Αντίο κιλά & πόντοι στα γρήγορα. H τέλεια δίαιτα

15.05.2017
Εάν αγαπάς τα ζωικά τρόφιμα και τα λαχανικά και δεν έχεις πρόβλημα να απαρνηθείς για κάποιες ημέρες τους αμυλούχους υδατάνθρακες και τα γλυκίσματα τότε η δίαιτα με αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σου ταιριάζει.

Υπέρ και κατά

Υπέρ: Θεαματικά γρήγορη μείωση βάρους και πόντων από τις πρώτες κιόλας ημέρες, κυρίως όμως από πλεονάζοντα υγρά. Δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπαρών, ούτε κόβει εντελώς τους υδατάνθρακες. Προκαλεί έντονο κορεσμό, περιορίζει σημαντικά το αίσθημα πείνας. Διατηρεί υψηλή την ταχύτητα του μεταβολισμού, αυξάνει τη σιτιογενή θερμογένεση και τη συνολική δαπάνη θερμίδων. Αν γυμνάζεστε τακτικά με αντιστάσεις, προστατεύει τη μυϊκή μάζα. Σχετικά εύκολη στην εφαρμογή, δεν δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες, ακόμη κι αν τρώτε συχνά έξω από το σπίτι.

Κατά: Είναι αυστηρή και μη εξισορροπημένη, δίνει ελάχιστες εναλλακτικές επιλογές. Δεν επιτρέπει παρασπονδίες και τροποποιήσεις. Αποκλείει ομάδες τροφών, μειώνει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων. Προσλαμβάνετε αρκετές ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά. Προκαλεί αυξημένη διούρηση, πρέπει να πίνετε πολύ νερό. Αν δεν τρώτε πολλά λαχανικά, μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. Η ταχεία απώλεια βάρους δυσκολεύει την μετέπειτα συντήρηση των αποτελεσμάτων, ιδίως δε αν δεν αυξήσετε προοδευτικά την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων.

Προσοχή! Διακόψτε αμέσως οποιαδήποτε δίαιτα κάνετε εάν νιώσετε έντονη σωματική κόπωση, αδυναμία, υπνηλία, ζαλάδες, ταχυκαρδίες και γενικά εάν έχετε προειδοποιητικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα το εβδομαδιαίο μενού της δίαιτας και χάστε έως και 5 κιλά!

Εβδομαδιαίο μενού

Υπόσχεται απώλεια έως και 5 κιλά σε 14 ημέρες

Δευτέρα

Πρωινό: 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά + 10 αμύγδαλα ωμά.
Ενδιάμεσο: 2 ακτινίδια.
Μεσημεριανό: Βακαλάος ή άλλο ψάρι στο φούρνο + χόρτα εποχής με 1 κ.σ. λαδολέμονο + 1 ντομάτα.
Απογευματινό: 2 λεπτές φέτες ανανάς νωπός.
Βραδινό: Κοτόπουλο φιλέτο με μουστάρδα + 1 ½ φλιτζ. φασολάκια στον ατμό + 1 αγγουράκι με ξίδι.

Tip: Τρώτε αρκετά λαχανικά διαφορετικών ειδών και χρωμάτων, τόσο ωμά όσο και ελαφρώς μαγειρεμένα ή ψητά, και ελέγχετε την προσθήκη ελαιολάδου.

Τρίτη

Πρωινό: 1 αβγό βραστό + 30 γρ. κίτρινο τυρί + 1 ντομάτα + 5 ελιές μαύρες.
Ενδιάμεσο: 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά.
Μεσημεριανό: Κοτοσαλάτα με κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ½ αβοκάντο, 1 κ.γλ. ελαιόλαδο και ξίδι.
Απογευματινό: 10 φιστίκια Αιγίνης.
Βραδινό: Χοιρινό ψαρονέφρι με σος μουστάρδας και μαριναρισμένα ψητά λαχανικά + σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά + 2 λεπτές φέτες ανανάς νωπός.

Tip: Αφαιρείτε το δέρμα και όλα τα ορατά λίπη από πουλερικά και κρέατα, μην προσθέτετε λιπαρές ύλες κατά το μαγείρεμά τους.

