Πώς θα αρχίσεις γυμναστήριο και θα συνεχίσεις!

02.11.2015
Αν καλοβλέπεις την ιδέα να ξεκινήσεις γυμναστική σε γυμναστήριο, αλλά έχεις ακόμα κάποιους ενδοιασμούς που σε εμποδίζουν να το πάρεις απόφαση, έλα να τους ξεπεράσουμε μαζί...

«Δεν έχω αρκετό χρόνο...»

Δηλαδή είσαι τόσο πιεσμένη που δεν μπορείς να διαθέσεις ούτε 30 λεπτά 3 με 4 φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων 1-2 φορές μπορεί να είναι τα Σαββατοκύριακα;

Συμβουλή: Όπως σημειώνεις τις υποχρεώσεις ή τα επαγγελματικά ραντεβού για να μην τα ξεχνάς, έτσι να σημειώνεις και την καθορισμένη μέρα και ώρα που σκοπεύεις να πας στο γυμναστήριο, φροντίζοντας να είσαι πάντα συνεπής – προγραμματισμός χρειάζεται!

«Είμαι μονίμως κουρασμένη...»

Αν εννοείς πνευματικά, τότε η άσκηση αποτελεί άριστο τρόπο για να ξεκουράσεις τον εγκέφαλο και το νευρικό σου σύστημα. Αν εννοείς σωματικά κουρασμένη, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο υπ’ αριθμόν 1 υπεύθυνος ίσως είναι η καθιστική ζωή και η κακή φυσική σου κατάσταση;

Γεγονός: Η γυμναστική σε διατηρεί σε καλή φόρμα κι όταν έχεις καλή φόρμα, αισθάνεσαι πιο ξεκούραστη και αποδίδεις πολύ καλύτερα.

«Δεν έχω διάθεση...»

Η γυμναστική καταπολεμά την κατάθλιψη και φτιάχνει αποδεδειγμένα τη διάθεση: είναι φυσικό ευφραντικό, βελτιώνει την παραγωγή ενδορφινών, εκτονώνει το άγχος.

Συμβουλή: Μην αντιμετωπίζεις τη σωματική άσκηση σαν καταναγκαστικό έργο. Δες την περισσότερο σαν «ψυχοθεραπεία», βρες το είδος γυμναστικής που σε ικανοποιεί και απόλαυσέ το. Άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

«Βαριέμαι μόνη μου...»

Πήγαινε γυμναστήριο με καλή παρέα, π.χ. μαζί με το σύντροφό σου, την κολλητή σου ή κάποια φίλη. Δεν έχεις παρέα; Θα τη βρεις στο γυμναστήριο!

Γεγονός: Όσα άτομα γυμνάζονται με παρέα είναι πιο συνεπή στις επισκέψεις τους στο γυμναστήριο και διατηρούν τη συνήθεια της τακτικής γυμναστικής για πολύ περισσότερο χρόνο.

«Δεν μου αρέσει η γυμναστική...»

Εδώ πάμε πάσο! Αν μάλιστα το «δεν μου αρέσει» συνοδεύεται και από το «δεν την έχω ανάγκη» ή το «είμαι απολύτως ικανοποιημένη από το σώμα μου και δεν χρειάζομαι να βελτιώσω τίποτα», τότε όλα μια χαρά, γούστα είναι αυτά.

Συμβουλή: Αν τελικά αποφασίσεις να γυμναστείς, απόφυγε τη συνεχόμενη επανάληψη της ίδιων και ίδιων ασκήσεων, ώστε να μη βαρεθείς. Φρόντισε να μην ζορίζεσαι υπερβολικά και να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, είδη γυμναστικής και προγράμματα.

«Είμαι μεγάλη σε ηλικία...»

Δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός, ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω – όλοι μπορούν και πρέπει να γυμνάζονται, ο καθένας, βέβαια, σύμφωνα με τις δυνατότητές του!

Συμβουλή: Μην αφήνεις το σώμα σου να συνταξιοδοτηθεί και να γεράσει πρόωρα εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε από κίνηση και άσκηση. Και, φυσικά, η άσκηση δρα πολλαπλώς αντιγηραντικά και μακροβιοτικά, δίνει ζωή στα χρόνια μας και ποιοτικά χρόνια στη ζωή μας.

«Έχω πρόβλημα υγείας...»

