Τι να διαλέξω: Γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι;

01.02.2017
Ποιο να προτιμήσετε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε επιλογή και γιατί;


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Διατροφικά στοιχεία

ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ανά 100 g

½ τεμ. 125 g

Χυμός 100 ml

Ανά 100 g

1 τεμ. 135 g

Χυμός 100 ml

Θερμίδες

37

46

42

51

69

46

Πρωτεΐνες (g)

0,7

0,8

0,5

1,0

1,3

0,7

Λιπαρά (g)

0,1

0,1

Ίχνη

0,1

0,2

Ίχνη

Υδατάνθρακες (g)

8,4

10,5

10

11,6

15,7

10,6

Φυτικές ίνες (g)

1,1

1,3

Ίχνη

2,1

2,8

Ίχνη

Τεμ. = τεμάχιο. Οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευση και το στάδιο συγκομιδής κάθε φρούτου.

Γκρέιπφρουτ

Όχι μαζί με φάρμακα!

Φρούτο με πικρή και όξινη γεύση που καταναλώνεται συνήθως ως χυμός. Είναι πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος, καλίου, λυκοπένιου και φλαβονοειδών, όπως η ναριγενίνη, ενώ έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποδίδει λίγες θερμίδες ανά τυπική μερίδα (½ φρούτο).

Ενδεχόμενα οφέλη: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην απώλεια βάρους, στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Παρ’ όλα αυτά δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του από άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με πάρα πολλά φάρμακα και να αυξήσει ή να μειώσει τη δραστικότητά τους.

Πορτοκάλι

Διατροφικός θησαυρός

Έχει πιο γλυκιά γεύση και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (μονάδες ORAC), βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο, υδατάνθρακες και θερμίδες συγκριτικά με το γκρέιπφρουτ, ενώ δεν υστερεί καθόλου σε ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά, όπως φλαβονοειδή, λιμονοειδή και καροτενοειδή.

Ενδεχόμενα οφέλη: Τεκμαίρεται ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό, έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση, συμβάλλει στην ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο, συνεισφέρει στην προστασία αγγείων, δέρματος και ματιών, ενώ του αποδίδονται και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του ως αυτούσιου φρούτου είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε άτομα με αγγειακά προβλήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη και κοιλιακή παχυσαρκία.

Ποιο από τα δύο;

Όταν το δίλημμα απαιτεί μία και μόνο απάντηση και δεν τίθεται θέμα γευστικής προτίμησης, τότε:

  • Το γκρέιπφρουτ είναι μία από τις καλύτερες επιλογές φρούτου χαμηλού σε σάκχαρα όταν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε σωματικό βάρος. Εντάξτε ½ ροζ ή κόκκινο γκρέιπφρουτ στο πρωινό σας γεύμα ή φάτε το 10-15 λεπτά πριν από το μεσημεριανό ή προσθέστε το μέσα σε σαλάτα με πράσινα λαχανικά.

  • Το πορτοκάλι είναι ενδεδειγμένη επιλογή φρούτου για καθημερινή κατανάλωση σε κάθε είδους διατροφή, προτιμότερο όμως να χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσο σνακ ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα. Συνδυάστε το με κανέλα σκόνη και ωμά αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς για να αυξήσετε την απορρόφηση των διατροφικών του στοιχείων και να παρατείνετε το αίσθημα κορεσμού που σας παρέχει.

Προσοχή όμως:

Αποφύγετε την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, ιδίως δε με τη μορφή χυμού, αλλά και πορτοκαλιού, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή πάσχετε από σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Περιορίστε τη σημαντικά εάν υποφέρετε από κεφαλαλγίες ή έχετε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 177
Update: Φεβρουάριος 2017