10 τρόφιμα ελιξήρια αντιγήρανσης [Β' Μέρος]

14.12.2016
Η ισχύς εν τη ενώσει! Συνδυασμοί τροφίμων με συνεργική δράση για μεγιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος

Όπως θα έχεις ήδη διαβάσει σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο "Anti-aging στο λεπτό! 10 Τρόφιμα που σ’ ομορφαίνουν!" κάποια τρόφιμα αξίζει να τα καταλανώλουμε πιο συχνά, γιατί προστατεύουν την υγεία, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και δρουν ανανεωτικά σε πολλά επίπεδα.

10 τρόφιμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε καν μαγείρεμα: τα χρησιμοποιείς μέσα σε 1-2 λεπτά και σε ωφελούν πραγματικά!

Κρασί κόκκινο

Το λίγο ωφελεί, το πολύ βλάπτει

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συσχετίζεται με λιγότερο οξειδωτικό στρες, καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και νόσου Alzheimer.

Σε 1 λεπτό: Απόλαυσε 1 ποτηράκι καλό κόκκινο κρασί (χωρίς θειώδη, χρώματα ή άλλα χημικά πρόσθετα) μαζί με το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα σας. Αν δεν πίνεις κρασί, μπορείς να προσλάβεις ρεσβερατρόλη από σταφύλια, σταφίδες ξερές, βατόμουρα, φιστίκια ωμά και φασόλια κόκκινα.

Λιναρόσποροι

Τα θαυματουργά σποράκια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και λιγνάνες. Βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου, ωφελούν αγγεία, καρδιά, εγκέφαλο και δέρμα, καταπραΰνουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Σε 1 λεπτό: Άλεσε 2 κουταλάκια λιναρόσπορους σκούρου χρώματος και κατόπιν πρόσθεσέ τους σε γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, σαλάτες, σούπες ή ομελέτες. Αν δεν θέλεις να τους αλέσεις, μούλιασε τους σε νερό για αρκετές ώρες πριν τους χρησιμοποιήσεις.

Μαϊντανός

Πάει παντού, ταιριάζει με όλα

Καλή πηγή βιταμίνης C, μετάλλων και διαφόρων φλαβονοειδών. Διαθέτει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ μπορεί επίσης να εξουδετερώσει και να αδρανοποιήσει μέσα στον οργανισμό κάποιες τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες ουσίες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από φθορές που προκαλούν βλάβες αλλά και πρόωρη γήρανση.

Σε 1 λεπτό: Ψιλόκοψε φρέσκο μαϊντανό πάνω από σούπες, σαλάτες, ριζότο, πατατοσαλάτα, πουρέ πατάτας ή πρόσθεσε τον σε όσπρια, ομελέτες και παρασκευάσματα με κιμά, π.χ. μπιφτέκια.

Μήλο

Κάνει όντως το γιατρό… πέρα

Τα καλά νέα: Όλες οι ποικιλίες μήλων βοηθούν στην προστασία του DNA από τις ελεύθερες ρίζες, στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής πίεσης, στη ρύθμιση της γλυκόζης, στην ανακούφιση από αλλεργίες, σε προβλήματα μνήμης, στην ενίσχυση ανοσοποιητικού, αναπνευστικού και μυϊκού συστήματος. Τα κακά νέα; Τα περισσότερα από τα ωφέλιμα συστατικά των μήλων, π.χ. πηκτίνη, κουερσετίνη, ουρσολικό οξύ, βρίσκονται στη φλούδα τους.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσε 1 μήλο βιολογικής καλλιέργειας με τη φλούδα του, αφού το πλύνεις καλά. Εναλλακτικά, πρόσθεσέ το σε σαλάτες λαχανικών.

Μπανάνα

Ρίχνει την υψηλή πίεση, φτιάχνει τη διάθεση

Πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, έχει τονωτική και αγχολυτική επίδραση, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενισχύει την πνευματική απόδοση, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου, συνεισφέρει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σε 1 λεπτό: Ξεφλούδισε και απόλαυσε μια μικρή μπανάνα. Μπορείς επίσης να την κόψεις σε ροδέλες και να την πασπαλίσεις με κανέλα ή να την προσθέσεις σε γιαούρτι, shakes, νιφάδες βρόμης και φρουτοσαλάτες.

