Τραγούδια που αυξάνουν την ένταση της άσκησης

21.10.2014
Τα αγαπημένα σου τραγούδια μπορούν να σε εμπνεύσουν να κάνεις τα πιο τρελά πράγματα, όπως το να τραγουδήσεις καραόκε ή να χορέψεις με πάθος μπροστά σε κόσμο.

Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise, απέδειξε ότι μπορούν να ενισχύσουν και τη γυμναστική σου!

Οι ερευνητές ζήτησαν από 20 μέτρια- δραστήριους ενήλικες ηλικίας από 18 μέχρι 26 να κάνουν ένα σύντομο σπριντ σε ένα στατικό ποδήλατο. Η πρώτη ομάδα παράλληλα άκουγε και τραγούδια από μία εξατομικευμένη λίστα τραγουδιών που είχαν επιλέξει, ενώ η δεύτερη δεν άκουγε μουσική. Φυσικά, δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί που άκουγαν μουσική ανέφεραν ότι ευχαριστήθηκαν περισσότερο την άσκηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας έδειξαν ότι όσοι άκουγαν μουσική, είχαν και μεγαλύτερη μέση απόδοση από αυτούς που δεν άκουγαν.

Η Lunden Souza, πιστοποιημένη προσωπική γυμνάστρια και προπονήτρια φυσικής κατάστασης για το runtastic.com, μία εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων καταγραφής της φυσικής κατάστασης και εφαρμογών υγιεινού τρόπου ζωής, αναφέρει ότι ο ρυθμός του τραγουδιού που ακούει μπορεί να επιδράσει στο ρυθμό του τρεξίματός της.

Για το λόγο αυτό, έχει αναπτύξει μία στρατηγική στην οργάνωση της λίστας των τραγουδιών που ακούει.

«Για πιο γρήγορη και έντονη άσκηση, προσπαθώ να πιέζω τον εαυτό μου επιλέγοντας τραγούδια που έχουν πιο γρήγορο ρυθμό.

Συνήθως ακούω το "Can't Hold Us" (Macklemore and Ryan Lewis, featuring Ray Dalton) και το "Eat Sleep Rave Repeat" (Fatboy Slim, Riva Starr, and Beardyman) στη μέση και στο τέλος της γυμναστικής μου, επειδή είναι ιδανικά για ταχύτερες ασκήσεις». Η Souza αναφέρει ότι ακούει και την Beyoncé αλλά και την Taylor Swift όταν γυμνάζεται.

«Τα γεμάτα αυτοπεποίθηση τραγούδια τους που αναφέρονται στη γυναικεία δύναμη είναι απλώς μεταδοτικά. Όταν τα ακούς, η διάθεσή σου φτιάχνει αμέσως», μας λέει.

Η Souza σου προτείνει την ακόλουθη λίστα τραγουδιών που έφτιαξε προκειμένου να σε βοηθήσει να αυξήσεις λίγο την ένταση της μουσικής αλλά και των ασκήσεών σου.

1. Taylor Swift, "Shake It Off"
2. Beyoncé, "Run The World (Girls)"
3. Linkin Park, "Numb"
4. Miranda Lambert and Carrie Underwood, "Somethin' Bad"
5. Justin Timberlake, "TKO"
6. DMX, "Already"
7. Ciara, "Gimme Dat"
8. DJ Snake and Lil John, "Turn Down for What"
9. Fort Minor, "Remember the Name"
10. Eminem, "Monster" (feat. Rihanna)
11. Katy Perry, "This Is How We Do"
12. Fatboy Slim, Riva Starr, and Beardyman, "Eat Sleep Rave Repeat"
13. Live, "I Alone"
14. Avicii, "Addicted To You"
15. Macklemore and Ryan Lewis, "Can't Hold Us" (feat. Ray Dalton)
16. Martin Tungevaag, "Wicked Wonderland"*
17. Zedd, "Stay The Night"
18. Jay Z and Kanye West, "Lift off" (feat. Beyonce)