Μάθε τα πάντα για τα θαλασσινά

07.08.2016
Είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα, τα θαλασσινά αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική και γευστικότατη τροφή, ιδανική για όλο το χρόνο. Ειδικά όμως τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Απόλαυσέ τα στο σπίτι ή, ακόμα καλύτερα, δίπλα στο κύμα…

Τα θαλασσινά είναι τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Διαθέτουν μεγάλες ποσότητες πλήρων πρωτεϊνών, που μπορούν να υποκαταστήσουν αυτές του κρέατος, και αξιοσημείωτα ποσά βιταμινών (Α, Β, D), μετάλλων (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος κ.ά.), καθώς και ιχνοστοιχείων (ιώδιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκός κ.ά.). Η περιεκτικότητά τους σε λίπη είναι σχετικά χαμηλή και σε υδατάνθρακες ελάχιστη.

Τα λίπη των θαλασσινών θεωρούνται υγιεινά και ωφέλιμα, διότι περιέχουν αναλογικά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα και περισσότερα πολυακόρεστα, όπως π.χ. τα ω-3 λιπαρά EPA και DHA. Όσον αφορά τη χοληστερίνη τους, ορισμένα έχουν αρκετή, όπως π.χ. στρείδια, σουπιές, καλαμάρια και γαρίδες, ενώ κάποια άλλα χαμηλή, όπως π.χ. μύδια, καβούρια, χταπόδι.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Παχαίνουν τα θαλασσινά;

Τι να προσέχεις όταν τρως θαλασσινά!

Πώς θα ψωνίσεις ασφαλή θαλασσινά

Τα θαλασσινά θέλουν προσοχή!

Σήμερα μαγειρεύουμε θαλασσινά


AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Αύγουστος 2016.