Κρεμμύδι και... κλάμα τα μικρόβια

30.11.2016
Το ήξερες ότι το κρεμμύδι βοηθά στη μάχη κατά των παθογόνων μικροοργανισμών; Δες τους καλύτερους τρόπους για να το εντάξεις στη διατροφή σου!

Ξερά και χλωρά κρεμμύδια προέρχονται από το ίδιο λαχανικό και περιέχουν παρόμοια διατροφικά στοιχεία, διαφέρει όμως ο χρόνος συγκομιδής και η γεύση τους – τα χλωρά συλλέγονται νωρίτερα και έχουν γεύση πιο απαλή και πιο γλυκιά.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή διαφόρων θειούχων ενώσεων, φλαβονοειδών όπως η κουερσετίνη, βιταμινών Α, C και φολικού οξέος, φρουκτο-ολιγοσακχαριτών με πρεβιοτική δράση, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγγάνιο και πυρίτιο.

Αντιμικροβιακά οφέλη: Έχει παρόμοιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες με το σκόρδο. Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό, διεγείρει την ανάπτυξη φιλικών μικροβίων στο έντερο, δρα ανακουφιστικά σε μικροβιακές φλεγμονές, κρυολογήματα, γρίπη και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, βοηθάει σε περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Κατανάλωση: ½-1 κρεμμύδι ημερησίως. Τα ξερά κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες λαχανικών, ελαφρώς βρασμένα στον ατμό, μέσα σε διάφορες σούπες, π.χ. κοτόσουπα, ή ψημένα. Τα χλωρά καλό είναι να τρώγονται κυρίως ωμά, π.χ. σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά, σάντουιτς ή με παξιμάδι κρίθινο, ελιές και ντομάτα.

Γευστική πρόταση: Αναμειγνύετε σε σαλατιέρα μαραθόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες, κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, πορτοκάλι (χωρίς κουκούτσια) σε φετάκια, ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο, ξίδι, άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε για 5-10 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρετε.

Άλλες επιλογές: Πράσο και σχοινόπρασο – καλύτερο να τρώγονται ωμά, ψιλοκομμένα μέσα σε σαλάτες λαχανικών.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 174
Update: Νοέμβριος 2016