Δίαιτα με αποτέλεσμα λίφτινγκ

15.12.2016
Ιδού η πλέον εξελιγμένη διατροφική κούρα ομορφιάς, αντιγήρανσης και ευεξίας. Αποτοξινώνει και αναζωογονεί συνολικά τον οργανισμό. Ξαναδίνει λάμψη στο «κουρασμένο» δέρμα και εσείς πετυχαίνετε εσωτερική ανανέωση, εξωτερική αναδόμηση και αποτελέσματα face lifting… τρώγοντας σωστά!

Τρώτε υγιεινά; Φροντίζετε το σώμα σας; Περιποιείστε το πρόσωπό σας; Προστατεύεστε από τον ήλιο; Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα; Αποφεύγετε το κάπνισμα; Αν τα κάνετε ήδη συστηματικά, το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί. Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Στη σημερινή εποχή, η διατήρηση και η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς είναι πιο εύκολα παρά ποτέ. Ακόμα κι όταν δεν βοηθούν τα γονίδια, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στο πέρασμα του χρόνου, να περιορίσετε τα σημάδια που αφήνει, να παρατείνετε τη νεανικότητά σας, να δώσετε χρόνια στη ζωή σας και ζωή στα χρόνια σας. Χωρίς αμφιλεγόμενα μαγικά ελιξίρια, χωρίς ακραίες πλαστικές επεμβάσεις, χωρίς να γίνετε υποχόνδριες. Με σωστότερες επιλογές. Βάζοντας πρώτα σε τάξη τη διατροφή σας. Από σήμερα κιόλας…

Beauty cook: Φτιάξτε το μενού της ομορφιάς σας!

Η βασική «συνταγή» της είναι απλή και τα επιμέρους υλικά γνωστά σε όλους:

  • περισσότερα ωμά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα
  • ήπιοι τρόποι μαγειρέματος όπου χρειάζεται
  • τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως από διαφορετικών χρωμάτων λαχανικά και φρούτα
  • στροφή προς τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • προτίμηση στις πιο άπαχες εκδοχές των γαλακτοκομικών
  • προτεραιότητα σε ψάρια, όσπρια και πουλερικά έναντι των κόκκινων κρεάτων
  • κύρια πηγή προστιθέμενου λίπους το ελαιόλαδο
  • αβγά, σπόροι, ξηροί καρποί και αντιοξειδωτικά ροφήματα συμπληρώνουν τη διατροφή.

Παράλληλα, ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα έχουν η επαρκής κατανάλωση νερού και ο περιορισμός πρόχειρων φαγητών, κορεσμένων ζωικών λιπαρών, ζάχαρης, γλυκών, αλκοόλ, αλατιού και τροφίμων που περιέχουν χημικά πρόσθετα ή μπορεί να είναι επιβαρημένα με τοξικά. Και για να τα περιγράψουμε όλα αυτά με τρεις λέξεις: «παραδοσιακή ελληνική διατροφή»!

Η δίαιτα της ομορφιάς

Κάν' το όπως οι stars

Σε μία εβδομάδα φαίνεται η διαφορά. Σε δύο, τα αποτελέσματα εκπλήσσουν εσάς και προβληματίζουν τους... καλοθελητές. Σε τρεις εβδομάδες λάμπετε και αρχίζουν οι έντονες φήμες ότι «κάτι έχετε κάνει». Σε τέσσερις, όλοι είναι σίγουροι: κάνατε face lifting. Χαμογελάστε πονηρά και αφήστε τους να νομίζουν… Ας διάβαζαν το ΑΡΜΟΝΙΑ και ας έκαναν κι αυτοί το ίδιο…

Δευτέρα

Πρωινό: Ωμές νιφάδες βρώμης (μουλιασμένες σε φυτικό ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου ή χυμό μήλου) με σταφίδες, μήλο και κανέλα. Εναλλακτικά: μούσλι (άψητο).