Μούρα

Τα φρούτα της μακροζωίας

Ανεξαρτήτως χρώματος, όλα τα φρούτα της οικογένειας των μούρων (βατόμουρα κάθε είδους, κράνα, σμέουρα, φράουλες κ.ά.) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Ενισχύουν τα αγγειακά τοιχώματα, βελτιώνουν την αιματική ροή, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν ήπαρ, νεφρά, γαστρεντερικό και νευρικό σύστημα, προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, προστατεύουν το δέρμα, έχουν μακροβιοτικές ιδιότητες.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσέ τα σκέτα, φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Μπορείς επίσης να τα αναμείξεις με ξηρούς καρπούς ή να τα προσθέσεις σε γιαούρτι, shakes, δημητριακά πρωινού και φρουτοσαλάτες.

Μπρόκολο

Απαραίτητο σε όλους

Πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης διαφόρων καρκίνων, π.χ. μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη. Παρέχει επίσης καρδιαγγειακή προστασία, αποκαθιστά την οξύτητα του στομάχου, καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προστατεύει το έντερο, ελαττώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, παρεμποδίζει τις οξειδωτικές φθορές και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Σε 1 λεπτό: Κατανάλωσε λίγο μπρόκολο ωμό, ελαφρώς βρασμένο στον ατμό ή μαγειρεμένο για λίγα δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, πρόσθεσε κομματάκια από μπρόκολο σε σαλάτες λαχανικών ή σε σάλτσες ζυμαρικών

Πιπεριά τσίλι

Καυτερή, αλλά πολύτιμη

Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (τσίλι) αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, πιπερόλη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, χλωρογενικό οξύ, σαλικυλικό οξύ («ασπιρίνη»), καθώς και σε διάφορα καψινοειδή, π.χ. καψαϊκίνη, συστατικά με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές αλλά και αδυνατιστικές ιδιότητες.

Σε 1 λεπτό: Πρόσθεσε λίγη καυτερή πιπεριά σε μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες, σαλάτες, σούπες ή στο σάντουιτς. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε στις σαλάτες σου ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα, σκόρδο και πιπεριά – φτιάξε αρκετή ποσότητα, αντέχει εντός ψυγείου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Σοκολάτα μαύρη

Όσο πιο μαύρη τόσο το καλύτερο

Διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, από 50-99%, τα συστατικά του οποίου, π.χ. ακόρεστα λιπαρά, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, μπορούν να χαμηλώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Παράλληλα, άλλα συστατικά του κακάου δρουν τονωτικά και ευφραντικά.

Σε 1 λεπτό: Απόλαυσε 1 κομματάκι μαύρη σοκολάτα ή μια μίνι σοκολάτα (10 γραμμ.) ή 1 σοκολατάκι. Εναλλακτικά, ρίξε 2 κουταλάκια κακάο σε φυτικό «γάλα», π.χ. αμυγδάλου, ή φτιάξε ρόφημα κακάο.

Ψωμί Εσσαίων

Ο διαφορετικός άρτος

Ψωμί με μοναδικό συστατικό τον αλεσμένο φυτρωμένο σπόρο σιταριού, κάτι που αφενός το καθιστά πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αφετέρου χαμηλό σε γλουτένη και με ελάχιστο νάτριο. Επειδή ουσιαστικά δεν ψήνεται, αλλά αφυδατώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, διατηρεί τα ένζυμά του και γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα με πεπτικά προβλήματα. Πωλείται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Σε 1 λεπτό: Κόψε μια φέτα ψωμί Εσσαίων και απόλαυσέ την ως έχει. Εναλλακτικά, μπορείς να την αλείψεις με ταχίνι και μέλι ή να βάλεις πάστα ελιάς, λιαστή ντομάτα και ελαιόλαδο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Δεκέμβριος 2016