Η έγκυος που κάνει Crossifit: κάνει καλό στο μωρό;

24.09.2013
To crossfit έχει μεταβληθεί σε φιτνες μανία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Μανία έγινε το crossfit και για μια 35χρονη ετοιμόγεννη από το Λος Άντζελες, την Lea-Ann Ellison, η οποία είναι οχτώ μηνών και συνεχίζει να σηκώνει βάρη.

Ο λογαριασμός της Λι Αν στο Facebook γέμισε επικριτικά σχόλια και η ίδια .έσπευσε να δικαιολογήσει την επιλογή της. Τελικά, κάνει κακό στο τρίτο παιδί που περιμένει ή απλά υπερβάλουμε;

Είναι προφανές πως τα οφέλη της άσκησης στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολλά. Τούτο βεβαιώνουν δεκάδες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες υποστηρίζουν πως η ήπια γυμναστική στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνει την ενέργεια της εγκύου, μειώνει την αρτηριακή πίεση, φτιάχνει τη διάθεση και προ οικονομεί πως το μωρό που θα γεννηθεί δεν θα είναι υπέρβαρο (British Journal of Sports Medicine)

Από την άλλη μεριά, οι γιατροί επιμένουν πως η έντονη γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τράχηλο και πρόωρο τοκετό.

Η Λι Αν επιμένει πως σοκαρίστηκε από την αντίδραση του κόσμου αφού και στις προηγούμενες δύο εγκυμοσύνες συνέχισε να γυμνάζεται κανονικά και με τις ευλογίες του γιατρού της.

Η Έλισον μίλησε στο Shine του Yahoo, όπου τόνισε πως τα βάρη που σηκώνει δεν ξεπερνούν τα 15 έως 30 κιλά. Η ίδια τονίζει πως γυμνάζεται από τα 16 της χρόνια έντονα και μαχητικά έχοντας δοκιμάσει: τρέξιμο, κολύμπι, ορειβασία, ποδήλατο, άρση βαρών ενώ πριν δύο χρόνια ανακάλυψε το crossfit το οποίο και ερωτεύτηκε.

Τι είναι το crossfit: Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης κai βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή, λειτουργικών ασκήσεών (όπως το τρέξιμο, άλματα, έλξεις, ημικαθίσματα, ωθήσεις, κινήσεις ζετέ και αρασέ- τα αγαπημένα της εγκύου) που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Στόχος του Crossfit είναι να προετοιμάσει όσους το ασκούν για όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκίνοι που το παρακάνουν και εξαντλούνται με τις λιποθυμίες κνα αποτελούν συχνό φαινόμενο για όσους το παρακάνουν.

Η Έλισον προπονούνταν 5 φορές την εβδομάδα πριν την εγκυμοσύνη ενώ τώρα κάνει crossfit μόνο τρεις φορές. Η ίδια τονίζει πως έχει πάρει 10 ολόκληρα κιλά στην εγκυμοσύνη της και απορεί γιατί κανείς δεν επεμβαίνει για εκείνες τις εγκύους που υποσιτίζονται και δεν γυμνάζονται τάχα για να αφήσουν αψεγάδιαστη τη σιλουέτα τους.

Η Έλισον ξεκινά την ημέρα της φτιάχνοντας πρωινό για τον 8χρονο γιο και την 12χρονη κόρη της. Καταναλώνει και η ίδια μισό πιάτο βρώμη με λάδι καρύδας και κανέλα και μια ομελέτα με τρία αυγά, μαύρα φασόλια και αβοκάντο (και ρόφημα πρωτεΐνης) ενώ σπεύδει για προπόνηση όσο τα παιδιά πάνε στο σχολείο. Το μεσημεριανό της περιλαμβάνει σαλάτα και ψητή μπριζόλα ή κοτόπουλο με μακαρόνια ενώ το δείπνο άπαχη πρωτεΐνη με λαχανικά και ρύζι. Για τις λιγούρες της η έγκυος απολαμβάνει μικρά κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Η γνώμη του γιατρού του shine: Ο Steve Goldstein, καθηγητής γυναικολογίας και ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (δεν είναι γιατρός της αρσιβαρίστριας εγκύου) τονίζει:

''Η Αν φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζει τα όριά της, έχει μειώσει το χρόνο άσκησης και εφόσον ξεκουράζεται όποτε νιώθει αδύναμη, δεν βλάπτει το μωρό της.

Παρόλα αυτά, το σώμα περνά διάφορα σοκ στην περίοδο της εγκυμοσύνης ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διαταρράσεται τόσο η ισορροπία όσο και το κέντρο βάρους. Είναι σημαντικό για μια γυναίκα να μην ξεκινήσει μια νέα σωματική δραστηριότητα στην περίοδο της εγκυμοσύνης αφού η περίοδος αυτή από μόνη της αποτελεί ένα νέο σπορ''.

Απόδοση Κ.Π