Anti-aging στο λεπτό! 10 Τρόφιμα που σ’ ομορφαίνουν! (Α μέρος)

07.12.2016
Δεν είναι εξεζητημένα, ούτε ακριβά. Αξίζει όμως να τα καταναλώνεις πιο συχνά, γιατί προστατεύουν την υγεία, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και δρουν ανανεωτικά σε πολλά επίπεδα.

Αβγό

Μη φοβάσαι τον κρόκο

Η καθημερινή κατανάλωση ενός αβγού με τον κρόκο συνεισφέρει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, χωρίς να επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος. Παράλληλα, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, τη μυϊκή αναδόμηση, τη σύνθεση αντισωμάτων και την παραγωγή ορμονών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας των ματιών και καταρράκτη.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσε 1 αβγό βραστό στο πρωινό γεύμα. Εναλλακτικά, πρόσθεσε το σε σαλάτες λαχανικών, σάντουιτς ή φαγητά που υστερούν σε πρωτεΐνες, π.χ. πατάτες, ρύζι. Βράστε μερικά αβγά σφιχτά για να τα χρησιμοποιείς άμεσα όποτε τα χρειάζεσαι.

Αμύγδαλα

Πάντα ανάλατα και πάντα με τη φλούδα

Περιέχουν αξιόλογες ποσότητες πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει το δέρμα και κατευνάζει τις φλεγμονές. Είναι ιδιαίτερα χορταστικά, περιορίζουν το άγχος, ενδυναμώνουν τη μνήμη, βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Σε 1 λεπτό: Απόλαυσε 1 χούφτα άψητα και ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα τους αντί άλλου σνακ ή πρόσθεσε τα σε γιαούρτι, χυλό βρόμης και κάθε είδους σαλάτες.

Βερίκοκα

Πορτοκαλοκίτρινος δυναμίτης

Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, β-καροτένιου και λουτεΐνης. Ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Βοηθούν επίσης στον περιορισμό της νευρικότητας και στην αντιμετώπιση ακμής, ξηροδερμίας και μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσε 2-3 βερίκοκα μόνα τους ή μαζί με ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, ψιλόκοψε τα μέσα σε γιαούρτι ή δημητριακά πρωινού.

Γάλα κατσικίσιο

Η λευκή δύναμη

Θεωρείται πιο υγιεινό συγκριτικά με το αγελαδινό, λιγότερο αλλεργιογόνο και πιο εύπεπτο. Κάθε φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα με 1,5% λιπαρά αποδίδει γύρω στα 9 γραμμ. πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθούν στην αναδόμηση των μυών, και περίπου 300 mg ασβέστιο, μέταλλο απολύτως αναγκαίο για οστά, δόντια, καρδιά και μυϊκό σύστημα. Είναι επίσης πηγή των βιταμινών Α και D.

Σε 1 λεπτό: Πιες 1 φλιτζάνι γάλα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, π.χ. στο πρωινό σου γεύμα, μετά τη γυμναστική ή πριν από τον ύπνο.

Εσπεριδοειδή

Εσύ, πόσα έφαγες σήμερα;

Γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μανταρίνι και πορτοκάλι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φολικού οξέος, καλίου, πηκτίνης και φλαβονοειδών. Παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία, ελαττώνουν την LDL-χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, συνδράμουν στη ρύθμιση της υπέρτασης και βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από άλλα τρόφιμα.

Σε 1 λεπτό: Εκτός από την κατανάλωσή τους ως φρούτο ή χυμός, μπορείς να προσθέσεις εσπεριδοειδή σε σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά, χυμό λεμονιού σε νερό, τσάι και φαγητά, καθώς και ξύσμα της φλούδας τους σε σάλτσες, όσπρια, γιαούρτι, σούπες και ροφήματα.

Κανέλα

Μυρίζει υπέροχα

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποτελούν αιτία καταστροφής των αγγείων αλλά και πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες που βελτιώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει τη γλυκόζη, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμισή του. Επιπροσθέτως, έχει αντιοξειδωτική δράση, φτιάχνει τη διάθεση και ενδυναμώνει τη μνήμη.

Σε 1 λεπτό: Πρόσθεσε ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη σε ροφήματα όπως τσάι, καφέ, γάλα ή φρουτοχυμούς, φρούτα και γλυκά επιδόρπια.

Κάρι

Ιδιαίτερο χρώμα, πικάντικη γεύση

Ινδικό μείγμα καρυκευμάτων. Κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, ουσία που βοηθάει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και στη μείωση των επιπέδων β-αμυλοειδούς, χημικού που συσχετίζεται με τη νόσο Alzheimer. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες, αμβλύνει τους πόνους στις αρθρώσεις και βελτιώνει την κινητικότητά τους.

Σε 1 λεπτό: Ρίξε ½ κουταλάκι κάρι πάνω από μαγειρεμένο ψάρι (π.χ. σολομό), κοτόπουλο, αβγά ή όσπρια.

Καρότο

Κάτι ήξερε ο Bugs Bunny

Εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Ισχυροποιεί την όραση και βοηθάει στην πρόληψη πρόωρης εμφάνισης οφθαλμικών προβλημάτων, π.χ. καταρράκτης. Την ίδια στιγμή έχει ευεργετική επίδραση σε πνεύμονες και δέρμα, το προστατεύει από την ατμοσφαιρική μόλυνση και την ηλιακή ακτινοβολία.

Σε 1 λεπτό: Μασούλησε ή αποχύμωσε 1 καρότο, αφού όμως πρώτα το πλύνεις καλά και αφαιρέσεις 1-2 χιλιοστά από το φλοιό του. Εναλλακτικά, πρόσθεσε το σε σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο ή κόψε το σε sticks και απόλαυσε το μαζί με γιαούρτι.

Καρύδια

Θυμίζουν μικρογραφία εγκεφάλου

Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, αργινίνη και αντιοξειδωτικά. Διατηρούν τα αγγεία σε καλή κατάσταση, παρέχουν προστασία έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωφελούν τις πνευματικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής έκπτωσης, συνεισφέρουν στην υγεία του δέρματος και ενδεχομένως στην πρόληψη κάποιων καρκίνων.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσε 2-3 καρύδια αντί άλλου σνακ. Για να σε ωφελήσουν περισσότερο, επίλεξε καρύδια με το τσόφλι τους και διάθεσε 2-3 επιπλέον λεπτά για να τα καθαρίσεις.

Κεφίρ

Ο φιλικός μύκητας

Το «ελιξίριο» υγείας και μακροζωίας των Καυκασίων. Μπορείς να το προμηθευτείς έτοιμο προς κατανάλωση ή να το παρασκευάσεις αφήνοντας για 12-24 ώρες κόκκους κεφίρ μέσα σε γάλα, προκαλώντας έτσι ζύμωση. Η ζύμωση εμπλουτίζει το γάλα με προβιοτικά, που στη συνέχεια ενισχύουν την εντερική χλωρίδα, και συγχρόνως καθιστά πιο εύπεπτα και πιο αφομοιώσιμα τα συστατικά του.

Σε 1 λεπτό: Πιες το κεφίρ σκέτο ή πρόσθεσε λίγο μέλι ή συνδύασέ το με ακτινίδιο ή μπανάνα. Εναλλακτικά, αλλά όχι ισοδύναμα, κατανάλωσε ξινόγαλα ή γιαούρτι αντί για κεφίρ.

Μείνετε συντονισμένη για να διαβάσετε κι άλλα 10 τρόφιμα που είναι πραγματικά ελιξίρια αντιγήρανσης.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Δεκέμβριος 2016