Φρεσκολόγιο: Τα καλύτερα προϊόντα του Νοεμβρίου

01.11.2016
Ενημερώσου για τα καλύτερα εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείς να βρεις στην αγορά αυτόν το μήνα και προτίμησέ τα.

Λαχανικά και χόρτα: αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέσκουλα, σπανάκια κ.ά.

Φρούτα: αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, κυδώνια, λεμόνια, λωτοί, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια κ.ά.

TOP-3 Και τα τρία είναι υπέροχα…

Αντίδια

Η άλλη ονομασία των ήμερων ραδικιών

Ενεργειακή αξία: 25 θερμίδες ανά 100 γρ. ωμά.

Διατροφικά στοιχεία: Πλούσια σε βιταμίνη Κ, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά, πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β1, Β2, C, καροτενοειδών και μαγνησίου.

Οφέλη στην υγεία: Έχουν αντιοξειδωτική, υπακτική και επουλωτική δράση. Τονώνουν την πέψη, βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος, συμβάλλουν στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, επιταχύνουν την επούλωση τραυματισμένων ιστών.

Κατανάλωση: Τρώγονται κυρίως βραστά, συνηθέστερα ως σαλάτα με λαδόξιδο ή λαδολέμονο. Μαγειρεύονται επίσης με κρέας, γίνονται σούπες, χορτοκεφτέδες και γέμιση σε πίτες.

Σημείο προσοχής: Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα για τη γλυκοπατάτα.

Γλυκοπατάτα

Η τροφή της αντιγήρανσης

Ενεργειακή αξία: 90 θερμίδες ανά 100 γρ. ωμής.

Διατροφικά στοιχεία: Πλούσια σε κάλιο και αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο, καλή πηγή αμύλου, φυτικών ινών και φυτικών οιστρογόνων.

Οφέλη στην υγεία: Έχει αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην προστασία δέρματος, εντέρου και πνευμόνων, συνεισφέρει στον έλεγχο της υπέρτασης, μειώνει τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Κατανάλωση: Ψήνεται στο φούρνο με τη φλούδα, γίνεται βραστή, μπορεί να λιωθεί σαν πουρές. Προσθέτει γεύση ως συστατικό κιμάδων (π.χ. σε μπιφτέκια), ως γέμιση σε πίτες αλλά και σε σούπες.

Σημείο προσοχής: Η παρατεταμένη αποθήκευση και το ξεφλούδισμα μειώνουν σημαντικά τη διατροφική της αξία.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα για τον κίτρινο θρεπτικό θησαυρό!

Καλαμπόκι

Ο κίτρινος θρεπτικός θησαυρός

Ενεργειακή αξία: 86 θερμίδες ανά 100 γρ. ωμού.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών Β1, Β3 και φολικού οξέος, μαγνησίου, β-κρυπτοξανθίνης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης κ.ά.

Οφέλη στην υγεία: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύει το νευρικό σύστημα, προστατεύει τα μάτια από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, βοηθά στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης.

Κατανάλωση: Μπορείτε να το ψήσετε ολόκληρο στη σχάρα ή να το βράσετε και να το προσθέσετε σε διάφορες σαλάτες. Επίσης, να μαγειρέψετε τους σπόρους του μαζί με ρύζι, όσπρια ή σε σούπες.

Σημείο προσοχής: Δεν περιέχει γλουτένη, επομένως ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία σε αυτήν.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154

Update: Νοέμβριος 2016