Εφόσον έχεις τη συγκατάθεση του γιατρού σου, πρόβλημα ουδέν! Βρες ένα καλό γυμναστήριο που να παρέχει υπηρεσία προσωπικού προπονητή και κάνε γυμναστική με εξατομικευμένο πρόγραμμα και υπό στενή παρακολούθηση. Τα λίγο παραπάνω χρήματα που θα χρειαστεί να δώσεις προφανώς θα τα γλιτώσεις από τις περικοπές στα... φάρμακα!

Συμβουλή: Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης, ζήτησε από τον προσωπικό γυμναστή να επικοινωνήσει με το γιατρό σου και να ενημερωθεί για την κατάστασή σου.

«Αμφιβάλλω εάν οι γυμναστές έχουν γνώσεις...»

Η γυμναστική είναι επιστήμη και ο γυμναστής πρέπει να διαθέτει πτυχίο ΤΕΦΑΑ ή αντίστοιχης αναγνωρισμένης σχολής του εξωτερικού και επιπλέον πιστοποιήσεις αν παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως π.χ. προσωπική προπόνηση, προπόνηση δόνησης ή αποκατάσταση τραυματισμών.

Συμβουλή: Βεβαιώσου για τα τυπικά προσόντα του γυμναστή και κατόπιν διερεύνησε τα ουσιαστικά. Πρέπει να ασχολείται μαζί σου, να σου δίνει συμβουλές, να λύνει απορίες σου, να νιώθεις άνετα μαζί του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου και γενικά να σε πείθει ότι ξέρει τη δουλειά του. Ειδάλλως, βρες κάποιον καλύτερο ή άλλαξε γυμναστήριο.

«Δεν ξέρω πώς να γυμναστώ...»

Στο γυμναστήριο υπάρχουν οι γυμναστές που θα σε συμβουλέψουν, θα λύσουν απορίες σου, θα σου υποδείξουν τι σου ταιριάζει περισσότερο, θα σε βγάλουν το κατάλληλο πρόγραμμα και θα σε καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα - αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά μεταξύ γυμναστηρίου και γυμναστικής στο σπίτι!

Συμβουλή: Ζήτησε από το γυμναστή να σου φτιάξει ένα μικρής διάρκειας, εύκολο και ευχάριστο ατομικό πρόγραμμα. Εναλλακτικά, ξεκίνησε με κάποιο ομαδικό πρόγραμμα αρχαρίων που βασίζεται σε ήπιες ασκήσεις και αναλυτική διδασκαλία τους.

«Στα γυμναστήρια υπάρχει συνήθως πολυκοσμία...»

Όντως ισχύει, κυρίως βέβαια στην αίθουσα των οργάνων σε ώρες αιχμής, 18.00-21.00. Ωστόσο, εάν μεριμνήσεις να γυμνάζεσαι σε ώρες εκτός αιχμής ή/και έχεις ένα ευέλικτο πρόγραμμα γυμναστικής με αρκετές εναλλακτικές ασκήσεις, το «πρόβλημα» θα περιοριστεί.

Γεγονός: Η πολυκοσμία είναι νόμισμα δύο όψεων, δηλαδή από τη μία ενοχλεί, από την άλλη όμως δείχνει ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί – π.χ. ότι το συγκεκριμένο γυμναστήριο έχει τη δική του «προσωπικότητα», φθηνότερες τιμές και τα δικά του ατού σε χώρους, γυμναστές, προγράμματα και υπηρεσίες.

«Έχω ακούσει ότι πουλάνε αναβολικά...»

Η πώληση αναβολικών και συναφών φαρμάκων απαγορεύεται από το νόμο και η διακίνηση, πώληση ή χρήση τους επισύρει βαριές ποινές για όλους τους εμπλεκομένους.

Συμβουλή: Αν υπάρχει κάποιο γυμναστήριο που παρανομεί και αυτό έχει υποπέσει στην αντίληψή σου, αφενός δεν πρέπει να γυμνάζεσαι σε αυτό, αφετέρου πρέπει να το καταγγείλεις στις αρμόδιες Αρχές.

«Κοστίζει ακριβά...»

