Βρες εύκολα τι ποσοστό λίπους έχεις

26.11.2016
Θέλεις να έχεις μια εκτίμηση του ποσοστού λίπους που έχεις στο σώμα σου; Πάρε χάρακα και μολύβι και δες αν είσαι στα φυσιολογικά πλαίσια ή όχι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

Ο τρόπος είναι απλός!

Ανάλογα με το φύλο σας, εντοπίζετε στη στήλη «Βάρος» τον πλησιέστερο αριθμό που αντιστοιχεί στο σωματικό σας βάρος (σε κιλά) και κατόπιν στη στήλη «Μέση» τον πλησιέστερο αριθμό που αντιστοιχεί στην περιφέρεια της μέσης σας (σε εκατοστά). Τοποθετείτε το χάρακα στο σχεδιάγραμμα, έτσι ώστε η πάνω πλευρά του να τέμνει τους συγκεκριμένους αριθμούς και να περνάει από τη στήλη «% λίπος». Το ποσοστό του σωματικού σας λίπους είναι ο αριθμός στο σημείο που ο χάρακας τέμνει τη στήλη «% λίπος».

Αξιολόγηση

Άντρας

Γυναίκα

Εκτίμηση*

<5%

<15%

Χαμηλό

5-15%

15-23%

Επιθυμητό

16-22%

24-30%

Υψηλό

>23%

>30%

Πολύ υψηλό

* Ποσοστό (%) σωματικού λίπους

Αν η εκτίμηση είναι:

* ΧΑΜΗΛΟ: Το πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους δεν είναι υγιεινό και μπορεί να προκαλέσει διάφορες οργανικές δυσλειτουργίες, κυρίως ορμονικές, όπως π.χ. αμηνόρροια.

*ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ: Τα συγκεκριμένα ποσοστά λίπους θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την προστασία και την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού – συνεχίστε ό,τι κάνετε!

* ΥΨΗΛΟ: Αν είστε υπέρβαρος/-η, μειώστε σταδιακά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και παράλληλα κινητοποιηθείτε περισσότερο σωματικά – η καθιστική ζωή αυξάνει τις εναποθέσεις περιττού λίπους στο σώμα!

*ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ: Ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, θεωρείστε παχύσαρκος/-η και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, ο οποίος θα σας υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό, τότε έχετε πολύ αυξημένο λίπος, αλλά μειωμένη μυϊκή μάζα, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «σαρκοπενική παχυσαρκία».

Συμβουλή για την απώλεια λίπους

Εκτός από την ανάλογη προσοχή που πρέπει να δείξετε στη διατροφή σας, καλό είναι να ασχοληθείτε με ένα ή περισσότερα είδη αερόβιας άσκησης, όπως ζωηρό βάδισμα, χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία, όργανα cardio κ.ά. Επιδιώξτε να γυμνάζεστε με μεσαία ένταση για 30-45 λεπτά σχεδόν καθημερινά, είτε συνεχόμενα είτε σπαστά, π.χ. 2-3 φορές ημερησίως από 15-20 λεπτά, με την ίδια ή διαφορετική αερόβια άσκηση.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Νοέμβριος 2016