Αντιοξείδωση, αποτοξίνωση & αδυνάτισμα

11.10.2016
Radox diet, η δίαιτα που τα έχει όλα σε 3Α! Αντιοξείδωση, Αποτοξίνωση & Αδυνάτισμα μαζί! Καθαρίζει τον οργανισμό από τοξικές ουσίες, διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους!

Μετά τη χαλαρότητα της θερινής περιόδου, η επιστροφή στην καθημερινότητα σηματοδοτεί μια καλή ευκαιρία για να βάλετε σε τάξη τις διατροφικές σας συνήθειες. Αρκετοί, μάλιστα, ίσως σκέφτεστε να κάνετε μια «αποτοξίνωση» για μερικές μέρες, ιδίως δε εάν έχετε πάρει πρόσφατα κάποια κιλά. Περικλείουμε όμως τον όρο «αποτοξίνωση» μέσα σε εισαγωγικά, γιατί οι τοξίνες δεν είναι τα μόνα δηλητήρια που συσσωρεύονται μέσα στο σώμα μας. Επομένως, στόχος πρέπει να είναι η αποβολή κάθε λογής τοξικών ουσιών, το όλον δηλαδή της εσωτερικής κάθαρσης και όχι ένα μέρος της. Βάζουμε επίσης εισαγωγικά, γιατί οι δημοφιλείς μέθοδοι «αποτοξίνωσης», όπως π.χ. μόνο με χυμούς ή/και φρούτα, είναι αναποτελεσματικές και, όταν διαρκούν πέραν των 2-3 ημερών χωρίς ιατρική επίβλεψη, επικίνδυνες. Με δυο λόγια : Η «αποτοξίνωση» που γίνεται με διατροφικά λανθασμένο τρόπο όχι μόνο δεν βοηθάει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων τοξικών, αλλά, αντίθετα, τα απασφαλίζει, τα ενεργοποιεί και τα απελευθερώνει μέσα στον οργανισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες!

Πώς θα καταλάβω ότι το σώμα μου έχει τοξίνες;

  • Διατρέφεστε ακατάστατα, τα περισσότερα γεύματά σας δεν είναι καλής ποιότητας, τρώτε πολύ συχνά ζωικά λιπαρά, πρόχειρα φαγητά και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Καταναλώνετε υπερβολική καφεΐνη ή/και αλκοόλ και επιπλέον καπνίζετε
  • Είστε αγχώδης προσωπικότητα
  • Ζείτε σε πολύ μολυσμένο περιβάλλον
  • Εκτίθεστε για μεγάλα διαστήματα σε ακτινοβολίες (ήλιος, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο κ.ά.)
  • Έχετε αυξημένο λίπος στην κοιλιά
  • Υποφέρετε από αναιτιολόγητους πονοκεφάλους
  • Αισθάνεστε το δέρμα σας ξηρό και να τραβάει
  • Νιώθετε χωρίς διάθεση, κουρασμένη άνευ λόγου ή δεν κοιμάστε καλά τελευταία

Κάντε κάτι τώρα! Κάντε RADOX!

Προστατευτείτε από την υπεροξείδωση, δραστηριοποιήστε με ασφάλεια τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης, αποβάλετε από τον οργανισμό σας τα συσσωρευμένα τοξικά δηλητήρια, βάλτε γερά εσωτερικά θεμέλια, για να αποκτήσετε σώμα πιο υγιές, πιο αδύνατο, χωρίς περιττά κιλά…

Η ταυτότητα του διαιτολογίου

Είδος: Εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο κυρίως σε φυτικά τρόφιμα. Χωρίς να περιορίζει δραστικά τις θερμίδες, μειώνει την πρόσληψη τοξικών ουσιών διαμέσου της τροφής, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζει και ενισχύει τις φυσιολογικές αντιοξειδωτικές και αντιτοξικές διεργασίες. .

Διάρκεια εφαρμογής: 2-4 εβδομάδες, αναλόγως αναγκών.

Υπέρ: Κατάλληλο για γυναίκες και άντρες. Δεν είναι μονομερές ή στερητικό. Περιέχει ποικιλία τροφίμων – δεν θα το βαρεθείτε! Δεν αποκλείει εντελώς τα ζωικά προϊόντα, τα ελαττώνει όμως σημαντικά. Δεν απαιτεί πολλά μαγειρέματα!

Κατά: Σχετικά υψηλό κόστος, εάν χρησιμοποιείτε κυρίως βιολογικά τρόφιμα. Ξεχνάτε επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά. Απαγορεύεται το αλκοόλ, πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη και, ει δυνατόν, το κάπνισμα. Απαιτεί αυτοέλεγχο και εξατομίκευση μερίδων. Τα πολλά φυτικά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και επίσης να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα κάποιων μετάλλων, όπως ασβεστίου και σιδήρου.

Εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Δευτέρα

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης χυλωμένες με φυτικό «γάλα» (π.χ. αμυγδάλου) ή κατσικίσιο. Προσθέστε σταφίδες, ψιλοκομμένο ξερό δαμάσκηνο και τριμμένα αμύγδαλα.

Πρόγευμα: Σταφύλι.

Γεύμα: Μεσογειακή σαλάτα (βρασμένα φασόλια καλά στραγγισμένα, ντοματάκια κομμένα στη μέση, ανάλατες μαύρες ελιές, ψιλοκομμένο αγγουράκι και χυμός λεμονιού).

Σνακ: Μπανάνα με κανέλα.

Δείπνο: Ανάμικτη σαλάτα (διάφορα ωμά λαχανικά, λίγα φασόλια από το μεσημέρι, κομματιασμένο κρίθινο παξιμάδι, βραστό ασπράδι αβγού και ελαιόλαδο).

Το σνακ είναι προαιρετικό. Το καταναλώνετε στην περίπτωση που νιώσετε επιθυμία για κάτι γλυκό, πραγματική πείνα ή απλώς έχετε συνηθίσει να τσιμπολογάτε κάτι μεταξύ των γευμάτων.

Τρίτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, ροδάκινο, μήλο και γιαούρτι (προτιμήστε παραδοσιακό, αφαιρέστε την πέτσα).

Πρόγευμα: Αμύγδαλα.

Γεύμα: Φασολάκια λαδερά (φασολάκια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πατάτα, φρέσκιες ντομάτες, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανός) – αφήστε τα πολλά λάδια στο πιάτο σας!

Σνακ: Σπιτικό ποπ κορν με λίγο ελαιόλαδο.

Δείπνο: Σαλάτα ταμπουλέ (μουλιασμένο ή βρασμένο πλιγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα χωρίς τα σπόρια, μαϊντανός και δυόσμος ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού).

Γενική κατεύθυνση: Σχετικά πλούσιο πρωινό, μικρό πρόγευμα, μέτριο γεύμα, προαιρετικό μικρό σνακ, ελαφρύ δείπνο. Επιπλέον αυτών καταναλώστε, εάν το επιθυμείτε, ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. κόκκινο ή πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη) και χυμούς λαχανικών.

Τετάρτη

Πρωινό: Μούσλι (άψητες νιφάδες δημητριακών, ξερά φρούτα και ξηροί καρποί) αναμεμιγμένο με φυτικό «γάλα» ή κατσικίσιο.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Ρεβίθια με ρύζι (μαγειρεμένα είτε μαζί είτε ξεχωριστά) + σαλάτα με πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο.

Σνακ: Ωμό ή ψητό μήλο με κανέλα, σταφίδες και γιαούρτι.

Δείπνο: Ανάμικτη σαλάτα (λαχανικά στον ατμό, όπως μπρόκολο, λάχανο και καρότα, καλαμπόκι, ρεβίθια ή ρύζι από το μεσημέρι και λαδολέμονο).

Μερίδες: Λογικά ελεγχόμενες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, ποτέ όμως «διπλές». Όταν τρώτε πολύ, αυξάνετε την πρόσληψη τοξικών και τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες.

Πέμπτη

Πρωινό: Φρέσκα σύκα με λιωμένο ανθότυρο και τριμμένο καρύδι.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Εποχική σαλάτα (ντομάτα, κρεμμύδι, αγγουράκι, πιπεριές, κάππαρη, κομματιασμένο κρίθινο παξιμάδι, ελαιόλαδο, ελιές και ρίγανη).

Σνακ: Μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 60% στερεά κακάο).

Δείπνο: Ψαρόσουπα με λαχανικά ή, εναλλακτικά, κοτόσουπα.

Περισσότερο νερό, λιγότερο αλάτι: Το νερό αυξάνει την αποβολή περιττών υγρών, ελαττώνει την πείνα και εντείνει το αίσθημα κορεσμού, ενώ το πολύ αλάτι κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

Παρασκευή

Πρωινό: Φρέσκος φρουτοχυμός και λίγο αργότερα βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι με ταχίνι.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Φακές με καλαμπόκι + σαλάτα με ωμά πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο (μπορείτε να τα αναμίξετε όλα μαζί).

Σνακ: Γιαούρτι με ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα.

Δείπνο: Σαλάτα με φακές (βρασμένες φακές από το μεσημέρι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, κάππαρη και λίγο λαδόξιδο).

Slow food: Όταν απολαμβάνετε την υφή, το άρωμα και τη γεύση του φαγητού, το τρώτε σε μικρές μπουκιές και επιβραδύνετε συνειδητά τη μάσησή τους, χορταίνετε γρηγορότερα.