Μέγα λάθος! Η μέση ετήσια συνδρομή με τη μορφή «πακέτου προσφοράς» κυμαίνεται από 120 έως 160 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης εγγραφής και ΦΠΑ, που σημαίνει ημερήσιο κόστος λιγότερο από 0,5 ευρώ. Σύγκρινέ το με την τιμή ενός πακέτου τσιγάρων ή του καφέ, συνυπολόγισε τα οφέλη που σου προσφέρει η γυμναστική και έχε αμέσως την απάντηση: «Κοστίζει λίγα, αξίζει πολλά!».

Συμβουλή: Πριν πάρεις οποιοδήποτε «πακέτο προσφοράς», βεβαιώσου ότι σε συμφέρει πραγματικά και ότι δεν περιέχει κάποιους κρυφούς όρους ή επιπλέον χρεώσεις.

«Δεν ξέρω πώς να διαλέξω...»

Επισκέψου τα γυμναστήρια της περιοχής που μένεις ή σε βολεύει πιο πολύ την ώρα που προτίθεσαι να γυμνάζεσαι. Ξεναγήσου σε όλους τους χώρους του, παρατήρησε τις αίθουσες γυμναστικής και τα όργανα, συνομίλησε με τους γυμναστές, κάνε μια «δοκιμαστική» προπόνηση αν σου το επιτρέπουν και κατόπιν ενημερώσου από τη γραμματεία για τα προγράμματα, τις υπηρεσίες, τον κανονισμό λειτουργίας και τις τιμές.

Συμβουλή: Αφού βεβαιωθείς ότι διαθέτει άδεια νόμιμης λειτουργίας, εγγράψου στο γυμναστήριο που σου εμπνέει για γυμναστική, σου παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες, σε εξυπηρετεί και σε συμφέρει περισσότερο.

«Δεν έχω ιδέα ποια γυμναστική μου ταιριάζει...»

Πρώτα αποσαφήνισε τα κίνητρά σου: γιατί θέλεις να κάνεις γυμναστική, ποιοι είναι οι στόχοι σου και τι περιμένεις ως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, συζήτησε αναλυτικά με το γυμναστή που θα σε αναλάβει, θέσε μαζί κλιμακούμενους στόχους και εμπιστεύσου τις συμβουλές του για το πώς θα ξεκινήσεις προοδευτικά και με τι θα συνεχίσεις σταδιακά, έτσι ώστε να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Γεγονός: Το συνηθέστερο κίνητρο για γυμναστική είναι η απώλεια βάρους. Το καλύτερο, η βελτίωση της υγείας.

«Θα ήθελα να έχω μια ιδέα για το πώς πρέπει να γυμνάζομαι...»

Αν γυμνάζεσαι μέχρι 3 φορές εβδομαδιαίως, κάνε στο ίδιο πρόγραμμα αερόβια γυμναστική και ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις με όργανα. Αν γυμνάζεσαι περισσότερες από 3 φορές εβδομαδιαίως, είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις τη μία μέρα αερόβια γυμναστική, ατομική (π.χ. διάδρομος) ή ομαδική (π.χ. αερόμπικ), και την επόμενη ατομικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Συμβουλή: Ανεξαρτήτως συχνότητας εκγύμνασης, κάθε πρόγραμμά σου πρέπει να περιλαμβάνει προθέρμανση, διατάσεις και αποθεραπεία.

«Ξεκινώ γυμναστική, πληρώνω συνδρομή και έπειτα από 1-2 μήνες εγκαταλείπω...»

Κλασική περίπτωση! Από το σύνολο των ατόμων που ξεκινούν κάποια στιγμή γυμναστήριο τουλάχιστον τα μισά το εγκαταλείπουν μέσα στους πρώτους δύο μήνες. Βασική δικαιολογία; «Δεν είχα ελεύθερο χρόνο». Πραγματική αιτία; «Ήθελα γρήγορα αποτελέσματα, δεν τα πέτυχα, απογοητεύτηκα και τα παράτησα...».

Συμβουλή: Μην βιάζεσαι και μην προσπαθείς να πετύχεις πάρα πολλά πολύ γρήγορα. Βάλε φρένο στις υπερβολικές προσδοκίες, εκμεταλλεύσου τα συνολικότερα οφέλη της άσκησης και επικεντρώσου σε όσα είναι δυνατόν να συμβούν στο χρόνο που είναι εφικτό να συμβούν. Ειδάλλως, πάλι θα απογοητευθείς και πάλι θα τα παρατήσεις.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 137

Update: Νοέμβριος 2015.