Πώς θα αποκτήσεις κορμί με γράμμωση

07.05.2013
Ο όρος «γράμμωση» δημιουργήθηκε αρχικά μέσα στα γυμναστήρια από τους bodybuilders, κατόπιν υιοθετήθηκε από τους ειδικούς του fitness και, παρότι δεν απαντάται σε καμία επιστήμη, ούτε στην επίσημη αθλητική ορολογία, πέρασε τελικά στο πλατύ κοινό, όπως και πολλές ακόμη σχετικές φράσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως με παρόμοια σημειολογία, π.χ. «κάνω διατροφή», «στέγνωσα», «έγινα κομμάτια» ή, αντίθετα, «κρατώ νερά», «έχω θολώσει».

Τι είναι η «γράμμωση»;

Εννοιολογικά, στη γλώσσα του γυμναστηρίου, υποδηλώνει την εξειδικευμένη διαδικασία μέσω της οποίας ένα άτομο, ως επί το πλείστον άντρας bodybuilder ή μοντέλο, επιδιώκει να χάσει όσο περισσότερο υποδόριο λίπος μπορεί με κατάλληλη διατροφή και γυμναστική, έτσι ώστε να αναδείξει τους μυς που έχει αποκτήσει κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο, συνήθως στη διάρκεια του χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που ασχολούνται με το fitness και όχι με το bodybuilding, υποδηλώνει την προσπάθεια για απόκτηση ενός καλαίσθητου και σφιχτού σώματος, το οποίο να φαίνεται εμφανώς γυμνασμένο και αθλητικό, θηλυκά μυώδες και στεγνό, χωρίς περιττό λίπος και χωρίς κυτταρίτιδα, με σμιλεμένη εμφάνιση, μυϊκό διαχωρισμό και συμμετρικές αναλογίες, έτσι ώστε να προκαλεί βλέμματα και επιφωνήματα θαυμασμού όταν φορά ελάχιστα ρούχα, π.χ. από την άνοιξη και μετά, ιδίως όμως το καλοκαίρι με τα σορτσάκια, τα μίνι και τα μικροσκοπικά μπικίνι.

Πώς θα την πετύχω;

Εφαρμόζοντας την κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με το ανάλογο πρόγραμμα γυμναστικής (αερόβια, βάρη κ.ά.) για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, συνηθέστερα 8-12, ανάλογα με το πόσο λίπος πρέπει να χάσετε, ώστε να επιτύχετε το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές η τυπική διατροφή για γράμμωση είναι απλή, τουλάχιστον στη θεωρία: ακολουθείς ένα όσο το δυνατόν πιο προσεγμένο διαιτολόγιο («καθαρό από σαβούρες», σύμφωνα με την ορολογία του γυμναστηρίου), τρως πιο τακτικά σε συχνότητα γεύματα, αλλά μικρότερα σε ποσότητα, καταναλώνεις αναλογικά περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μειώνεις τη θερμιδική πρόσληψη από υδατάνθρακες, βασίζεσαι μόνο στα ωφέλιμα λιπαρά, πίνεις πάρα πολύ νερό, ξεφεύγεις προγραμματισμένα από τη διατροφή σου «μια στο τόσο» (cheat day, ελληνιστί: ημέρα εξαπάτησης/κλεψίματος).

Φυσικά, οφείλεις να ακολουθείς κι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να ευνοεί την σύσφιξη και γράμμωση του σώματος. Δες το βίντεο και πάρε ιδέες. Εμείς εμπνευστήκαμε από την hot bikram yoga, που σε κάνει να ιδρώνεις και να βλέπεις άμεσα τη γράμμωση στο σώμα σου.