Τετάρτη

Πρωινό: 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά + 2 ακτινίδια.
Ενδιάμεσο: 10 αμύγδαλα ωμά.
Μεσημεριανό: Μπιφτέκι ζυμωμένο με αβγό, μυρωδικά, κρεμμύδι και προαιρετικά λίγο κρίθινο παξιμάδι + σαλάτα με μαρούλι, ½ ντομάτα, αγγουράκι, πιπεριές, κρεμμύδι, κάππαρη και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: 1 μήλο πράσινο.
Βραδινό: Τονοσαλάτα με τόνο από κονσέρβα σε νερό, πράσινα λαχανικά, ελιές, κάππαρη και προαιρετικά ½ αβοκάντο λιωμένο ή 1 κ.σ. αναπλήρωμα μαγιονέζας light.

Tip: Σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά η ενδεικνυόμενη μερίδα είναι περίπου 150 γρ. ωμά ή 120 γρ. ψημένα ή όσο η παλάμη σας.

Πέμπτη

Πρωινό: Ομελέτα (2 ασπράδια αβγών, 1 κρόκος, μανιτάρια, πιπεριές, προαιρετικά κρεμμύδι) + 1 μήλο πράσινο.
Ενδιάμεσο: 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό με 0-2% λιπαρά.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με ½ φλιτζ. φασόλια (μπορείτε και από κονσέρβα), λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, 1 κ.σ. λαδολέμονο και ½ φλιτζ. κότατζ.
Απογευματινό: 2 λεπτές φέτες ανανάς νωπός ή 1 ακτινίδιο.
Βραδινό: Μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες και ψημένο με κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, κρεμμύδια και μανιτάρια + σαλάτα με εποχικά πράσινα λαχανικά και ελαιόλαδο.

Tip: Σε λαχανικά και αρτύματα που δεν προσδιορίζεται μέγεθος μερίδας η ποσότητα κατανάλωσής τους είναι κατά βούληση.

Παρασκευή

Πρωινό: ½ φλιτζ. κότατζ + 1 ακτινίδιο + 10 αμύγδαλα ωμά.
Ενδιάμεσο: 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί τοστ χαμηλών λιπαρών.
Μεσημεριανό: Παντζάρια σαλάτα με ξίδι και ελαιόλαδο + κοτόπουλο σουβλάκι (1 μεγάλο ή 3 μικρά) με ψητά λαχανικά, ντομάτα και αγγουράκι + 1 λεπτή φέτα ανανάς νωπός.
Απογευματινό: 1 μήλο πράσινο με προαιρετικά κανέλα σκόνη.
Βραδινό: Σολομός ψητός ή ποσέ ή καπνιστός με 1 κ.σ. τυρί κρέμα και 1 κ.γλ. σουσάμι + σαλάτα με λαχανικά ή/και χόρτα εποχής, ελιές και 1 κ.σ. λαδολέμονο.

Tip: Προτιμάτε συσκευασμένα προϊόντα με πλήρεις πληροφορίες για τα συστατικά και την περιεκτικότητά τους σε διατροφικά στοιχεία και θερμίδες.

Σάββατο

Πρωινό: 3 λεπτές φέτες ανανάς νωπός, περιχυμένες με συνολικά 3 κ.γλ. τυρί κρέμα, 1 κ.γλ. σουσάμι και κανέλα σκόνη.
Ενδιάμεσο: 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά ή ½ φλιτζ. κότατζ.
Μεσημεριανό: Μαριναρισμένο χοιρινό ή μοσχάρι ή κοτόπουλο + ψητές πιπεριές + φασολάκια πράσινα με μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο ψιλοκομμένο και ντομάτα φρέσκια.
Απογευματινό: 15 γρ. σοκολάτα μαύρη (70%+ κακάο).
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, κρεμμυδάκι, αγγουράκι, 1 κ.σ. λαδολέμονο, 1 αβγό βραστό και 30 γρ. τυρί.

Tip: Διατηρήστε υψηλή την πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού, μειώστε την προσθήκη αλατιού, αρωματίζετε τα φαγητά σας με μυρωδικά.

