Τι να τρως όταν παίρνεις φάρμακα

24.11.2016
Πες μου τι φάρμακο παίρνεις να σου πω τι θα τρως. Τι πρέπει να προσέχεις ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής σου αγωγής;

Διαβάστε το άρθρο μας Ποιες τροφές δεν συνδυάζονται με το φάρμακό σου και στη συνέχεια ενημερωθείτε για τα απολύτως βασικά που πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας κατά τη χρονική περίοδο λήψης κάποιων φαρμάκων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΑΣ

Ακετυλοσαλικυλικό οξύ: Αποφυγή τροφίμων με κουμαρίνη (π.χ. βερίκοκα, κανέλα, κεράσια, φασόλια, φράουλες), σαλικυλικά (ξερά φρούτα, πορτοκάλια, μήλα, ντομάτες, τουρσιά κ.ά.), γλυκόριζα, κάρι, πάπρικα, σκόρδο, πιπερόριζα.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων: όπως η ομεπραζόλη. Λήψη με άδειο στομάχι. Αποφυγή τροφίμων επιβαρυντικών για το στομάχι, όπως π.χ. αναψυκτικά, καφές, μπαχαρικά, πικάντικα, τηγανητά, πολύ ζεστά φαγητά ή πολύ κρύα. Περιορισμός νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ): Αποφυγή τροφίμων με τυραμίνη, όπως π.χ. αβοκάντο, τυριά, προϊόντα ζύμωσης, σάλτσες από προϊόντα ζύμωσης, ρέγκα, συκώτι, καθώς και αποφυγή πηγών καφεΐνης.

Αντιβιοτικά όπως οι ερυθρομυκίνες. Αποφυγή πολύ λιπαρών γευμάτων, όξινων τροφίμων (φρούτα, ντομάτες κ.ά.) και όξινων ροφημάτων (χυμοί, ανθρακούχα ποτά κ.ά.).

Αντιβιοτικά όπως οι πενικιλίνες. Λήψη μία ώρα πριν από το γεύμα, με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Αποφυγή συνδυασμού με χυμούς φρούτων, σόδες, ντομάτες, καφέ, χορταρικά. Η απορρόφηση της αμπικιλλίνης μειώνεται με την ταυτόχρονη λήψη τροφής, ενώ της αμοξυκιλλίνης επηρεάζεται ελάχιστα.

Αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες. Λήψη μία ώρα πριν από τα γεύματα ή τουλάχιστον δύο ώρες μετά. Αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο, καθώς και με φρουτοχυμούς.

Αντιθυρεοειδικά, όπως η καρβιμαζόλη. Περιορισμός ή αποφυγή πηγών ιωδίου, όπως π.χ. ψάρια, θαλασσινά, φύκια, θαλασσινό αλάτι, αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο, και καρυκευμάτων όπως θυμάρι και κόκκινο πιπέρι.

Αντιισταμινικά, όπως η σετιριζίνη. Η λήψη με τροφή μπορεί να ελαττώσει την απορρόφησή της. Εάν ωστόσο δημιουργεί γαστρικό ερεθισμό, πρέπει να λαμβάνεται με τα γεύματα.

Αντιμυκητισιακά, όπως η κετοκοναζόλη. Λήψη καλύτερα με χυμό ντομάτας ή φρούτων. Αποφυγή τροφίμων που ενοχοποιούνται για πονοκεφάλους, όπως π.χ. αλλαντικά, ασπαρτάμη, καπνιστά, ξηροί καρποί, παγωτά, τυριά, ξερά φρούτα, πηγές καφεΐνης.

Αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη. Η βιταμίνη Κ (π.χ. χόρτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας) μπορεί να μειώσει τη δράση της. Η υπερβολική πρόσληψη συνενζύμου Q-10 (καρύδια, σκουμπρί, σαρδέλες, σόγια κ.ά.) μπορεί να ελαττώσει την απόκριση του οργανισμού στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Αντισυλληπτικά, οιστρογόνα: Ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και άφθονα υγρά. Αποφυγή χυμού γκρέιπφρουτ και φασκόμηλου, περιορισμός πηγών καφεΐνης και θεοφυλλίνης, όχι υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C. Μπορεί να απαιτηθεί αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D.

Αντιψυχωσικά, όπως το λίθιο. Αποφυγή κατανάλωσης μαζί με σόδα (διττανθρακικό νάτριο) και πηγές θεοφυλλίνης (π.χ. μαύρο τσάι). Επιβάλλεται η λήψη φυσιολογικών ποσοτήτων υγρών και περιορισμός της καφεΐνης. Να μην τροποποιείται η πρόσληψη αλατιού.

Β-αποκλειστές, όπως η μετοπρολόλη. Όλα τα τρόφιμα αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητά της. Λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή, αλλά πάντα με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να αποφεύγονται οι πηγές καφεΐνης και να περιοριστεί το αλάτι.

Βρογχοδιασταλτικά, όπως η θεοφυλλίνη. Η λήψη τους με λιπαρά τρόφιμα αυξάνει την απορρόφησή τους, ενώ, αντίθετα, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες τη μειώνουν. Αποφυγή κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, περιορισμός κατανάλωσης καφέ.

Διφωσφονικά: Η λήψη τροφής, ασβεστίου, σιδήρου, γαλακτοκομικών, καφέ, πορτοκαλιού ή του χυμού του παρεμποδίζει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

Θυρεοειδικές ορμόνες, όπως η λεβοθυροξίνη (Τ4). Περιορισμένη κατανάλωση λάχανου και συναφών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και προϊόντων σόγιας.

Καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά, όπως η διγοξίνη. Λήψη με ή χωρίς τροφή, αλλά πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αποφυγή ταυτόχρονης λήψης με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιορισμός αλατιού και tonic water, αύξηση τροφίμων με κάλιο.

Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη. Λήψη με τροφή. Αποφυγή καφεΐνης και υπερκατανάλωσης τροφίμων με σαλικυλικά. Διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων, σχετικά υψηλή σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι, με επαρκή πρόσληψη βιταμινών, ασβεστίου, φώσφορου και καλίου.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η δικλοφενάκη. Λήψη μαζί με τροφή και 1 γεμάτο ποτήρι νερό. Αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε κουμαρίνη. Αποφυγή συνδυασμού με τρόφιμα πλούσια σε σαλικυλικά.

Παρακεταμόλη: Προτιμότερο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Αν δεν είναι εφικτό, να αποφεύγεται η λήψη μαζί με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Εάν λαμβάνεται συχνά για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων που ενοχοποιούνται για την πρόκλησή τους.

Στατίνες, όπως η ατορβαστατίνη. Αποφυγή ταυτόχρονης λήψης με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ή χυμό γκρέιπφρουτ. Η ευεργετική δράση των στατινών ενισχύεται με υποχοληστεριναιμική διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Συμπληρώματα ασβεστίου: Λήψη μαζί με φαγητό, προτιμότερο το βράδυ, αλλά όχι μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο ή φώσφορο.

Συμπληρώματα σιδήρου: Λήψη προτιμότερο με άδειο στομάχι. Η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C (π.χ. από φρουτοχυμό) αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ τα γαλακτοκομικά και το αβγό την παρεμποδίζουν.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: Η απορρόφησή τους μειώνεται όταν συνδυαστούν με εσπεριδοειδή, όσπρια, κουνουπίδι ή κρέας.

* Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση μια συζήτηση με το γιατρό, το φαρμακοποιό ή άλλον επαγγελματία υγείας σχετικά με το φάρμακο που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140
Update: Νοέμβριος 2016