Ενδιάμεσο: Γιαούρτι («ζωντανό», προτιμάτε με πέτσα, την οποία όμως θα αφαιρείτε) + ακτινίδιο.

Μεσημεριανό: Ρεβίθια σούπα με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λεμόνι + πολύχρωμη σαλάτα ωμών λαχανικών (π.χ. λάχανο, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι κ.ά.).

Απογευματινό: Μανταρίνια.

Βραδινό: Χούμους (πολτοποιημένα ρεβίθια με ταχίνι) + κρίθινο παξιμάδι + λαχανικά στον ατμό (μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότα, σπαράγγια κ.ά.).

Βάζετε ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού σε όλα τα λαχανικά και στις σαλάτες αυτών. Προσθέστε, αν θέλετε, επιπλέον μυρωδικά και ρόδι.

Τρίτη

Πρωινό: Πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλο, πορτοκάλι, ακτινίδιο, ανανάς) και κολοκυθόσπορους.

Ενδιάμεσο: Καρύδια.

Μεσημεριανό: Καστανό ρύζι στον ατμό με καλαμπόκι και τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα) + πολύχρωμη σαλάτα ωμών λαχανικών.

Απογευματινό: Γιαούρτι + μήλο με κανέλα.

Βραδινό: Ψαρόσουπα με ό,τι ψάρι θέλετε (π.χ. κοκκινόψαρο ή βακαλάο), λίγο ρύζι και πατάτα, πολλά λαχανικά (π.χ. καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ά.), ελαιόλαδο και λεμόνι (όχι αβγολέμονο).

Οι ποσότητες πρέπει να είναι ελεγχόμενες, μέσα στα πλαίσια των αναγκών σας – π.χ. στις φρουτοσαλάτες από 2-3 κομμάτια κάθε φρούτου. Δεν βοηθάτε το δέρμα σας, ούτε όμως το βάρος σας, όταν τρώτε υγιεινά μεν, πολύ δε…

Τετάρτη

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης (ελαφρώς βρασμένες σε νερό) αναμεμιγμένες με ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα) και καρύδια.

Ενδιάμεσο: Γιαούρτι σκέτο ή με ταχίνι (να είναι 100% σησαμοπολτός, χωρίς επιπρόσθετα).

Μεσημεριανό: Φασόλια με καλαμπόκι (εναλλακτικά με καστανό ρύζι ή πατάτα) + πολύχρωμη σαλάτα ωμών λαχανικών.

Απογευματινό: Χυμός ροδιού ή εσπεριδοειδών.

Βραδινό: Σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. λάχανο, μαρούλι, καρότο, κρεμμύδι και πιπεριά), λίγα φασόλια και αβγό βραστό + πολύσπορο ψωμί.

Πίνετε αρκετό νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο ή καλής ποιότητας εμφιαλωμένο (σε γυάλινη φιάλη). Προσθέστε στο νερό σταγόνες φρέσκου λεμονιού ή παγάκια τσαγιού.

Πέμπτη

Πρωινό: Γιαούρτι με ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα (μουλιασμένα αποβραδίς).

Ενδιάμεσο: Ακτινίδιο ή πορτοκάλι + καρύδια.

Μεσημεριανό: Πολύχρωμη σαλάτα φρούτων (π.χ. με πορτοκάλι ή μανταρίνια, μήλο, αχλάδι ή αβοκάντο, ανανά), κατσικίσιο τυρί και κολοκυθόσπορους.

Απογευματινό: Χυμός ροδιού ή λαχανικών ή ανάμικτος (με φρούτα και λαχανικά).

Βραδινό: Φιλέτο λιπαρού ψαριού (π.χ. σολομός ποσέ) με μυρωδικά. Συνοδεύστε με επιπρόσθετα λαχανικά και προαιρετικά πλιγούρι ή γλυκοπατάτα.

Ενισχύστε περαιτέρω την ενυδάτωση και την αντιοξείδωσή σας πίνοντας τσάι, αφεψήματα βοτάνων ή/και καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλα επιπρόσθετα.

