Nα πάω στο διαιτολόγο;

29.08.2016
Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα περιττών κιλών, ο πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να σε καθοδηγήσει επιστημονικά και να σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά… H διαιτολόγος- διατροφολόγος Σοφία Κόντη σού δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε έχουμε πολλές επιλογές, άλλες καλές άλλες κακές, κάποιες πιθανώς και επικίνδυνες, όπως π.χ. ο δραστικός περιορισμός του φαγητού («κλείνω το στόμα μου και δεν τρώω σχεδόν τίποτα»), η σούπερ δίαιτα που βρήκαμε κάπου στο Διαδίκτυο («χάνετε 10 κιλά σε μία εβδομάδα!») ή το πρόγραμμα διατροφής που κάνει κάποια φίλη/γνωστή μας και μας το παραχώρησε... ευγενικά. Μάλιστα, την τελευταία αυτή πρακτική υιοθετούν πολύ συχνά οι γυναίκες, παίρνοντας μια δίαιτα από κάποια γνωστή ή φίλη, η οποία έχει χάσει βάρος πηγαίνοντας σε διαιτολόγο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο/δίαιτα έχει αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο άτομο για το οποίο συστήθηκε, δεν σημαίνει πως θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και σε κάποιον άλλο. Άλλωστε, κάθε άτομο είναι διαφορετικό, έχει διαφορετική σύσταση σώματος, άλλο βασικό μεταβολισμό, διαφορετικό ιστορικό, άλλον τρόπο ζωής και άλλες διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, επομένως κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά και κυρίως εξατομικευμένα. Την απαιτούμενη αυτή εξατομικευμένη αντιμετώπιση μπορεί να την προσφέρει μόνον ένας ειδικός σε θέματα διατροφής, στην περίπτωση του αδυνατίσματος ο πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Γιατί να πάω σε διαιτολόγο;

Ο διαιτολόγος γνωρίζει σφαιρικά και σε βάθος τις παραμέτρους της σωστής διατροφής, ενώ συγχρόνως διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για να αδυνατίσεις με ασφάλεια, ιδίως δε εάν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα και τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία για τον καθένα ξεχωριστά, ώστε να γνωρίζει το ιστορικό, τη σύσταση του σώματος (λιπώδη μάζα, μυϊκή μάζα, υγρά), να μετρά το βασικό μεταβολικό ρυθμό, να αξιολογεί τις ιατρικές εξετάσεις και να εκτιμά το βαθμό του προβλήματος.

Τι θα μου προσφέρει;

Ο διαιτολόγος μπορεί να σου προσφέρει μια επιστημονικά αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα του περιττού βάρους και να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά υγιεινά και μόνιμα, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά σου χαρακτηριστικά. Με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει, θα σου δώσει εξατομικευμένες συμβουλές αλλά και το ενδεδειγμένο προσωπικό πρόγραμμα διατροφής για να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων θα ελέγχει την πορεία σου και τις διακυμάνσεις του βάρους/λίπους σου, προβαίνοντας στις απαιτούμενες αλλαγές προγράμματος εάν και όταν χρειάζεται, θα σε εκπαιδεύει για το πώς πρέπει να επιλέγεις την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής σου, θα σου δίνει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μαγειρεύεις τα φαγητά, καθώς και για τη σωστή κατανομή των γευμάτων. Και, βέβαια, θα λύνει τις απορίες σου, θα μοιράζεται τους προβληματισμούς σου και θα σου προσφέρει πολύπλευρη υποστήριξη, συμπεριλαμβανόμενης της ψυχολογικής, έτσι ώστε αφενός να μην εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου, αφετέρου για να συντηρήσεις πιο εύκολα τα αποτελέσματα τρώγοντας σωστά και ισορροπημένα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Αύγουστος 2016.