Πόσο θρεπτικά είναι; Δες το χρώμα τους

27.08.2016
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε «πολύχρωμα» και να περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας «τουλάχιστον 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών καθημερινά».

Βασική ένδειξη για το περιεχόμενο φρούτων και λαχανικών σε διατροφικά στοιχεία, ιδίως δε σε συγκεκριμένα φυτοθρεπτικά, είναι το φυσικό χρώμα του φλοιού και της σάρκας τους.

Για παράδειγμα, το πορτοκαλί χρώμα του καρότου και του βερίκοκου υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα αυτά είναι πηγή άλφα και βήτα καροτένιων, το πράσινο του μαρουλιού και του σταφυλιού τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε χλωροφύλλη, ενώ το κόκκινο χρώμα της ντομάτας και της ψίχας του καρπουζιού την ύπαρξη λυκοπένιου.

Παρά τις θρεπτικές τους ομοιότητες, όμως, κάθε φρούτο και κάθε λαχανικό αποτελεί μια μοναδική οντότητα με ιδιαίτερη σύνθεση συστατικών και κανένα δεν περιέχει τα ίδια ακριβώς διατροφικά στοιχεία σε είδος, ποσότητες και αναλογίες με άλλα, ακόμα και όταν ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών.

Για αυτό το λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε «πολύχρωμα» και να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας «τουλάχιστον 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών καθημερινά».

Φρούτα και λαχανικά πράσινου, πράσινου-λευκού και πράσινου-κίτρινου χρώματος

Αβοκάντο, αγγουράκι, αγκινάρα, αχλάδι, γλιστρίδα, κάρδαμο, κολοκυθάκι, κρεμμυδάκι φρέσκο, λαχανάκι Βρυξελλών, λάχανο πράσινο, μήλο πράσινο, μπάμια, μπρόκολο, πιπεριά πράσινη, πράσο (φύλλα), ρόκα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγι, σταφύλι, φασολάκι.

Ενδεχόμενα οφέλη

Αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση. Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού. Μείωση κινδύνου καρκίνου. Έλεγχος υπέρτασης και χοληστερίνης. Υποβοήθηση πέψης, αύξηση ενζύμων και αλκαλικών εφεδρειών. Προστασία ματιών. Ενίσχυση οστικής μάζας. Πρόληψη/αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί, κίτρινου και κίτρινου-πορτοκαλί χρώματος

Ανανάς, βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, γλυκοκολοκύθα, καρότο, κυδώνι, λεμόνι, λωτός, μάνγκο, ντομάτα κίτρινη, παντζάρι κίτρινο, πεπόνι, πιπεριά κίτρινη και πορτοκαλί, πορτοκάλι, ροδάκινο, φραγκόσυκο (σάρκα).

Ενδεχόμενα οφέλη

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Μείωση οξειδωτικής φθοράς. Αποτοξίνωση. Ενίσχυση ανοσοποιητικού. Προστασία δέρματος και ματιών. Μείωση φλεγμονών. Τόνωση εγκεφαλικής λειτουργίας.

Φρούτα και λαχανικά λευκού και λευκού-πράσινου χρώματος

Αντίδι, γογγύλι, κουνουπίδι, κρεμμύδι ξερό, λάχανο λευκό, μανιτάρια, μελιτζάνα λευκή, μπανάνα (σάρκα), νεκταρίνι (λευκόσαρκο), πιπερόριζα, σκόρδο.

Ενδεχόμενα οφέλη

Αντιικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και ορμονορυθμιστικές ιδιότητες. Ισχυροποίηση ανοσοποιητικού. Καρδιαγγειακή και αντικαρκινική προστασία.

Φρούτα και λαχανικά μοβ, πορφυρού, βιολετί, λουλακί και μπλε χρώματος

Αρώνια, βανίλια, δαμάσκηνο, καρότο μοβ, λάχανο πορφυρό, μελιτζάνα, μπρόκολο μαβί, πιπεριά μοβ, σκόρδο μαύρο, σπαράγγι μοβ, σταφίδα, σταφύλι μαύρο, φραγκοστάφυλο.

Ενδεχόμενα οφέλη

Ισχυρή αντιοξείδωση. Προστασία καρδιάς και αγγείων. Μείωση λιπιδίων αίματος. Μείωση κινδύνου καρκίνου. Ελάττωση φλεγμονών και οιδημάτων. Αδυνατιστική/ανορεξιογόνος δράση. Αντιγήρανση.

* Το φυσικό χρώμα ενός φρούτου ή λαχανικού μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το βασικό χρωματισμό της ποικιλίας του καθώς και αποκλίσεις σε ζωηρότητα ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσής του ή ακόμη να είναι άλλο στη φλούδα και διαφορετικό στο εσωτερικό του.

Φρούτα και λαχανικά κόκκινου, κόκκινου-ροζ και κόκκινου-μοβ χρώματος

Βατόμουρα κόκκινα, βύσσινο, γκρέιπφρουτ ροζ, καρπούζι, κεράσι, κορόμηλο, κράνο, κράμπερι, κρεμμύδι κόκκινο, λάχανο κόκκινο, μήλο, ντομάτα, πιπεριά κόκκινη, πιπεριά τσίλι, ραντίτσιο, ραπανάκι, ρόδι, σαγκουίνι, σμέουρο, σταφύλι κόκκινο, φράουλα.

Ενδεχόμενα οφέλη

Αντιοξειδωτική, αντιμεταλλαξιογόνα, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Ενίσχυση ανοσοποιητικού. Μείωση αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Πρόληψη καρδιακής νόσου. Ελάττωση πόνων αρθρίτιδας. Προστασία προστάτη. Αφροδισιακές ιδιότητες.

Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις την τέλεια φρουτοδίαιτα που διώχνει τα κιλά!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Αύγουστος 2016.