Πώς θα ανακαλύψεις τη ζάχαρη στα τρόφιμα

23.09.2016
«Κρυμμένα» σάκχαρα στα τρόφιμα! Μάθε πώς θα τα ανακαλύψεις.

Τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν εκ φύσεως κάποια ποσότητα σακχάρων, π.χ. φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά, ή να τους έχουν προστεθεί κατά την επεξεργασία τους ή και το ένα και το άλλο, δηλαδή και εκ φύσεως και επιπρόσθετα.

Στα συσκευασμένα τρόφιμα μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει προστεθεί ζάχαρη διαβάζοντας την ένδειξη «Συστατικά» στη διατροφική τους ετικέτα. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις η ζάχαρη και τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να εμφανίζονται με διάφορες ονομασίες, όπως για παράδειγμα: γλυκόζη, δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης, ζάχαρη άχνη, ζάχαρη καστανή, ιμβερτοσάκχαρο, ισογλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, μέλι, νέκταρ αγαύης, πετιμέζι, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ζαχαροκάλαμου, σιρόπι καστανής ζάχαρης, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, σουκρόζη, φρουκτόζη κ.ά.

Ανεξαρτήτως ονομασίας, ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε τη συνολική περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε σάκχαρα ανά 100g και ανά μερίδα είναι να ανατρέξουμε στη «Διατροφική δήλωση» και συγκεκριμένα στην ένδειξη «Εκ των οποίων σάκχαρα», ακριβώς κάτω από την αναφορά «Υδατάνθρακες». Η αναγραφόμενη ποσότητα δηλώνει το σύνολο των σακχάρων του προϊόντος, όχι όμως πόσα από αυτά υπάρχουν εκ φύσεως στο τρόφιμο και πόσα έχουν προστεθεί από τον κατασκευαστή. Υπάρχει επίσης η στήλη ΠΠΑ/RI που μας πληροφορεί για το ποσοστό των σακχάρων που καλύπτει μία μερίδα του τροφίμου σε μία διατροφή 2.000 θερμίδων.

Εάν το τρόφιμο έχει σημάνσεις με εικονίδια ΠΠΑ (παλαιότερα: GDA), μπορείτε να βρείτε τις ίδιες πληροφορίες πιο άμεσα, αναζητώντας το εικονίδιο «Σάκχαρα».


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175

Update: Σεπτέμβριος 2016.