Δικαιολογία #2: "Δεν έχω χρόνο"

29.10.2015
Άλλη μια δικαιολογία που μας κάνει να μην βγαίνουμε για ποδήλατο όσο συχνά θα θέλαμε. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει; Μήπως αν βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες, βρούμε χρόνο για όλα;

Σε συνέχεια λοιπόν προηγούμενου άρθρου μας, παρακάτω θα "αναμετρηθούμε" με τη δικαιολογία:

Και ποιος έχει! Για να είμαστε δίκαιοι, αν κάνεις τρεις δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, σίγουρα θα έχεις θέμα χρόνου. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι με πλήρη απασχόληση, εργαζόμενοι σε βάρδιες με κυλιόμενα ωράρια, μονογονεϊκές οικογένειες ή πολύτεκνοι που τα καταφέρνουν και βρίσκουν χρόνο για ποδήλατο.

Να τι να κάνεις λοιπόν για να βάλεις το ποδήλατο στο πρόγραμμά σου:

Πήγαινε δουλειά με το ποδήλατο: Η καθημερινή μετακίνηση με το ποδήλατο είναι μακράν η πιο δημοφιλής λύση για κάποιον που έχει φορτωμένο πρόγραμμα. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να κάνεις όλη τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά με το ποδήλατο (λόγω απόστασης ή φυσικής κατάστασης, κλπ.), σίγουρα θα μπορείς να κάνεις ένα κομμάτι αυτής και μετά, παίρνεις το μετρό για παράδειγμα. Επίσης, μπορείς να επιλέγεις να κάνεις άλλες καθημερινές δουλειές με το ποδήλατο, όπως το να πηγαίνεις για ψώνια ή να βγαίνεις για ένα ποτό. Απλά σκέψου πόσος χρόνος πάει χαμένος όταν βρίσκεσαι κολλημένος με το αυτοκίνητο στην κίνηση!

Ξύπνα πρωί: Ευεξία… Έχεις τη μέρα μπροστά σου… Αναζωογόνηση… Σίγουρα θα έχεις ακούσει κάτι από όλα αυτά για όσους ξυπνάνε νωρίς το πρωί και κάνουν την προπόνησή τους πριν από την εργασία τους! Και δεν έχουν άδικο· είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό! Ετοίμασε τα ρούχα σου και το ποδήλατό σου από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να ξυπνήσεις το πρωί και να φύγεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ανέβεις στο προπονητήριο σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός ή είναι ακόμη σκοτεινά έξω. Μόλις τελειώσεις κάνε ένα ντουζάκι και είσαι έτοιμος!

Άσε τα μικροπράγματα στην άκρη: Κοίταξε, δε γίνεται να δουλεύεις, να έχεις προσωπική ζωή ή οικογένεια και χίλιες-δυο άλλες υποχρεώσεις, να θες να βγαίνεις για ποδήλατο και να θες επίσης να είναι και το σπίτι σου στην εντέλεια… Άσε τα μικροπράγματα στην άκρη για λίγο· το σπίτι δε θα είναι άψογο και οι γλάστρες μπορεί να έχουν και μερικά αγριόχορτα στο χώμα, αλλά δε χάθηκε κι ο κόσμος! Αν βάλεις προτεραιότητα το ποδήλατο, θα το κάνεις. Όσο για τα αγριόχορτα, σε μια αργία, τα τακτοποιείς.