Παρασκευή

Πρωινό: Ωμές νιφάδες βρώμης μουλιασμένες σε χυμό μήλου και αναμεμιγμένες με ξερά δαμάσκηνα, κολοκυθόσπορους και προαιρετικά σπασμένο καφετί λιναρόσπορο.

Ενδιάμεσο: Γιαούρτι + ακτινίδιο ή μανταρίνια.

Μεσημεριανό: Φακές με ρύζι (ή κινόα) + πολύχρωμη σαλάτα ωμών λαχανικών με επιπλέον ανάλατες ελιές ή αβοκάντο ή σάλτσα αυτού.

Απογευματινό: Ανανάς (ή μήλο) με καρύδια και κανέλα.

Βραδινό: Ψαχνό κοτόπουλου (προτιμήστε βραστό) ή φιλέτο γαλοπούλας (όχι αλλαντικό) με συνοδευτικό ελαφρώς ψημένο κρεμμύδι και επιπλέον λαχανικά ή χόρτα (π.χ. σπανάκι).

Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που δεν σας αρέσουν με ομοειδή, από την ίδια ομάδα τροφών. Αντί για αλάτι στο φαγητό (περιορίστε το!) χρησιμοποιήστε περισσότερα μυρωδικά.

Σάββατο

Πρωινό: Πολύχρωμη σαλάτα φρέσκων και ξερών φρούτων (π.χ. μήλο, πορτοκάλι, ακτινίδιο, ξερά δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες).

Ενδιάμεσο: Γιαούρτι με ταχίνι.

Μεσημεριανό: Σαρδέλες με ρίγανη ή γαύρος ψητός ή βρασμένα θαλασσινά (γαρίδες, μύδια κ.ά.) + πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών (ωμά και βρασμένα) + ανανάς (ή μήλο) με κανέλα.

Απογευματινό: Χυμός ροδιού ή εσπεριδοειδών ή λαχανικών.

Βραδινό: Ζυμαρικά (π.χ. μακαρόνια ολικής αλέσεως) με σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας ή τριμμένο τυρί + σπανάκι ή λάχανο στον ατμό.

Μπορείτε να εναλλάξετε σε όλα τα ημερήσια μενού το βραδινό γεύμα με το αντίστοιχο μεσημεριανό και τανάπαλιν, εφόσον σας βολεύει καλύτερα. Επίσης, αν δεν γίνεται αλλιώς, να αντικαταστήσετε τρόφιμα από το βραδινό με ομοειδή τρόφιμα που περίσσεψαν από το μεσημεριανό γεύμα.

Κυριακή

Πρωινό: Αβγά φτιαγμένα ποσέ, σερβιρισμένα πάνω σε φέτες πολύσπορου ψωμιού από σίκαλη ή κρίθινο παξιμάδι.

Ενδιάμεσο: Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα (π.χ. μήλο, ακτινίδιο, μανταρίνι) με λίγο γιαούρτι.

Μεσημεριανό: Μοσχάρι με συνοδευτικό ελαφρώς ψημένα λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι και πιπεριές διαφόρων χρωμάτων) + πατάτα ή γλυκοπατάτα ή κινόα στον ατμό + μπρόκολο με σκόρδο.

Απογευματινό: Μαύρη σοκολάτα (10-15 γραμμ. αρκούν!). Εναλλακτικά, άγλυκη μους σοκολάτας ή γιαούρτι με μέλι.

Βραδινό: Σαλάτα με μπρόκολο (ή κουνουπίδι ή λάχανο), καρότα, κρεμμυδάκια, σκόρδο, καλαμπόκι (ή πατάτα ή κινόα), ανάλατες ελιές και προαιρετικά σάλτσα αβοκάντο.

Μικρές παρασπονδίες και αποκλίσεις επιτρέπονται – γιορτές έρχονται! Εξατομικευμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας επιβάλλονται!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125
Update: Δεκέμβριος 2016