Γιατί πρέπει ν' αλλάξεις τα φώτα στο γυμναστήριο!

20.05.2013
Ο σωστός φωτισμός στην διάρκεια των ομαδικών μαθημάτων στα γυμναστήρια —από Ζούμπα μέχρι γιόγκα— παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα αδυνατίσματος, συμφωνούν οι ειδικοί.

"Εξαιτίας της θεατρικής φύσης των ομαδικών μαθημάτων σωματικής άσκησης, ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του ύφους του μαθήματος", εξηγεί η Ντόνα Σάιρους, αντιπρόεδρος των γυμναστηρίων Crunch.

Τα κίτρινα ή πορτοκαλί φώτα είναι ιδανικά για τα έντονα ομαδικά προγράμματα, λέει η Σάιρους, ενώ ο φωτισμός για τα μαθήματα της γιόγκα πρέπει να είναι απαλός και διακριτικός. Η ίδια τονίζει ότι ο φωτισμός επηρεάζει και την μουσική υπόκρουση των μαθημάτων.


Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής (ACSM), στους χώρους διεξαγωγής των ομαδικών μαθημάτων θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την διαμόρφωση του φωτισμού.

Ένας από τους λόγους που ο φωτισμός επηρεάζει την διάθεση και κρατάει σε διέγερση τον ασκούμενο είναι ότι μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης —μίας ορμόνης που ρυθμίζει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς (τον καθημερινό ύπνο και αφύπνιση)— λέει ο Γκρέγκορι Τσέρτοκ, σύμβουλος αθλητικής ψυχολογίας στο ACSM.


"Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο εγκέφαλος εκκρίνει μελατονίνη", εξηγεί ο ίδιος. Οι κανονισμοί του ACSM τονίζουν ότι θα πρέπει στα γυμναστήρια να γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιείται φυσικός φωτισμός.