Μυήσου στην προπόνηση ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας

29.10.2014
Ο Παναγιώτης Πλαγιαννάκος, καθηγητής φυσικής αγωγής και αθλητισμού, NASM certified personal trainer, σύμβουλος άσκησης και υγείας και προπονητής καλαθοσφαίρισης, συστήνει την προπόνηση της ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας που είναι πολύ hot αυτή τη στιγμή στο χώρο του fitness.
Τι είναι η ιδιοδεκτικότητα;

Η σωρευτική εισαγωγή πληροφοριών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα από μηχανοϋποδοχείς που βρίσκονται στον αρθρικό θύλακο , στους συνδέσμους , στους τένοντες , στους μύες και στο δέρμα.

Γιατί να χρησιμοποιήσω ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας;

Με τις ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας – ισορροπίας ο στόχος είναι η αύξηση της ικανότητας του ασκούμενου να σταθεροποιήσει τις αρθρώσεις του και να διατηρεί την ορθή στάση του σώματος. Το σώμα αναγκάζεται να επιστρατεύσει περισσότερους μύες για να σταθεροποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δαπανηθούν περισσότερες θερμίδες.

Τα οφέλη των συγκεκριμένων ασκήσεων;

Βελτίωση της μυικής αντοχής

Ενίσχυση της σταθερότητας των αρθρώσεων

Αύξηση της ευλιγισίας

Ενίσχυση του ελέγχου της στάσης του σώματος (ορθοσωμία)

Βελτίωση της νευρομυικής αποτελεσματικότητας (ισορροπία , σταθεροποίηση , μυική συναρμογή)

Ενδείκνυνται για αρχάριους;

Με βάση την αρχή της προοδευτικότητας , από το εύκολο στο δύσκολο και από το απλό στο σύνθετο μπορούν να εκτελεστούν από οποιοδήποτε επιπέδου ασκούμενο.

Xρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση από κάποιο ειδικό;

Μπορούν να εκτελεστούν σε οποιοδήποτε ιδιοδεκτικά εμπλουτισμένο περιβάλλον (ελεγχόμενο , ασταθές ). Η πρόοδος των ασκήσεων γίνεται σε ιδιοδεκτική βάση. Κρίνεται αναγκαίες οι συμβουλές ενός καθηγητή φυσικής αγωγής για την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Ποιός είναι ο Παναγιώτης Πλαγιαννάκος:
Απόφοιτος Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών με ειδικότητα Καλαθοσφαίρισης. Πτυχίο personal trainer by NASM ως σύμβουλος άσκησης και υγείας. Έχω εργαστεί 15 χρόνια ως γυμναστής σε ιδωτικούς χώρους γυμναστηρίων αλλά και σε αθλητικους οργανισμούς στο κομμάτι του fitness. Ασχολούμαι με το personal training τα τελευταία 6 χρόνια σε αθλητικό επίπεδο, όσον αφορά στην ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων, αλλά και στην εκγύμναση ατόμων και ιδιαίτερα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Μεγάλη αγάπη είναι το μπάσκετ με το οποίο ασχολούμαι επαγγελματικά ως προπονητής αλλά και ερασιτεχνικά σαν πάιχτης.
Βρες τον Παναγιώτη και στο FACEBOOK