώνεις αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, προτιμώντας βέβαια τις πιο άπαχες εκδοχές τους, όπως γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα και τυριά χαμηλών λιπαρών, ώστε να μειώσεις τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.