Top 10: οι καλύτεροι τρόποι άσκησης -Νο2

21.12.2013
Οι δέκα αποδοτικότεροι τρόποι άθλησης στο γυμναστήριο. Φέρε εγκαίρως το σώμα σου στην κατάσταση που επιθυμείς με τους τρόπους που εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τους περισσότερους τους μάθαμε μέσα στο 2013.

ρωτότυπη η ιδέα της γυμναστικής φορώντας ψηλοτάκουνες γόβες, εξαιρετικό να κάνεις yoga με ακροβατική αιώρα ή ασκήσεις pilates κρεμασμένη ανάποδα, εμπνευσμένη σκέψη να μιμείσαι τους πρωτόγονους σηκώνοντας λιθάρια, προχωρημένο να γυμνάζεσαι όπως ένας πεζοναύτης. Σε ποιες όμως απευθύνονται και πόσες αφορούν οι νεωτεριστικές τάσεις της γυμναστικής ή fitness trends; Πιθανώς σε ελάχιστες, ενδεχομένως τις νεότερες και πλέον ενθουσιώδεις με την άθληση, και προφανώς όχι για πολύ. Κι ενώ τέτοιου είδους προγράμματα έρχονται και παρέρχονται, κάποια άλλα προγράμματα γυμναστικής παραμένουν αξίες σταθερές, όντας διαχρονικά και σίγουρα πιο αποτελεσματικά.

Επίλεξε σωστά, γυμνάσου αποτελεσματικά

Τop 10 προγράμματα γυμναστικής. Πληροφορήσου τι είναι το καθένα, τι μπορείς να πετύχεις και αν σου ταιριάζει..

6. Low Impact Aero Dance
Γυμναστική χορεύοντας

Τι είναι: Ομαδικό πρόγραμμα με χορογραφημένους βηματισμούς και δυναμικές κινήσεις χεριών-ποδιών, στο ρυθμό της μουσικής, υπό την καθοδήγηση γυμναστή. Συχνά οι βηματισμοί συνδυάζονται με τεχνικές και κινήσεις αυτοάμυνας από πολεμικές τέχνες, π.χ. kick boxing, karate, tae kwon do. Προς το τέλος του προγράμματος αφιερώνεται επιπλέον χρόνος σε μη χορογραφημένες ομαδικές ασκήσεις.

Βασικό χαρακτηριστικό: Σε όλες τις μετακινήσεις το ένα πόδι βρίσκεται πάντα σε επαφή με το έδαφος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγεται η καταπόνηση των αρθρώσεων.

Ελάχιστη συχνότητα: Τρεις φορές εβδομαδιαίως από 45 λεπτά.

Τι πετυχαίνεις: Καρδιαγγειακά οφέλη, αύξηση αντοχής, βελτίωση συντονισμού, γυμνάζετε άριστα το κάτω μέρος του σώματος.

Σου ταιριάζει αν: Έχεις περάσει τα πρώτα «-άντα», σου αρέσει ο χορός και η μουσική, προτιμάς τα ομαδικά προγράμματα, είσαι αρχάρια στην αεροβική ή γενικότερα στη γυμναστική.

7. Pilates
Έμφαση στη λεπτομέρεια

Τι είναι: Πρόγραμμα γυμναστικής βασισμένο σε μια σειρά 500 λειτουργικών ασκήσεων, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τον J. H. Pilates. Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως επίκεντρο το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτιαίοι) και εκτελούνται με το βάρος του σώματος ή με ειδικά όργανα.

Βασικό χαρακτηριστικό: Το πρόγραμμα γίνεται με ελεγχόμενο και εξατομικευμένο τρόπο (προσαρμογή στο σωματότυπο) υπό την επίβλεψη ειδικού εκπαιδευτή.

Ελάχιστη συχνότητα: Δύο φορές εβδομαδιαίως από 30-60 λεπτά.

Τι πετυχαίνεις: Συμμετρική εκγύμνα- ση, αύξηση δύναμης, ευλυγισίας, ελαστικότητας, καλυτέρευση συντονισμού και μυϊκού ελέγχου, βελτίωση αναπνευστικής λειτουργίας και στάσης σώματος, ανακούφιση από πόνους σε αυχένα και μέση.

Σου ταιριάζει αν: Έχεις καθιστικό τρόπο ζωής, σε ελκύουν οι εναλλακτικοί τρόποι άσκησης, προτιμάς τα ελεγχόμενα προγράμ-ματα, υποφέρεις από μυοσκελετικούς πόνους ή επιθυμείς να αποκτήσεις ένα καλογυμνασμένο σώμα με δυνατούς κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.

