Για μία θέση στο δρόμο: Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

27.02.2015
Το σημαντικότερο όταν κινούμαστε στους δρόμους των πόλεων μας, και ειδικά στους δρόμους της Αθήνας, είναι η θέση που έχουμε στον δρόμο. Αυτή η θέση μπορεί να μας κάνει ορατούς στους οδηγούς των αυτοκινήτων, να μας διευκολύνει στις αλλαγές πορείας, και το κυριότερο να μας δώσει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στην διάρκεια της μετακίνησης μας σε αστικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Το σημαντικότερο όταν κινούμαστε στους δρόμους των πόλεων μας, και ειδικά στους δρόμους της Αθήνας, είναι η θέση που έχουμε στον δρόμο. Αυτή η θέση μπορεί να μας κάνει ορατούς στους οδηγούς των αυτοκινήτων, να μας διευκολύνει στις αλλαγές πορείας, και το κυριότερο να μας δώσει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στην διάρκεια της μετακίνησης μας σε αστικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες, βγαλμένοι από την εμπειρία και την καθημερινή μετακίνηση στη “ζούγκλα” της πόλης. Θα τους αναφέρω συνοπτικά και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι.

1. Κινηθείτε στην μέση της δεξιάς λωρίδας. Διεκδικήστε τον χώρο σας. Όποιος θέλει να προσπεράσει, μπορεί να το κάνει από την αριστερή ή αριστερές λωρίδες και έτσι είναι το σωστό να κάνει. Ποτέ μην κινείστε λίγο δεξιά προς τα πεζοδρόμια, γιατί αν κάποιος βαρεθεί ή έχει το περιθώριο να μην αλλάξει λωρίδα, τοτε μπορεί να σας στριμώξει στις άκρες του δρόμου όπου έχει σχάρες κτλ. Σε περίπτωση δε, πτώσης, το πεζοδρόμιο πρέπει να είναι μακριά σας. Σε περίπτωση παρκαρισμένων αυτοκινήτων, οι αριστερές πόρτες τους πρέπει να είναι μακριά σας.

2. Όταν έχει πυκνή ροή αυτοκινήτων και είναι μπροστά και πίσω σας αυτοκίνητα, κινηθείτε σε γραμμή ανάλογη με τις αριστερές ρόδες του μπροστινού αυτοκινήτου. Λίγο πιο αριστερά, στην ευθεία του καθρέφτη του μπροστινού. (Να σας βλέπει, όχι στα νεκρά του σημεία.). Έτσι αν δεν προλάβει να σταματήσει ο πίσω να έχετε έξοδο διαφυγής. Να κάνετε ένα ελιγμό και να φύγετε.. (και να κολλήσει ο πίσω στον μπροστινό, μην κάνει σάντουιτς εσάς).

3. Το βράδυ κινηθείτε στην μέση της δεξιάς λωρίδας και με αναμμένο στο φως στο strobe mode. Αν το φως είναι εκτυφλωτικό, (πάρτε ένα εκτυφλωτικό) δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσει κανείς πίσω σας, εκτός αν θέλει να στρίψει.

4. Στα φανάρια φρενάρετε προς τα αριστερά της δεξιάς λωρίδας. Αν δεν προλάβει να φρενάρει ο πίσω να μην κολλήσει πάνω σας.

5. Έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά για τα μηχανάκια! (γι’ αυτό να μην φοράτε ακουστικά όταν κάνετε ποδήλατο). Οι οδηγοί των μηχανών μπορεί να σας παρασύρουν εύκολα, γιατί συχνά κάνουν ελιγμούς. Έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά για να ακούσετε από πού σας έρχεται η μηχανή.

6. Μην προσπερνάτε τα λεωφορεία και φορτηγά από την δεξιά πλευρά. Καθίστε λίγο πίσω από την ευθεία που είναι ο καθρέφτης τους, στα αριστερά, να προλάβει να σας δει ο οδηγός και προσπεράστε προσεκτικά από τα αριστερά.

Αν είσαστε σε αριστερή στροφή, τότε κάντε το ανάποδο. Πηγαίνετε προσεκτικά από τα δεξιά μπροστά από το φορτηγό ή λεωφορείο έτσι ώστε να προλάβει να σας δει ο οδηγός του. Αν το φορτηγό είναι τερράαααστιιιοοο τότε σταθείτε μπροστά του και μακριά του. Κάτω και κολλητά μπροστά από το φορτηγό ή το λεωφορείο δεν μπορεί να σας δει ο οδηγός γιατί είναι νεκρό σημείο εκεί.

7. Αν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα, κοιτάξτε με τα μάτια σας - γυρνώντας το κεφάλι - και όχι με τον καθρέφτη και εννοείται φροντίστε να υπολογίσετε πόσο γρήγορα έρχονται, αν έρχονται, αυτοκίνητα από τα αριστερά. Αν δείτε ότι άνοιξε φανάρι πίσω σας κτλ. μην επιχειρήσετε να αλλάξετε λωρίδα, γιατί θα σας πάρουν σβάρνα οι μηχανές που φεύγουν πρώτες και συνήθως με μεγάλη ταχύτητα από τα φανάρια. Αφήστε τους να φύγουν όλοι και μετά αλλάξτε λωρίδα. Αν δεν κινούνται πολύ γρήγορα, πιάστε την ταχύτητα των αυτοκινήτων και κάντε κανονικά αλλαγή λωρίδας μπροστά τους με την ταχύτητα τους.

8. Από τέρμα δεξιά σε τέρμα αριστερά κάντε την αλλαγή στο προηγούμενο φανάρι. Ενημερώστε και τον οδηγό που είναι πίσω σας ότι θα στρίψετε αριστερά και φύγετε κανονικά. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναπτύξετε μεγαλύτερη ταχύτητα φεύγοντας από το φανάρι. Αυτό δεν γίνεται αν η στροφή που θέλετε να μπείτε είναι 10 χιλιόμετρα πιο κάτω..

Εκεί πάμε στις προηγούμενες οδηγίες. Περιμένετε να φύγουν οι γρήγοροι, υπολογίστε με πόσα έρχονται οι πιο αργοί, κάντε αλλαγή με την ταχύτητα τους, μπροστά τους, σταδιακά από την μία λωρίδα στην άλλη, έτσι ώστε να προλάβουν να σας δουν και να σας παραχωρήσουν προτεραιότητα.

Και τέλος αν ακούσετε, δείτε ή και απλά υποψιαστείτε, ότι κάτι επικίνδυνο έρχεται από πίσω σας, τότε μην κάνετε σπαστικές κινήσεις ή απότομους ελιγμούς. Δεν έχει νόημα να πέσετε από μόνοι σας μπροστά σε κανέναν.