Η ντομάτα σού κάνει καλό!

31.08.2016
Η ντομάτα διαθέτει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες που την καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την προστασία του δέρματος, καθώς και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, περίπου 24 ανά 100g. Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών (C, Α, φολικό οξύ, Ε), μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος), ιχνοστοιχείων (σελήνιο, χαλκός) και φυτοθρεπτικών όπως το λυκοπένιο. Η απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό αυξάνεται όταν η ντομάτα υφίσταται θερμική επεξεργασία, π.χ. όταν ψήνεται ή μαγειρεύεται ως σάλτσα, και ευνοείται περαιτέρω όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο.

Ενδεχόμενα οφέλη

Η ντομάτα διαθέτει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες (υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, πτωχή σε νάτριο) που την καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την προστασία του δέρματος, καθώς και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αντενδείξεις

Καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αιμορροΐδες ή χρόνια δυσπεψία θα πρέπει να την καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες, αφού πρώτα αφαιρέσουν τη φλούδα και τα σποράκια της.

Επιλογή

Προτιμάς ντομάτες μεσαίου μεγέθους, σφιχτές, χωρίς χτυπήματα ή/και άσπρες κηλίδες.

Διατήρηση

Εκτός ψυγείου ή στο ψυγείο αν είναι αρκετά ώριμη.

Τρόποι κατανάλωσης

Ωμή (προτιμότερο ξεφλουδισμένη) σε σαλάτες και σάντουιτς, μαγειρεμένη ή ψητή, γεμιστή με ρύζι ή πλιγούρι, ως σούπα, σάλτσα, πάστα ή χυμός, λιαστή αλλά και ως γλυκό κουταλιού.

Και μια συνταγή

Ατομική ντοματόσουπα χωρίς μαγείρεμα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάλιο, ενισχύει το δέρμα, βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ξεφλουδίζεις 3 μικρές ώριμες ντομάτες. Τις κόβεις, τις ρίχνεις στο μπλέντερ μαζί με λίγο άνηθο και το χυμό ½ λεμονιού και τα χτυπάς καλά. Αδειάζεις το μείγμα σε μπολάκι σερβιρίσματος. Προσθέτεις κατά βούληση αγγουράκι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και προαιρετικά ελάχιστο ελαιόλαδο. Αναμειγνύεις ελαφρά και πασπαλίζεις με άνηθο.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Update: Αύγουστος 2016.