Γυμνάσου με το ταίρι σου & φτιάξε κορμί

23.01.2015
Μπορεί να νομίζεις πως η γυμναστική είναι προσωπικό θέμα, νέα έρευνα όμως δείχνει πως ίσως θα έπρεπε να βάλεις και το ταίρι σου στο κόλπο. Όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα, το αδυνάτισμα και η άσκηση έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν η προσπάθεια γίνεται μαζί με το σύντροφό μας.

Στην πραγματικότητα η μελέτη δεν μας λέει κατι καινούριο, αφού όλοι ξέρουμε πως όταν έχουμε συνοδοιπόρο στην προσπάθεια αντέχουμε περισσότερο και φτάνουμε πιο εύκολα στο στόχο μας, απ΄ότι αν αγωνιζόμασταν μόνοι.

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευυνητές από το University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Τζάκσον κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine".

Για να καταλήξουν σε συμπερασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν για τέσσερα χρόνια 3.722 ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών που είτε ήταν παντρεμένα, είτε συζούσαν.

Όπως αποδείχτηκε, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν τριπλάσιες και παραπάνω πιθανότητες να χάσουν βάρος και να συνεχίσουν την γυμναστική όταν το έτερον ήμισυ τους ακολουθεί. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ένας παρακινεί τον άλλον και τον βγάζει από την αδράνεια. Σκέψου για παράδειγμα πως ο σύντροφός σου ειναι φαν του συμναστηρίου και των σπορ. Δε θα σε παρακινήσει να δοκιμάσεις κι εσύ την αγαπημένη του συνήθεια; Άλλωστε, πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου καθισμένη σε μια πολυθρόνα και να σκέφτεσαι να πας στο γυμναστήριο αλλά εν τέλει να μην παίρνεις την απόφαση; Αν ο σύντροφός σου - ακόμη κι αν δεν είναι φανατικός της άθλησης - πάρει την απόφαση να ασκηθεί, δε θα σε ξεσηκώσει;

Για να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η παρακίνηση σκέψου πως σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των γυναικών και το 67% των ανδρών άρχισαν να γυμνάζονται, όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την απόφαση να το κάνει, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν πολύ μικρότερα (24% και 26%), όταν ο σύντροφός τους παρέμενε καθηλωμένος... στον καναπέ.

Όσον αφορά την απόφαση να αρχίσει κανείς δίαιτα, το 26% των ανδρών και το 36% των γυναικών την ξεκίνησαν, όταν το έτερον ήμισυ έκανε το ίδιο, ενώ τα ποσοστά ήσαν πολύ μικρότερα (10% και 15%), όταν ο/η σύντροφός τους δεν το έπαιρνε απόφαση να αδυνατίσει και δεν πρόσφερε χείρα βοηθείας.