Συμβουλές για φθηνό και καλό φαγητό

19.10.2016
Αναρωτιέσαι: Πώς μπορώ να τρώω υγιεινά, ποιοτικά και χορταστικά χωρίς να ξοδεύω πολλά χρήματα; Μην το ψάχνεις έχουμε τις λύσεις.

Ψωνίζω με λίστα:

Προσδιορίζω τις ανάγκες μου, καταγράφω ποια τρόφιμα χρειάζομαι για τις επόμενες μέρες και σε τι ποσότητες. Δεν παρασύρομαι σε παρορμητικές και τελικά περιττές αγορές, δεν ντρέπομαι να ρωτήσω κι αν χρειαστεί να αφήσω.

Ψάχνω και συγκρίνω:

Αφιερώνω χρόνο στα ψώνια. Επιμένω στην καλύτερη σχέση «ποιότητας - τιμής», επιλέγω το τρόφιμο που στην ίδια ποιότητα έχει χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα, π.χ. επειδή είναι σε προσφορά ή μου παρέχεται με επιπλέον περιεχόμενο ως δώρο. Δεν παρασύρομαι από τον όγκο της συσκευασίας, κοιτάζω το καθαρό βάρος του προϊόντος.

Εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες:

Ενημερώνομαι σφαιρικά, διαβάζω φυλλάδια με προσφορές. Παίρνω εκπτωτικά κουπόνια, χρησιμοποιώ εκπτωτικές κάρτες (όχι πιστωτικές), συλλέγω πόντους για φθηνότερες αγορές τροφίμων που έτσι κι αλλιώς θα αγόραζα.

Αγοράζω όταν με συμφέρει πραγματικά:

Οικογενειακές και οικονομικές συσκευασίες, προσφορές γνωριμίας και προσφορές του τύπου «πληρώνεις 1 παίρνεις άλλο 1» ή «2+1 δώρο» με συμφέρουν όταν τα προϊόντα αυτά τα χρειάζομαι και δεν αλλοιώνονται γρήγορα ή πρόκειται να τα καταναλώσω σύντομα, δίχως να παραφάω για να μην τα πετάξω.

Δεν παρασύρομαι από την έκπτωση:

Το κριτήριο επιλογής μου ανάμεσα σε πανομοιότυπα προϊόντα είναι η τελική τιμή αγοράς και όχι το ποσοστό της έκπτωσης.

Δεν κάνω συμβιβασμούς στην ποιότητα:

Διαβάζω τα συστατικά και τις θρεπτικές αξίες στις διατροφικές ετικέτες. Επιλέγω προϊόντα χωρίς πρόσθετα (π.χ. χρωστικές), trans λιπαρά (π.χ. μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια) ή επιπλέον σάκχαρα (π.χ. σιρόπι). Προτιμώ όσα έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη, ζάχαρη και αλάτι και δίνω προτεραιότητα σε φυσικά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια).

Επιμένω ελληνικά και εποχικά:

Αγοράζω τα νωπά τρόφιμα στην εποχή τους, ψωνίζω με βάση τα τεμάχια που χρειάζομαι ακριβώς (π.χ. 5 μήλα) και όχι το κιλό. Προτιμώ τα εγχώρια προϊόντα, ακόμα κι εάν στοιχίζουν λίγο ακριβότερα, αφενός γιατί είναι ποιοτικότερα, αφετέρου γιατί έτσι ενισχύω τον Έλληνα παραγωγό, τις θέσεις εργασίας, την εθνική οικονομία.

Τρώω έξυπνα, υγιεινά και παραδοσιακά:

Ακολουθώ το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χρησιμοποιώ όλες τις εναλλακτικές επιλογές που μου δίνει. Βασίζομαι στο μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και αποφεύγω τα delivery.

Ό,τι μπορώ το φτιάχνω εγώ:

Γλυκίσματα, μαρμελάδες, πίτες, κουλούρια, ψωμί, γιαούρτι, ξερά φρούτα, σάλτσες, σάντουιτς, σουβλάκια με πίτα και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν στο σπίτι με τα μισά λεφτά.

Δεν πετάω λεφτά στα σκουπίδια:

Δεν προμηθεύομαι περισσότερα τρόφιμα από αυτά που θα καταναλώσω μέχρι να λήξουν. Τα τοποθετώ ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους, τα αποθηκεύω σωστά, τα συντηρώ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη:

Είμαι συνειδητοποιημένη καταναλώτρια και δραστήριο μέλος οργάνωσης καταναλωτών, διεκδικώ τα δικαιώματά μου. Αντλώ πληροφορίες από έγκυρες πηγές, αξιοποιώ το Διαδίκτυο για να κάνω έλεγχο και σύγκριση τιμών!

Τώρα που έμαθες πώς θα ψωνίζεις υγιεινά και οικονομικά ξεκίνα τη δίαιτα Χάσε κιλά με λίγα χρήματα!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 135
Update: Οκτώβριος 2016