Δες που κάνουν καλό από το χρώμα τους!

11.10.2016
Που κάνουν καλό τα φρούτα και τα λαχανικά; Μα είναι απλό, δες το χρώμα τους!

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά συνεισφέρουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Εντούτοις, καθένα από αυτά περιέχει, ανάλογα με το χρώμα του, διαφορετικά αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν και προστατεύουν διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας.

Πιο συγκεκριμένα τα:

  • κόκκινου χρώματος (π.χ. κόκκινες πιπεριές) ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα
  • πορτοκαλί (π.χ. καρότα) την όραση και τους βλεννογόνους
  • κίτρινα (π.χ. λεμόνια) βοηθούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης
  • πράσινα (π.χ. φασολάκια) δρουν αγχολυτικά
  • μπλε (π.χ. βατόμουρα) περιορίζουν τις χρόνιες φλεγμονές
  • λουλακί (π.χ. σταφίδες) διατηρούν το δέρμα υγιές
  • βιολετί (π.χ. μελιτζάνες) τονώνουν το νευρικό σύστημα.

Γι' αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε τουλάχιστον «5 χρώματα την ημέρα».


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 123

Update: Οκτώβριος 2016