Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις κατεψυγμένο ψάρι

25.10.2016
Ποιο κατεψυγμένο δεν πρέπει να αγοράζεις; Πώς θα καταλάβεις αν έχει αλλοιωθεί και τι να προσέχεις για να είσαι σίγουρη ότι είναι ασφαλές;

Τα καλό και ασφαλές κατεψυγμένο ψάρι

  • Πρέπει να έχει καταψυχθεί γρήγορα και σωστά μετά την αλιεία του και να μην έχει αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του και μέχρι να φτάσει η ώρα της προετοιμασίας για το μαγείρεμα.
  • Είναι επώνυμο, άριστα συσκευασμένο σε ειδική σακούλα, με απαλό, προστατευτικό στρώμα πάγου και για όσο καιρό παραμένει στην ψύξη τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας.
  • Στη συσκευασία του αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές από τη νομοθεσία ενδείξεις, όπως περιοχή αλίευσης, ημερομηνία αλιείας και κατάψυξης, οδηγίες για τη σωστή συντήρηση και απόψυξή του.
  • Μετά την απόψυξη έχει την εμφάνιση και την οσμή του αντίστοιχου φρέσκου, δέρμα στιλπνό, με χρώμα έντονο, ζωηρό και μάτια προεξέχοντα – όχι βαθουλωμένα!

Πότε έχει αλλοιωθεί; Οι αλλαγές και οι αποκλίσεις από το φυσικό χρώμα που κανονικά έχει το ψάρι αποτελούν χαρακτηριστικά σημάδια αλλοίωσης. Όταν ξεπαγώσει, το δέρμα του έχει γλίτσα, κάνει πολλές ραγάδες και τρίβεται ή θρυμματίζεται εύκολα. Η μυρωδιά του είναι άσχημη και έντονη.

Συμβουλή ασφαλείας: Μην αγοράζετε κατεψυγμένο ψάρι εάν η συσκευασία του είναι ανοιχτή, σκισμένη ή κατεστραμμένη στις άκρες, φαίνεται ότι έχει λιώσει ο επίπαγος ή υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα σε αυτήν.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160
Update: Οκτώβριος 2016