Σάββατο

Πρωινό: Μούσλι ή νιφάδες βρώμης μουλιασμένα σε χυμό ή χυλωμένα σε νερό. Προσθέστε σταφίδες, ψιλοκομμένο μήλο, τριμμένα αμύγδαλα και ηλιόσπορο ψίχα.

Πρόγευμα: Σταφύλι.

Γεύμα: Σαλάτα με διάφορα ωμά λαχανικά και λαδολέμονο + ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Σνακ: Πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Δείπνο: Λαχανόσουπα (π.χ. με κρεμμύδια, λάχανο, καρότα, πράσο και λαδολέμονο) + αβγό βραστό ή ποσέ.

Προσθέστε περισσότερα μυρωδικά: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επιπλέον μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη γεύση οποιουδήποτε φαγητού.

Κυριακή

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, μήλο, σταφύλι και γιαούρτι.

Πρόγευμα: Αμύγδαλα.

Γεύμα: Ρύζι ή πλιγούρι με λαχανικά (π.χ. αρακά, καλαμπόκι, πράσο, καρότα, ντομάτα, κρεμμύδια, πιπεριές κ.ά.).

Σνακ: Μήλο με κανέλα.

Δείπνο: Σαλάτα ωμών λαχανικών με χυμό λεμονιού + ντάκος (βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, λιωμένο ανθότυρο, ρίγανη και κάππαρη).

Κοιμηθείτε περισσότερο: Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τοξικές ουσίες, αυξάνει την κορτιζόλη και τις ορμόνες πείνας, οδηγεί στο τσιμπολόγημα και στην αύξηση βάρους.

Τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα;

Τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα;

Η προσπάθεια του οργανισμού να ελαττώσει το τοξικό φορτίο του, ιδίως δε εάν αυτό είναι μεγάλο ή μακροχρόνια συσσωρευμένο, ενδέχεται να εκδηλωθεί με διάφορα λειτουργικά συμπτώματα, κατά κανόνα ακίνδυνα και προσωρινά, όπως αυξημένη κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδες, διάρροιες, ρινική καταρροή, πυρετό, κεφαλαλγίες, δερματικά εξανθήματα, έντονη εφίδρωση, συχνότερη διούρηση κ.ά. Επειδή όμως τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να υποκρύπτουν κάποια ασθένεια, αν επιμένουν πέραν των 3-4 ημερών και δεν βελτιώνονται προοδευτικά, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προσοχή! Μην ξεκινάτε καμία προσπάθεια διατροφικής αποτοξίνωσης όταν είστε «αδιάθετη» ή αναμένετε να «αδιαθετήσετε» συντόμως.

Θα χάσω κιλά;

Το αδυνάτισμα δεν αποτελεί αυτοσκοπό του προγράμματος! Παρʹ όλα αυτά, η σταδιακή μείωση των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους και περιορίζει την τάση δέσμευσής του στα λιποκύτταρα. Επομένως, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να χάσετε κάποια κιλά, π.χ. φροντίζοντας οι μερίδες σας να είναι 10-15% μικρότερες από τη συνήθη ποσότητα που τρώτε. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της δίαιτας RADOX είναι ότι καθιστά το σώμα σας πιο δεκτικό στη μετέπειτα απώλεια βάρους, δηλαδή το προετοιμάζει έτσι ώστε να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα σε οποιαδήποτε προσπάθεια αδυνατίσματος επιχειρήσετε κατόπιν.

Προσοχή! Η μέγιστη εβδομαδιαία απώλεια κιλών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του σωματικού σας βάρους.

Πώς θα συντηρήσω το αποτέλεσμα;

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το ελαττωμένο πλέον τοξικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και να χαμηλώσει περαιτέρω με ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, ποιοτικές επιλογές τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών και μόνιμες αλλαγές προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Εναλλακτικά, με τις ανάλογες εποχικές προσαρμογές και τις δέουσες κατά περίπτωση προσθήκες τροφίμων (π.χ. ημιάπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, ψαχνό κρεάτων) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δίαιτα RADOX ως βασικό πλάνο διαιτολογίου.

Η εφαρμογή μη εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής προϋποθέτει πάντα τη σύμφωνη γνώμη γιατρού. Το συγκεκριμένο διαιτολόγιο δεν είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών, εγκύους, θηλάζουσες, άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος >29,9 kg/m2 καθώς και για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που η έκβαση της πορείας του συνδέεται με τον τρόπο διατροφής (σιδηροπενική αναιμία, νόσο του εντέρου, πάθηση θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.).


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 122
Update: Οκτώβριος 2016