Κυριακή

Πρωινό: Ομελέτα με 3 ασπράδια αβγών, μανιτάρια, κρεμμύδι, ντομάτα, 5 ελιές μαύρες απύρηνες και 2 κ.σ. τυρί φέτα ή παρμεζάνα.
Ενδιάμεσο: 2 ακτινίδια + ½ φλιτζ. γιαούρτι παραδοσιακό ή 1 φλιτζ. ξινόγαλα.
Μεσημεριανό: Θαλασσινά ή ψάρι στο γκριλ ή σε λαδόκολλα + ψητά λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, ντομάτα κ.ά.) + χόρτα εποχής με 1 κουταλιά λαδολέμονο.
Απογευματινό: 2 μπολάκια ζελές light.
Βραδινό: Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, 2 φέτες γαλοπούλα ή χοιρινό ζαμπόν, 30 γρ. τυρί, 5 ελιές μαύρες, 10 αμύγδαλα ή φιστίκια και 3 κουταλιές σάλτσα με γιαούρτι, μουστάρδα και ελαιόλαδο.

Tip: Μπορείτε να πίνετε καφέδες, τσάγια και άλλα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη, αποφύγετε όμως την κατανάλωσή τους αμέσως πριν ή μετά τα γεύματα.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα το πρόγραμμα συντήρησης για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Πώς μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε;

* Ο χρυσός κανόνας: Εφαρμόζετε συστηματικά το διατροφικό κανόνα των «4 Π», ήτοι Ποικιλία τροφίμων, έλεγχος Ποσότητας, προτεραιότητα στην Ποιότητα, Προγραμματισμένα γεύματα.

* Θερμιδικός έλεγχος: Ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας, υπολογίζετε –έστω αδρά!– τις συνολικές θερμίδες και την ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών που παίρνετε καθημερινά.

* Κατανομή τροφής και συνδυασμοί: Επιδιώκετε να τρώτε 3 ισορροπημένα βασικά γεύματα και 2 μικρά ενδιάμεσα/σνακ ημερησίως. Συνδυάζετε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες με τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά.

* Λαχανικά και φρούτα: Έχετε πάντα στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα μια μεγάλη σαλάτα λαχανικών και τρώτε τουλάχιστον τη μισή ποσότητά της πριν από το υπόλοιπο φαγητό σας. Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα φρέσκα φρούτα, μην υπερβαίνετε όμως τις 3 μερίδες ημερησίως (συνολικά περίπου 300 γρ.).

* Προοδευτικότητα: Αντικαταστήστε σταδιακά μέρος των ζωικών τροφίμων με όσπρια και αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες – μην αυξάνετε απότομα την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων! Συνεχίστε να πίνετε αρκετό νερό, να προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες και να μαγειρεύετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, με τη μικρότερη δυνατή προσθήκη λιπαρών υλών.

* Προτιμήσεις: Προτιμάτε σπιτικά φαγητά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, των οποίων γνωρίζετε τη σύσταση, το θερμιδικό περιεχόμενο και τη διατροφική τους αξία. Περιορίστε στο μέτρο του εφικτού κορεσμένα ζωικά λιπαρά, λιπαρές σάλτσες, φαγητά τύπου fast food, επεξεργασμένα σνακ και γλυκίσματα, πολύ αλατισμένα τρόφιμα, έτοιμα σάντουιτς και σφολιάτες.

* Αύξηση καύσεων: Καθιερώστε το περπάτημα ως βασικό τρόπο μετακίνησής σας, γυμναστείτε με κάθε ευκαιρία. Δοκιμάστε καινούργια προγράμματα εκγύμνασης, ελαφρώς πιο έντονα και απαιτητικά, ώστε να δώσετε επιπλέον ώθηση στο μεταβολισμό και στις καύσεις σας.

Το μενού αποτελεί γενικά υπόδειγμα και δεν αντικαθιστά τις εξατομικευμένες συστάσεις ενός διαιτολόγου. Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, συμβουλευτείτε γιατρό.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173
Update: Νοέμβριος 2016