Ποια φθηνά ελληνικά ψάρια έχουν πολλά ω-3 λιπαρά;

25.08.2016
Μπορείς να «βρεις» τα άκρως ωφέλιμα για τον οργανισμό σου ω-3 λιπαρά ακόμα και σε φθηνά ψάρια!

Ανά 100 γρ. ωμού ψαριού η σαρδέλα, ο κολιός και το σκουμπρί διαθέτουν κατά μέσο όρο 1,4 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων, η γόπα και ο γαύρος περί τα 0,8 γρ., η μαρίδα, η αθερίνα και το λαβράκι περίπου 0,6 γρ., ενώ η τσιπούρα περίπου 0,5 γρ. – τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν συνήθως τιμή μικρότερη των 10 ευρώ. Η αναφερόμενη περιεκτικότητα σε ω-3 είναι απλώς ενδεικτική και μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το περιβάλλον που ζει κάθε ψάρι, την τροφή του, το μέγεθος, το βάρος του, την εποχή που κυοφορεί αλλά και την εποχή που αλιεύεται.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Αύγουστος 2016.