Μύθοι και αλήθειες για το τυρί

29.08.2016
Πού σταματά η αλήθεια και από πού ξεκινούν τα… παραμύθια;

Το τυρί παχαίνει

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ! Το τυρί αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, επομένως όταν υπερβάλλεις στην κατανάλωσή του μπορεί να παχύνεις. Αν όμως περιοριστείς σε 1 μερίδα τυριού ημερησίως, τότε δεν πρόκειται να σε επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.

Τα άτομα με δυσανεξία στο γάλα μπορούν να τρώνε τυρί

ΑΛΗΘΕΙΑ! Το τυρί κατά τη διαδικασία της παραγωγής του απαλλάσσεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό από τη λακτόζη, επομένως γίνεται συνήθως εξαιρετικά ανεκτό από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στο γάλα. Οι έχοντες όμως αλλεργία στο γάλα, και όχι δυσανεξία, θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς.

Άτομα με υψηλή πίεση ή χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε καθόλου τυρί

ΜΥΘΟΣ! Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση απλώς θα πρέπει να προτιμούν τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και να ελέγχουν την πρόσληψη νατρίου από το σύνολο της διατροφής τους. Άτομα με υψηλή χοληστερίνη μπορούν να επιλέγουν τυριά μειωμένων λιπαρών και να τα τρώνε σε μικρή ποσότητα, πάντα όμως ωμά και όχι ψημένα ή τηγανισμένα.

Η κατανάλωση τυριού μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

ΑΛΗΘΕΙΑ! Τα τυριά είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πολύ καλά αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό, και πράγματι συμβάλλουν στη δόμηση υγιών οστών σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο άτομα με οστεοπόρωση ή μειωμένη οστική μάζα καλό είναι να προτιμούν τυριά με λιγότερο αλάτι.

Το τυρί κάνει καλό στα δόντια

ΑΛΗΘΕΙΑ! Η κατανάλωση τυριού στο τέλος του γεύματος, αντί άλλου επιδορπίου, αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μειώνει τα παθογόνα μικρόβια του στόματος, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που φθείρουν τα δόντια και βοηθά στην ενίσχυση της αδαμαντίνης με ασβέστιο και φώσφορο.

Τα τυριά περιέχουν αντιβιοτικά

ΜΥΘΟΣ! Όταν το γάλα που προορίζεται για τυροκόμηση περιέχει αντιβιοτικά, τότε δεν πρόκειται να πήξει και να γίνει τυρί – η αντιβίωση δεν επιτρέπει τη δράση των ενζύμων πήξης, ούτε όμως και των προστιθέμενων μικροβιακών καλλιεργειών.

Η φέτα δεν περιέχει πολύ ασβέστιο

ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ! Όντως η φέτα περιέχει λιγότερο ασβέστιο συγκριτικά με άλλα τυριά και ιδίως σε σχέση με την παρμεζάνα ή τη γραβιέρα. Ωστόσο η περιεκτικότητά της σε ασβέστιο δεν είναι καθόλου αμελητέα, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της κυμαίνεται από 400-550 mg ανά 100g.

Το ανθότυρο είναι το τυρί με τα χαμηλότερα λιπαρά

ΜΥΘΟΣ! Το φρέσκο ανθότυρο διαθέτει 14-20% λιπαρά, περίπου όσα και η φέτα. Περιέχει όμως λιγότερο αλάτι συγκριτικά με πολλά άλλα τυριά και περισσότερες πρωτεΐνες ορού γάλακτος, επομένως αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για τα υπερτασικά άτομα.

Απόλαυσέ το με το σωστό τρόπο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά θρεπτικό, πολύτιμο σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Ακόμα και όσοι έχουν λόγους να αποφεύγουν κάποια τυριά, π.χ. σε δίαιτα αδυνατίσματος, έχουν σήμερα στη διάθεσή τους δεκάδες εναλλακτικές επιλογές, π.χ. με μειωμένα λιπαρά και θερμίδες, που δεν υστερούν καθόλου σε διατροφική αξία. Κι όσο για τις ενδεικνυόμενες ποσότητες – μία μερίδα 30-60g ημερησίως αρκεί, οτιδήποτε παραπάνω συνιστά υπερβολή!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 166

Update: Αύγουστος 2016.


Μάθε περισσότερα για τα τυριά στα άρθρα μας:

Say cheese Tα πάντα για τα τυριά!

Πόσο θρεπτικά είναι τα τυριά;

Τι να προσέχω όταν αγοράζω τυριά;

Πόσο διατηρείται το τυρί;