Γυμναστική & περίοδος: Χρήσιμες συμβουλές

19.01.2015
Σου προτείνουμε μερικούς τρόπους άθλησης για τις ημέρες της περιόδου.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν είναι σίγουρα ότι πιο ευχάριστο, ειδικά αν έχεις πόνους και έντονα συμπτώματα όπως κράμπες και ημικρανίες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ασκήσεις και είδη γυμναστικής όπου μπορείς να καταφύγεις τις δύσκολες ημέρες του μήνα, όπου καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη κι επίπονη άσκηση, ειδικά αν νιώθεις αδύναμη. Κι αν είσαι από τις γυναίκες που λατρεύουν τη γυμναστική και φοβούνται πως αν λασκάρεις την ένταση μερικές ημέρες θα χάσεις τη φόρμα σου, μη φοβάσαι. Χρειάζονται και διαλειμματάκια που και που.

Ήπια γιόγκα. Γιατί όχι;

Κορίτσια, μια από τις πιο ενδεδειγμένες μορφές άσκησης για τις δύσκολες ημέρες είναι η γιόγκα. Η ήπια άσκηση σε συνδυασμό με τη χαλαρωτική επίδραση της συγκεκριμένης γυμναστικής στον οργανισμό, βοηθά στο να απομακρυνθούν οι τοξίνες ενώ ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Κάτι τέτοιο βοηθά στην πρόληψη των πόνων και των κραμπών. Κι αν δε νιώθεις καλά για να βγεις από το σπίτι υπάρχουν αρκετά βιντεάκια στο you tube με ασκήσεις γιόγκα.

Αν δε σου αρέσει η γιόγκα υπάρχει και το πιλάτες

Αν δεν είσαι οπαδός της γιόγκα, μπορείς να δοκιμάσεις το πιλάτες. Και αυτού του είδους η άσκηση βοηθά στην καλή κυκλοφορία και τη σωστή λειτουργία της λέμφου και σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Επίσης, η ήπια άσκηση και οι κινήσεις του πιλάτες θα σε βοηθήσει ν' απαλλαγείς κι από την αίσθηση φουσκώματος.

Πες ναι στο περπάτημα και νιώσε ευεξία

Το περπάτημα - δεν έχει σημασία ο ρυθμός ή το που θα επιλέξεις να το κάνεις - είναι κι αυτό μια από τις πιο ενδεδειγμένες μορφές άσκησης για τις δύσκολες ημέρες. Το περπάτημα θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τους κοιλιακολυς πόνους αλλά επίσης θα δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και τις μυικές κράμπες.

Κάνε διατάσεις, μη τις υποτιμάς

Αν είσαι στις πρώτες ημέρες που και κάθε βήμα σου φαίνεται ακατόρθωτο, πες ναι σε μερικές διατάσσεις. Σήκω από το κρεβάτι και κανε διατασσούλες για ένα δεκαλεπτάκι και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Κάνοντας πρωινή γυμναστικούλα - έστω και ήπιας μορφής - θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις με μεγαλύτερη ενέργεια την ημέρα και θα ανακουφιστείς από τους πόνους.

Τι να προσέξεις:

Μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπληρώσεις δυνάμεις με τη σωστή διατροφή. Πες ναι σε Ωμέγα 3 λιπαρά, λαχανικά και πρωτεΐνες, πιες νεράκι, κάνε ένα ζεστό μπανάκι και ξεκουράσου.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα