Εσύ τολμάς να γυμναστείς στο κρύο;

07.01.2014
Χειμώνιασε και εξαιτίας του κρύου, κρέμασες τα αθλητικά στο καλοριφέρ, θυσιάζοντας τους κόπους μηνών. Άσε κάτω την ζεστή σοκολάτα και βάλε το σώμα σου στον σωστό δρόμο και πάλι. Βγες έξω και βρες τη χαμένη σου φόρμα. Η γυμναστική στο κρύο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Χειμώνιασε και εξαιτίας του κρύου, κρέμασες τα αθλητικά στο καλοριφέρ, θυσιάζοντας τους κόπους μηνών. Άσε κάτω την ζεστή σοκολάτα και βάλε το σώμα σου στον σωστό δρόμο και πάλι. Βγες έξω και βρες τη χαμένη σου φόρμα. Η γυμναστική στο κρύο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Το κρύο δεν πρέπει να είναι δικαιολογία: ο χειμώνας δεν πρέπει να είναι η εποχή εφησυχασμού. Ειδικά για εσένα που αποφεύγεις το γυμναστήριο και προτιμάς τη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, δεν πρέπει να αφήσεις τον πεσμένο υδράργυρο να ρίξει και την διάθεσή σου για εκγύμναση του σώματος. Όμως, πως θα καταπολεμήσεις τη χειμωνιάτικη τεμπελιά και ταυτόχρονα θα ευχαριστηθείς την γυμναστική στο κρύο;

Συμβουλή πρώτη: ντύσου καλά

Ο σωστός ενδυματολογικός εξοπλισμός κρίνεται απαραίτητος για να αισθάνεσαι ασφαλής και άνετη στις ασκήσεις που θα εκτελέσεις εκτός σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις τον κορμό και τα άκρα σου αρκετά ζεστά. Είναι πιο εύκολο να κρατήσεις τον κορμό ζεστό παρά τα άκρα. Το σώμα αντιδρά με φυσικό τρόπο αυξάνοντας τη θερμοκρασία του κορμού αφού αυτόν θεωρεί σημαντικότερο για την επιβίωση του οργανισμού ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα χέρια και τα πόδια. Άρα πρέπει να προσφέρεις μια έξτρα προστασία στα χέρια και στα πόδια με ισοθερμικές κάλτσες και ζεστά γάντια.

Συμβουλή δεύτερη: μην το παρακάνεις με το ντύσιμο

Μην ντυθείς υπερβολικά γιατί μπορεί να προκαλέσεις υπερβολική εφίδρωση. Ο ιδρώτας που θα παράγεται θα παγώσει από το εξωτερικό κρύο, κατεβάζοντας ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία του σώματος. Προτίμησε να φορέσεις μια λεπτή φανελίτσα από πολυεστέρα ή μετάξι και απόφυγε τα βαμβακερά που παγιδεύουν την υγρασία. Το μπλουζάκι που θα βάλεις από πάνω, μπορεί να είναι ένα φλις ή μάλλινο φούτερ ενώ απέξω καλό είναι να προτιμήσεις ένα αντιανεμικό μπουφάν.

Συμβουλή τρίτη: λάβε υπόψη όλα τα καιρικά φαινόμενα

Πριν ξεκινήσεις να βγεις έξω, θα πρέπει να προσέξεις όλα τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να επικρατούν. Για παράδειγμα μια χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους θέλει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με μια χαμηλή θερμοκρασία με έντονη ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει πως καλό θα ήταν να προτιμήσεις να γυμναστική έξω, κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού διαστήματος της ημέρας, δηλαδή το μεσημέρι και πριν τη δύση του ήλιου.

Συμβουλή τέταρτη: προσοχή στην αφυδάτωση

Το να αφήνεις το σώμα σου να αφυδατωθεί είναι ένα πού συχνό λάθος που κάνουν όσοι γυμνάζονται εκτός σπιτιού. Ενώ το καλοκαίρι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τη δίψα και την αφυδάτωση, τον χειμώνα η ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Όμως μην ξεχνάς πως η ενυδάτωση το χειμώνα είναι εξίσου σημαντική με την ενυδάτωση στη γυμναστική κατά τους θερινούς μήνες. Γι' αυτό, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό.

Συμβουλή πέμπτη: φόρα τα σωστά παπούτσια

Τα όμορφα ροζ αθλητικά παπούτσια που έχεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνη παγίδα πεσίματος στον πάγο ή το έδαφος που γλιστρά. Φρόντισε τα παπούτσια που φοράς να είναι παπούτσια τρεξίματος που θα προλάβουν τυχόν ατυχήματα. Δώσε λίγα χρήματα παραπάνω για να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που θα εμποδίσουν την υγρασία και θα κρατήσουν τα πόδια σου ζεστά.

Συμβουλή έκτη: άκου το σώμα σου

Ακόμα κι αν σου περισσεύει η όρεξη και θέλεις να δοκιμάσεις τη γυμναστική στο κρύο, θα πρέπει να σεβαστείς την υγεία σου. Άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως είναι τα καρδιαγγειακά, θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική άσκηση, ειδικά σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών. Το ίδιο συμβαίνει και με ιατρικό ιστορικό σε ασθένειες όπως είναι ην αρθρίτιδα και ο διαβήτης.

Συμβουλή έβδομη: ζέσταμα και χαλάρωση

Άσχετα με τον τύπο ή τον χρόνο που θα γυμναστείς, δεν πρέπει να ξεχνάς το ζέσταμα για να αποφεύγεις τυχόν τραυματισμούς. Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι καλό να δίνεις λίγο μεγαλύτερη σημασία στο ζέσταμα πριν τη γυμναστική. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να συνηθίσει τη χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης; προφυλάξου από την υποθερμία που είναι πολύ συχνή μετά τη γυμναστική αφού το σώμα χάνει πολύ σύντομα τα αποθέματα θερμότητας που είχε.

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, θα κάνεις τους γύρω σου κόκκινους από ζήλια. Κι αυτό γιατί την Άνοιξη θα είσαι έτοιμη να υποδεχτείς τις υψηλές θερμοκρασίες φορώντας με χάρη τα πιο καυτά σορτσάκια , κάνοντας τις άλλες να απορούν για το καλογυμνασμένο σου κορμί. Για να μην μιλήσουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το κρύο για την επιδερμίδα σου. Η σύσφιξη που θα δεις θα σε ξαφνιάσει!