8. Sports Training
Γυμνάσου σαν αθλήτρια

Τι είναι: Ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα σε γυμναστήριο ή εξωτερικούς χώρους. Κάθε συνεδρία προπόνησης περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές ασκήσεις, συνήθως «δανεισμένες» από διάφορα αγωνιστικά αθλήματα, όπως δρομικά σπριντ, σκοινάκι, πλειομετρικά άλματα, εμπόδια, ιμάντες εξάρτησης, μονόζυγο, ιατρικές μπάλες, δράμια, αλτήρες, ασκήσεις άρσης βαρών κ.ά. Οι ασκήσεις είναι κυρίως συνδυαστικές, δηλαδή κινητοποιούν συντονισμένα μεγάλες και μικρότερες μυϊκές ομάδες, ενώ επίσης μπορεί να αποσκοπούν στη συμμετοχή σε ειδικούς αγώνες, π.χ. Cross Fit.

Χαρακτηριστικό: Ιδιαίτερα έντονη γυμναστική, που έως ένα βαθμό μιμείται την προπόνηση των επαγγελματιών αθλητών, στοχεύοντας στην επίτευξη προσωπικών ρεκόρ.

Ελάχιστη συχνότητα: Μία προπόνηση των 30-60 λεπτών κάθε τρεις μέρες.

Τι πετυχαίνεις: Μέγιστη καύση θερμίδων, αύξηση δύναμης, βελτίωση αντοχής, ευλυγισίας, συντονισμού, ισορροπίας και ανθεκτικότητας, απόκτηση αθλητικής κορμοστασιάς.

Σου ταιριάζει αν: Είσαι ή νιώθεις νέα, δεν έχεις προβλήματα υγείας, έχεις καλή φυσική κατάσταση και υποδομή από διάφορα αθλήματα, σε εξιτάρει η σκληρή προπόνηση.

9. Strength Training
Προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης

Τι είναι: Ατομικό πρόγραμμα γυμναστικής, ευρέως γνωστό ως «προπόνηση με βάρη». Σχεδόν στο σύνολο των ασκήσεων χρησιμοποιείται επιπρόσθετη αντίσταση, π.χ. μπάρα με δίσκους βαρών, αλτήρες, τροχαλίες. Οι επιλεγόμενες ασκήσεις γυμνάζουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες και εκτελούνται με προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων, σετ και διαλειμμάτων, ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη αντίσταση και το στόχο, π.χ. 2-4 σετ με 8-12 επαναλήψεις για αύξηση της μυϊκής μάζας.

Βασικό χαρακτηριστικό: Το πρόγραμμα πρέπει να είναι απολύτως εξατομικευμένο, να αλλάζει εντελώς 4-6 εβδομάδες και ο επανασχεδιασμός του να γίνεται ύστερα από ανασκόπηση της προόδου μέσω ειδικών τεστ ελέγχου της φυσικής κατάστασης.

Ελάχιστη συχνότητα: Δύο-τρεις φορές εβδομαδιαίως από 25-40 λεπτά τη φορά.

Τι πετυχαίνεις: Ολοκληρωμένη μυϊκή εκγύμναση, ισχυροποίηση μυών, αύξηση μυϊκής μάζας, βελτίωση σωματικής διάπλασης, αυξημένη ταχύτητα μεταβολισμού.

Σου ταιριάζει αν: Προτιμάς τα ατομικά προγράμματα, σου αρέσει να σηκώνεις βάρη, δίνεις προτεραιότητα στη σωματική σου εμφάνιση, θέλεις να βελτιώσεις γρήγορα προβληματικές περιοχές, όπως π.χ. γοφοί, μηροί.

10. Yoga
Τρόπος γυμναστικής, φιλοσοφία ζωής

Τι είναι: Ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας, τρόπου ζωής και άσκησης. Παρότι υπάρχουν δεκάδες στυλ, σχεδόν όλα χρησιμοποιούν παραδοσιακές σωματικές στάσεις, ασκήσεις και μεθόδους αναπνοής, παρόμοιες τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμού και χαλάρωσης. Εντούτοις, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές, που αναμειγνύουν το παραδοσιακό με σύγχρονο, όπως yoga με pilates, βάρη, συνασκήσεις κ.ά., αποσκοπώντας κυρίως στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Βασικό χαρακτηριστικό: Όλο το σώμα ή επιμέρους μέλη του κινούνται σε αρμονία με την αναπνοή ή παραμένουν ακίνητα για κάποιο χρόνο σε μια ειδική στάση.

Ελάχιστη συχνότητα: Δύο-τρεις φορές εβδομαδιαίως από 30-45 λεπτά τη φορά.

Τι πετυχαίνεις: Πνευματική και σωματική ευεξία, εσωτερική ηρεμία, καλύτερο σωματικό έλεγχο, πιο ευλύγιστο κορμί.

Σου ταιριάζει αν: Σε ελκύουν οι ανατολικές φιλοσοφίες, είσαι αγχώδης, θέλεις έναν πιο χαλαρό τρόπο άσκησης.